En leende kvinna sitter framför en dator. Intill henne finns ett tänt stearinljus.
Lyssna

Maria och de utsatta barnen

Man kan verkligen säga att det var en seger att konventionen blev lag. Rädda Barnen har drivit det ganska hårt och länge

Maria Frisk

(Kyrknyckeln nr 4 2020)

Maria Frisk är ekonomen som inte ville hålla på med siffror. Istället blev det en karriär inom civilsamhället. Sedan ett knappt år tillbaka är hon Sverigechef på Rädda Barnen med 200 anställda och cirka 60 000 medlemmar. Hon minns det som en glädjens dag då barnkonventionen blev lag i Sverige.
– Det ger en sådan tyngd åt vårt arbete med de mest utsatta barnen i Sverige.

Maria Frisk är född och uppvuxen i Gammelstad. En trygg uppväxt med stor familj. Värdegrunden att bry sig om sina medmänniskor, kom bland annat från mormor och morfar som var aktiva i Missionsförbundet.
– De månade mycket om andra människor. Öppnade upp sitt hem för människor som hade det svårt på olika sätt. Och det tror jag har påverkat mig mycket. Att se bortom sig själv. Att kunna dela med sig till andra som inte har det lika väl förspänt.

Civilekonom

Maria valde att utbilda sig civilekonom med inriktning mot organisation och ledarskap.
– Jag visste ganska tidigt att jag inte ville jobba med siffror utan med dom andra delarna. Jag är nog mer humanist än jag är ekonom.
Efter några år i bland annat universitetsvärlden sökte hon en tjänst på studieförbundet Sensus.
– Det var min första kontakt med civilsamhället. Jag trodde att jag öppnade dörren till en liten skrubb men när jag öppnade så var det till en helt ny värld! Jag tycker det är så otroligt viktigt med civilsamhället. Det är ett jättespännande område att befinna sig i. Det är nog här jag hör hemma.
2003 började hon jobba på Rädda Barnen i Luleå, först som verksamhetsutvecklare, efter några år blevhon regionchef över Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Nästa pinnhål upp i karriären blev en tjänst som biträdande Sverigechef och sedan 1 januari 2020 är hon alltså Sverigechef.
– Lusten har varit stark som drivkraft i mitt arbete och jag har nog aldrig tänkt att ”jag ska bli chef”, det har bara blivit så. Tillfällena har kommit och så har jag tagit det steget. Jag behövde inte fundera jättemycket innan jag sa ja till tjänsten som Sverigechef på Rädda Barnen.
På Sverigeprogrammet är det 200 anställda och Maria har sex sektionschefer som rapporterar direkt till henne.
– Ett fantastiskt gäng att jobba med!

Rädda Barnen

Samma dag som Maria tillträdde tjänsten blev barnkonventionen lag i Sverige.
– Man kan verkligen säga att det var en seger att konventionen blev lag. Rädda Barnen har drivit det ganska hårt och länge. Det var stor glädje på kansliet när vi hörde den nyheten. 
Rädda Barnens kamp för barnkonventionen kan spåras tillbaka till början av förra seklet. Det första embryot till barnkonventionen kom till redan efter första världskriget då man såg att barn for särskilt illa under krig. Det var den engelska filantropen Eglantyne Jebb som la grunden den. Eglantyne Jebb insåg att samhället
måste förändras för att barn skulle få det bättre och hon var en av de första att formulera begreppet ”barnets rättigheter”. Det var också hon som grundade Save the Children 1919 och sex månader senare grundades Rädda Barnen i Sverige.

Barnkonventionen

Den nuvarande barnkonventionen antogs av FN 1989 och Sverige var ett av de första länderna som bekräftade den.
– Barnkonventionen är fantastisk, dels för att den lyfter att barn är starka och barns åsikter är viktiga, men man lyfter också att barn är särskilt sårbara och behöver stöd. Nu är barnkonventionen lag och Maria märker en tydlig skillnad.
– Det blir en tyngd att den blivit lag. Den blir mer levande och aktuell. Vi ser att allt fler verksamheter och myndigheter gör en översyn om vad det betyder för dem att barnkonventionen blivit lag.

Barnens situation

Rädda Barnen jobbar med de allra mest utsatta barnen. Barn i migration, barn i socioekonomiskt utsatta områden och barn utsatta för våld är de tre stora prioriteringarna.
Regelbundet ger Rädda Barnen ut en rapport om barnfattigdomen i Sverige.
– Det är en jätteviktig del i vårt arbete. Ungefär 186 000 barn lever i fattigdom enligt vår senaste rapport. Risken att hamna i fattigdom är betydligt högre för barn till föräldrar med utländsk bakgrund och barn som lever med ensamstående förälder.
För Maria har det nya jobbet inneburit ett pendlande liv. I normala fall är hon i Stockholm under veckorna och hemma på helgerna, men just nu under coronatider blir det varannan vecka i Stockholm, och varannan vecka i Luleå. Det har varit en omställning och hon hade aldrig tagit jobbet när barnen var små.
– För det mesta känns det väldigt roligt. Att pendla går bättre än jag hade trott. Jag älskar ju vårvinter i Luleå där jag kan åka skateskidor på skaren och under samma period kan jag få vitsipporna därnere. Och jag älskar vitsippor.

Text: Ulf Boström

De flesta av Marias många möten sker via datorn i dessa tider.

Foto: Simon Eliasson