Lyssna

Hälsning från Taizé

Maja & Linnéa har besökt Taizé

Bakgrund

Bakrund

Två av våra ungdomar har under det senaste året representerar Löddebygdens ungdomsgrupp Hjärtegänget, på distriktsårsmötet i Lunds stift. Där blev de bl.a. invalda att sitta med i styrelsen för Svenska kyrkans unga i Lunds stift. I juli åkte de, Maja och Linnéa, tillsammans med andra ungdomar från stiftet till Taizé. 

Amanda Rehnström, församlingspedagog

Om Taizé

Taizé är ett kristet ekumeniskt brödraskap, i en liten by i Frankrike. Kommuniteten grundades 1949 av Roger Schutz (1915–2005), Broder Roger, efter att han tillsammans med några andra bröder hade arbetat där under 2:a världs kriget. Roger hade nämligen en brinnande längtan och ett kall att hjälpa utsatta människor under kriget. Taizé låg inte långt från gränsen mellan den ockuperade delen av Frankrike och den fria delen. Den låg alltså bra till för att ta emot människor som flydde från kriget.

Idag bor där ca 80 bröder, från mer än 30 länder. De flesta av bröderna bor i byn Taizé. Andra bröder, har skickats ut på mission och delar vardagslivet med sina medmänniskor i Asien, Afrika, Latinamerika och i ett distrikt i Paris förorter. Två av bröderna är från Sverige.

Under året välkomnar kommuniteten tiotusentals unga vuxna, främst i åldern 18-29 (minimiåldern är 15 år) från Europa och alla världens hörn. Är man äldre eller kommer som familj är man välkommen vissa speciella veckor och bor då i grannbyn. Ungdomarna kommer för veckolånga möten under vilka de upplever bön och liv tillsammans. De får också tid för biblisk reflektion och delande med andra i en miljö där de kan ställa frågor om sina liv och sin framtid. Man har försökt att samla ungdomarna till bön i former som är enkla, repetitiva och många av bönerna består utav sånger. De är ofta byggda runt enstaka fraser ur Psaltaren eller evangelierna. De vanligaste Taizé-sångerna (151 stycken) är skrivna på ett fyrtiotal språk, varav drygt tio är på svenska.

”Att komma till Taizé är att bli inbjuden att söka efter gemenskap med Gud genom gemensam bön, sång, tystnad, personlig reflektion och samtal. En vistelse i Taizé kan hjälpa en att ta ett steg tillbaka från vardagslivet, att möta en stor mångfald av människor och att fundera på sitt engagemang och sina åtaganden i kyrkan och i samhället. Under besöket i Taizé deltar alla deltagare i det gemensamma livet och i dagarnas program. ” Taize.fr

Amanda Rehnström, församlingspedagog

Hälsning från Maja & Linnéa

En vanlig dag i Taizé består av morgonmässa, följt av frukost. På förmiddagen hade vi arbete där vi tillsammans med andra fick ta hand om området genom att städa och hålla i ordning. Efter lunchen och middagsbönen var det dags för trevliga bibelstudier med många tankeställare. På kvällen hade vi alltid middag och kvällsbön. Musiken sjöngs på olika språk för att alla skulle kunna förstå vid något tillfälle, men alla sjöng alltid. Man sjöng på allt från latin och franska till Svenska och Polska. 

Under dagarna har man mycket tid till att göra vad man vill. Till exempel kan man gå till tysta dalen, ha samtal med andra ungdomar, bibelstudier, vandra runt på området eller gå till kyrkan. Trots schemat blir varje dag unik. Det erbjuds även frivilliga workshops man kan gå på för ytterligare engagemang och intresse. 

Man lever ett enkelt liv och får använda det man har kring sig. Man lär sig verkligen att uppskatta de små sakerna. Bara en sak som att få en persika serverat till sin lunch gjorde många lyckliga. Maten var även den enkel. Trots att det var mat vi i Sverige inte skulle äta så uppskattades den av alla. Skulle man ha mer mat fick man springa som ett djur för att få tag på sin lins- och morotsblandning. Att maten var enkel gjorde att man uppskattade den mycket mer när man väl åt. 

Alla bör åka dit minst en gång i livet!
Känslan i Taizé går inte att beskriva. Klyschigt, men sant. Det är helt enkelt en känsla man bara måste få uppleva själv. Sitter man i kyrkan och sjunger med 1000 andra personer kommer man få gåshud. Den bästa förklaringen på hur det känns är euforiskt, salig eller helig. Det finns ingen plats på jorden som Taizé. Alla bör åka dit minst en gång i livet!

Vad Maja tar med sig från resan

Från resan tar jag med mig den fina gemenskapen i allt. Jag tar med mig allt från bibelstudier och diskussioner till kvällarna på Oyak. Oyak är den plats där alla som vill, vistas på kvällen för musik, dans, samtal och lekar med såväl personer man aldrig träffat, som bekanta. Särskilt minne är från ljusmässan där alla hade ett ljus och tände varandras. Jag tar även med mig en uppskattning i det enkla. Man blir mycket mer tacksam för det lilla när man inte längre kan ta något för givet.

Vad Linnea tar med sig från resan

Det jag tar med mig från resan är att våga öppna upp sig för samtal med andra även om det kan kännas läskigt till en början kan det bli en stund man kommer ha med sig länge. Två möten som jag kommer bära med mig hem är ett samtal jag hade med en av bröderna här i Taizé, det var under en av alla workshops som finns här och det var verkligen så fint. 
Ett annat möte jag tar med mig är ifrån min bibelgrupp jag hade här, där träffade jag en man som heter Markus som hade väldigt kloka tankar och en fin syn på tro, Gud och livet. 

Avslutningsvis, åk till Taizé. Du kommer inte ångra dig.
Pax, Linnea och Maja

Broder Rogers vision om kristen gemenskap

Broder Rogers personliga resa börjar med en inre försoning. Jesus uttalade och uttryckte i sitt liv Guds kärlek till varje människa utan undantag. Roger visste att Jesus hade anförtrott lärjungarna och deras gemenskap uppdraget att vittna om denna kärlek, och att, under seklernas gång, denna gemenskap hade fragmenterats i smågrupper som var likgiltiga för eller fientliga mot varandra. Roger frågade sig själv, redan som ung, vad som kunde göras för att få detta att stämma med budskapet. Så som Gud ser det kan Kyrkan bara vara en enda. Denna verklighet handlar inte om konkurrens, utan om gemenskap. Alla som lever i gemenskap med Gud genom Kristus leds av detta till gemenskap med varandra: ”Alla ska förstå att ni är mina lärjungar, om ni visar varandra kärlek,” säger Jesus till oss (Joh 13:35). Hans slutsats: låt oss börja med oss själva, och bredda vår syn på Kyrkan genom att öppna oss för Andens gåvor: tro, hopp och kärlek, så som de levs ut i andra kristna traditioner.

En vanlig dag i Taizé

08.15 Morgonbön, därefter frukost
10.00 Bibelintroduktion med en av kommunitetens bröder, sedan tid för tyst reflektion eller samtal i smågrupper
12.20 Middagsbön, sedan lunch
14:00 Frivillig sångövning
17.15 Te
17.45 Från och med tisdag seminarier (workshops) om olika ämnen
19:00 Kvällsmat
20.30 Kvällsbön följd av vaka med sånger I kyrkan, sedan nattens tystnad

Fredag kvällsbönen följs av bön runt Korset
Lördag kvällsbön med levande ljus för att fira påskens mysterium
Söndag är den stora ankomst & avresedagen

Amanda Rehnström

Amanda Rehnström

Församlingpedagog, Löddebygdens församling