Artikel: Gud och corona – ett svar till lidandets problem

Hur kan det finnas en god Gud när så mycket ont sker? Om Gud vet allt, om Gud kan göra allt och om Gud älskar oss varför händer sånt här? Varför blir människor sjuka? Varför lider vi?

Lidandets problem verkar kasta en skugga över alla möjligheter att tro på en god, kärleksfull och omsorgsfull Gud. Men vi är inte de första som brottas med den frågan.

En mycket märklig, men också mycket stark bok i bibeln är boken om Job. Job levde ett riktigt gott liv. Han var någon som hade lyckats. Han var rik, lyckligt gift och hade många barn som älskade honom. Men framförallt så älskade han Gud. Job offrade till Gud, han bad till Gud, han dyrkade Gud och allt var väl.
En dag riktades en anklagelse mot Job. ”Tänk om Job bara utnyttjar Gud? Alla dessa böner och offer. Tänk om Job bara gör detta, inte för att han älskar Gud … utan för att han vill ha ut något av Gud?” Det är en bra fråga.

Hur kan vi veta att Job inte bara utnyttjar Gud för att få det han vill ha?
Du har säkert liknande upplevelser. Du har säkert träffat någon som har varit väldigt god mot dig … men som bara utnyttjat dig. Som bara ville ha ut något av dig. Som bara använde dig som ett medel för egen vinning eller egen tillfredsställelse. Omsorgen, intresset eller kärleken var inte uppriktig. Hur vet vi att vi inte blir utnyttjade i en relation? Hur vet vi om kärleken är uppriktig? Ett rakt svar är: lidande.
När en relation inte längre handlar om att få ut något, när det handlar om att uthålligt bry sig och älska, när den andra kliver ner från sig själv och är beredd att utstå lidande … då vet du att det är äkta. Och det var det som hände Job. Anklagelsen var att Job inte älskade Gud utan utnyttjade Gud. Så Gud lät lidandet komma in i Jobs liv. Allt togs ifrån honom. Jobs hälsa, hans rikedom, hans barn, hans rykte. Han förlorade allt. Jobs fru sa åt honom att förbanna Gud och sen dö. I en sådan katastrof skulle nog vem som helst av oss göra så – förbanna Gud, förbanna livet, förbanna allt och sen dö. Men det gjorde inte Job. Han sa ”Du talar som en dåre. Vi tar emot det goda från Gud, skall vi då inte också ta emot det onda?” (Job. 2:10) och ”Herren gav och Herren tog, lovat vare Herrens namn” (Job. 1:21).

Detta är kanske skälet till att Gud tillåter pandemin. Vi är många som lever rika, hälsosamma, framgångsrika liv. Vi har kanske fina bostäder, pengar på banken, investeringar. Vi går kanske i kyrkan och ber. Men vi kommer aldrig veta om tron är äkta förrän vi ber mitt i lidandet. Vi kommer inte veta om vi älskar Gud eller bara det goda som Han ger förrän vi lider som Job.

Lidande avslöjar kärleken. Lidande avslöjar sanningen … och ”sanningen skall göra er fria” (Joh. 8:32) Precis därför kan vi veta att Jesus älskar oss. Kärleken Jesus ger är sann därför att han led … när han spikades upp på korset … när alla spottade på honom, vände honom ryggen och övergav honom så bad han för oss. När Gud själv led övergav Han oss inte. Lidande avslöjar den sanna kärleken. Lidande avslöjar sanningen, vad som är viktigt. Om dig och om Gud. Problemet är inte att vi lider, problemet är att vi inte ser Gud mitt i det. Så istället för att förbanna, vågar vi tacka Gud för lidandet Han tillåter? Vågar vi tacka Gud för att lidandet avslöjar vad som verkligen är viktigt i våra liv? Vågar vi säga som Job i lidandets tid ”Herren gav och Herren tog, lovat vare Herrens namn” (Job 1:21)

Av: Jacob Molén