Nu flyttar vi in i nya vaktmästeriet i Ljusdal

Nyhet Publicerad

Slutbesiktningen av nya vaktmästeriet är genomförd utan anmärkning och 1 november kan det efterlängtade nybygget vid Ljusdals kyrkogård kan tas i bruk. Ett miljö- och klimatsmart hus förberett för solceller.

- Berörd personal har varit inkluderade i byggprocessen, från idé till färdig produkt. De sociala ytorna har varit viktiga och vi tycker att det blivit väldigt bra, framför allt köket. Och våra omklädningsrum och duschrum är genomtänkta så att de kan passa alla, oavsett kön, säger Matz Sandin, fastighets- och kyrkogårdschef.

Det nya vaktmästeriet är ett så kallat passivhus, ett lågenergihus som minimerar värmeförluster och har mekanisk ventilation med effektiv värmeåtervinning.  

- Det är en enplansbyggnad utan nivåskillnader och med breda dörrar och vi har gjort medvetna miljöval med sikte på att bygga för framtiden. Prislappen på nybygget landar på drygt 10 miljoner kronor, säger Jan Bonander, kyrkoherde i Ljusnans pastorat.  

- Det gamla vaktmästeriet, som från början var ett stall, är inte längre godkänt av arbetsmiljöskäl. Det skulle ha blivit dyrare att bygga om, jämfört med att bygga nytt. Nu ska vi använda det som förråd i stället, något som vi saknat en bra lösning för, säger Matz Sandin.

Såväl byggare som Ljusnans pastorats förtroendevalda och personal ska bjudas in till invigningsfika under november. 

- Vi välkomnar allmänheten också. Den som vill komma och titta på vaktmästeriet kan höra av sig för en visning, hälsar Matz Sandin.    

Kontakt

Jan Bonander, kyrkoherde: 070-362 20 46.

Anmälan till visning av vaktmästeriet till Anna Andersson: anna.andersson@svenskakyrkan.se, 070-309 12 62.