Uppdraget att vara ansvarig, huvudman, för begravningsverksamheten har Svenska kyrkan för alla medborgare bosatta i Sverige.
Anmälan vid ett dödsfall
Enligt begravningslagen ska man som anhörig vid ett dödsfall ganska snart kontakta begravningsbyrå eller sin församling för att boka begravning. Anlitar du en begravningsbyrå ombesörjer de anmälan av ett dödsfall till församlingen.
Att tänka på
Begravningen är en helhet som kan delas upp i tre olika huvudområden: praktiska åtgärder, begravningsceremoni och gravsättning. Planering, praktiska förberedelser och samordning är dödsboets ansvar.
Tänk tillsammans med dina anhöriga noga igenom hur ni vill att begravningen ska utformas. Kanske finns det också skriftliga eller muntliga önskemål från den avlidne att beakta. Kom ihåg att du inte behöver ha så bråttom med allt det praktiska.
Bisättningsakt
Bisättningsakt eller visning av den avlidne bokas genom begravningsbyrån. Visningsrum finns på Skogskyrkogården.
Begravningsalternativ
I Sverige kan du välja antingen jordbegravning eller kremation. Valet måste ske när begravningen bokas och innan gravplatsen väljs. Jordbegravning innebär att den avlidne gravsätts i sin kista. Kremering innebär att kistan med den avlidne förbränns. Kvar blir aska som sedan gravsätts.
Bårtäcke
Traditionen med bårtäcke sträcker sig långt tillbaka i tiden. Användningen av bårtäcke ses av allt fler människor som ett alternativ till en vackert utsmyckad kista med blommor.
Inom Ljungby pastorat finns två bårtäcken. Ett tillhör kyrkogårdsförvaltningen och ett tillhör Annerstads kyrka.
Läs mer om användning av våra bårtäcken.
Önskemål om begravning
Det finns inga krav, varken i begravningslagen eller i annan lagstiftning, att man ska skriva ner sina önskemål om den egna begravningen, men det finns goda skäl att göra det. Man kan formulera fritt eller använda sig av häftet mina önskemål. Det viktiga är att efterlevande får kännedom om den avlidnes önskemål. Man kan också fråga på begravningsbyråer om liknande dokument.