(Kyrknyckeln nr 2 2021)
På väggen i mitt hemmakontor hänger ett foto på mina finska morföräldrar i en guldfärgad ram. De är uppklädda inför fotograferingen och mycket stiliga, och jag anar stundens allvar i deras blickar. Jag granskar deras ansikten. Söker efter likheter med mitt, och visst finns de där, till exempel i min mormors ansiktsform. Jag kommer inte min mormor och morfar närmare än så. De har aldrig funnits i mitt liv, och tyvärr alltför kort tid i min mammas. Hon förlorade sina föräldrar när hon bara var ett barn.
Vad arv innebär beror på vem man frågar. Somliga tänker på egenskaper eller förmågor de ärvt, eller föremål vars värde inte kan mätas i pengar, bara i känslor och goda minnen. Kanske arvet är en tröja där doften ännu dröjer sig kvar efter en älskad människa. Andra kan ha vaga kunskaper eller inga alls om sina rötter, om sin bakgrund.
I det här numret möter du konstnären Sara Lindqvist Vril, timmermannen Alexander Engelmark och släktforskaren Karin Granqvist som bjuder på olika infallsvinklar på temat arv. Den unga samiska kvinnan Karin Olofsdotters öde i en svunnen tid i Luleåbygden, skildrar Lars Elenius, professor emeritus vid Luleå tekniska universitet, i artikeln Det mångkulturella arvet i Luleå.
Ett arv av det unikare slaget är förstås världsarvet Gammelstads kyrkstad. Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är något vi tillsammans får vårda och vara stolta över!
I sommar erbjuder Svenska kyrkan i Luleå en pilgrimsvandring från det gamla Luleå till det nya. Det sker i samband med Luleås 400-årsfirande. Kanhända är det något som just du behöver för din hälsa och ditt mående.
Trevlig läsning!
Eva Bergman, redaktör