Ny dopfunt

Ljungs kyrka har välsignats med en ny dopfunt Formgivare: skål - Sofia Bergman, träskulptur - Göte Henriksson

Ny dopfunt i Ljungs kyrka

Den befintliga dopfunten i Ljungs kyrka är från 1733. Den är i trä och tidens tand har satt sina spår, så man får inte längre flytta den från sin plats vid det lilla sidoaltaret.

Kyrkorådet tog därför ett beslut att införskaffa en ny dopfunt. Den nya dopfunten består av en stor, vacker glasskål som vilar på en träskulptur, gjord i ekträ.

Formgivare till skålen är glaskonstnär och målare SOFIA BERGMAN, och det smäckra underredet har formgivits och tillverkats av GÖTE HENRIKSSON, som har gjort flera träarbeten i församlingen, bl a altarbord och ambon.

Den nya dopfunten togs i bruk söndagen 15 december 2019.

 

”Min tanke koncentrerades på det lilla barnet som genom dopet får sin välsignelse. Känslan av ljuset är alltid högst delaktig i dopcermonin och det agerade kompass för mig då jag skapade en dopfunt i glas till Ljungs kyrka tillsammans med Göte Henriksson.

För mig var det av största vikt att ljuset från solen och omgivningen skulle leta sig in i dopvattnet och på så vis skapa ett mjukt lugn för välsignelsen. Symboliken föll sig naturlig att genom det svenska glaset, skapat i värme av mästarhänder tillsammans med dopfuntens underrede i levande trä, skulpterat av erfarenhet och skickligt, hitta formen till dopfunten.

Glaset och träet. Varligheten, kärleken till hantverket och ljuset. Detta harmonierar väl med den välsignelse dopet utgör.”

 Sofia Bergman

Micke Johansson, glasblåsarmästare
Sofia Bergman, glasformgivare
Göte Henriksson, träskulptör