Konstnären Inger Thurfjell i sin ateljé.
Lyssna

Inger utforskar med pensel och spade

Inger Thurfjell kände hur glädjen i livet dalade. Hon uppskattar självvald ensamhet men att vara isolerad under pandemin har påverkat henne mer än hon anat. Ett par verktyg har hjälpt henne att komma till ro och må bra – pensel och spade.

Inger är legitimerad psykoterapeut och konstnär. Hon beskriver sig som en gladlynt och skojfrisk människa, med ett djup där mörkret och allvaret tar plats.

– Det är i det här spänningsfältet som min konst föds, säger Inger och berättar om kopplingarna hon ser mellan konsten och psykoterapin, något hon just nu jobbar halvtid vardera med. Målet med psykoterapin är ofta en inre resa och i processen att måla en tavla går man in och ut ur inre mentala rum för att försöka förstå sig själv och sin livsresa. Det är en existentiell process att måla en bild där man får komma i kontakt med och förhålla sig till polariteter som ljus och mörker, liv och död, ondska och godhet. Det handlar om att närma sig vad det innebär är att vara människa, menar hon.

– Jag jobbar med bilder i mitt arbete som psykoterapeut för att sätta ord på det som inte är så enkelt att uttrycka. Svaren på frågor som ”Vem är jag? Vad gör jag? Vad känner jag?” kan komma till uttryck med hjälp av pensel och färger på en kanvas.

Sorgbearbetning

Ingers eget konstnärskap började för många år sedan när hennes mamma just hade dött i cancer. På konstlinjen i Sunderbyn gjorde hon tre etsningar som hon senare förstod var ett sätt att bearbeta sorgen.
– Plötsligt såg jag att jag målat min familj och att det handlade om processen att förlora min mamma. Bilden kom före orden och förståelsen över vad som pågick inom mig.

Vändning

Under den senaste tiden har Inger känt en tilltagande ilska över vad som sker i världen. Ledare som triggar aggressivitet och hotar demokratin och så kom pandemin.
– Jag har verkligen mått illa av känslan att världen är på väg åt fel håll.
Inger kom fram till att hon inte bara kunde sitta och vara orolig men lusten att måla var försvunnen. I väntan på inspiration tog hon fram grepen och spaden och började gräva i myllan ute på gården. Vändningen kom när Inger kom närmare jorden och upplevde växtkraften. Precis som måleriet kan vara en terapi upplever Inger att arbetet utomhus har varit till stor hjälp för henne att utforska sig själv.
– Skapa mening är viktigt för mig och det känns bra att påta i jorden, för jag odlar också min inre trädgård.

Text: Catrine Kostenius

(Ur Kyrknyckeln nr 3 2020)

Välkommen på besök i Inger Thurfjells ateljé och hör henne berätta om några av sina konstverk i en film av Simon Eliasson.