Foto: Simon Eliasson

Engagemanget genomsyrar Mats liv

Kyrknyckeln nr 1 2021

Mats Eliasson, överläkare på Sunderby sjukhus, har hela sitt liv varit djupt engagerad i samhällsfrågor. Det har handlat om allt från kampen för ett fritt Chile till ensamkommande flyktingar i Luleå. Nu senast har han gjort avtryck som förmedlare av information kring coronaläget i Norrbotten.
– De flesta tror på kunskap. Jag tror att en informerad grupp kan fatta bättre beslut.

Mats Eliasson såg att det fanns en informationslucka om coronaviruset i Norrbotten. Smittskyddet gjorde fina rapporter en gång i veckan, men Mats upplevde att regionen lyckades sämre med att förmedla informationen. Han använde sin Facebooksida som kanal och började ge daglig information om antalet inlagda på sjukhus, hur många som smittats och iakttagelser från övriga Sverige.
– Jag har fått 2000 nya vänner på Facebook och varje inlägg delas upp till 500 gånger.

Vänstervindar

Halländskan klingar starkt när han talar, dialekten verkar i det närmaste opåverkad, trots närmare 40 år som Luleåbo. Han är uppvuxen i Halmstad. Att Mats skulle bli läkare var inte självklart, även om mamma, som var sjuksköterska, väldigt gärna ville det.
– Jag protesterade vilt och ville bli civilingenjör istället.
Vänstervindar blåste över Sverige och ynglingen från Halmstad sveptes med. Han började jobba politiskt så fort han kom till Göteborg för fortsatta studier. Det första han gjorde var att besöka Chalmers tekniska högskola för en koll.
– Dom var ju så reaktionära! Dom gick omkring med sina overaller och hade upptåg för sig. Så fullständigt världsfrånvända.
Det avgjorde saken, Mats ändrade spår och började på läkarlinjen.

Förälskad i Luleå

Kan jag bidra till att människor känner sig bättre informerade så kommer de att känna sig tryggare.

Mats Eliasson

Han fick sitt första sommarjobb som läkare i Luleå. Året var 1980 och
sommaren var vacker. 
– Jag cyklade längs kanalerna och badade i Lulsundsbadet och solen sken hela natten. Jag blev förälskad i Luleå den sommaren.
Hans dåvarande sambo Karin fick jobb på NSD och trivdes också bra. Ett par år senare gick flyttlasset till Luleå.
– Sedan har jag inte tagit mig härifrån, säger Mats och ler.

En god man

Någonstans i huset på Skurholmen hänger en tavla som intygar att han tillsammans med läkaren Meta Wiborgh blev årets Luleåbo 2017. Framröstade för deras kamp för ensamkommande flyktingar. Mats blev god man för Sajjad från Afghanistan i början av 2016.
Med tiden kom hotet att de ensamkommande skulle förflyttas till Migrationsverkets boende på andra orter. Då fick Hassan från Irak flytta hem
till Mats och hans sambo Marianne.
– Dom blev ju som våra pojkar, Sajjad och Hassan. Vi hade gemensamma middagar varje söndag, tog med dom till Abisko och Halmstad.

Den sista striden

Mats minns den första tiden som inspirerande. Men för två år sedan kom kraschen då nästan alla började få utvisningsbeslut.
– Det var kanske det mest traumatiska jag varit med om i mitt liv.
Nästan alla killar som är kvar jobbar idag inom hemtjänst och äldreboende. Luleå har haft stor hjälp av dem, enligt Mats. Han anser att kommunen borde erbjuda dem tjänster som tack för trogna insatser.
– Det är den sista striden vi har att ta för den här gruppen.

Tryggare norrbottningar

Mats tror att vi har långt kvar till en normalisering. Det stora hoppet är vaccinen. Uppdateringarna om coronaläget gör han i egenskap av adjungerad professor vid Umeå universitet. Kanske är det här som den potentiella ingenjörsbegåvningen får
sitt utlopp.
– Det är kul att hålla på med det här. Kan jag bidra till att människor känner sig bättre informerade så kommer de att känna sig tryggare.

Text: Ulf Boström
Foto: Simon Eliasson

En manlig läkare i blå kläder och visir.
Samhällsengagemanget har varit den röda tråden genom Mats liv. – Jag har inpräntat väldigt starkt i mig vikten av ett jämlikt samhälle där man minimerar skillnaden i levnadsvillkor och ger alla samma möjligheter. Foto: Simon Eliasson