I oktober planterades två nya päronträd i biskopsträdgården i Linköping, ”Munkpäron” och ”Nunnepäron” båda med rötter till heliga Birgitta .
Munkpäronet är ympat från det äldsta trädet i Munkträdgården i Vadstena.
Det andra trädet som vi kallar ”Nunnepäron” har en solig historia. I Kärnskogen i södra Närke, inte långt från vår stiftgräns växte Sveriges äldsta päronträd. Enligt sägen hade munkar på väg från klostret i Riseberga till klostret i Vreta sin stående rastplats i Kärnskogen under päronträdet.
Författaren Per Österman omnämner trädet, som hade mer än fem meters omkrets, i sin bok ”Jätteträd och dess mytologiska historia”. Genom Linköpings stifts projekt ”Pilgrimsmat” där man identifierar grönsaker, frukt och bär som kan ha funnits på heliga Birgittas tid fick man nys om trädet i Kärnskogen. Det visade sig ha blåst omkull i en höststorm ett halvår tidigare, men då riset fanns kvar och det var en kall vår så gick det att leta sig ner i rishögen och hitta levande grenar. Grenarna ympades och vi väntade med stort intresse om vi lyckats rädda Sveriges äldsta päronträd. Och JA, ymparna växte kraftigast av alla.
Nu är ett av småträden planterade i biskopsträdgården i jord gödslad med biokol. En räddad art som nu fungerar som kolsänka och grogrund för en ny hållbar matkultur längs Saint Birgitta ways – pilgrimsleder till Vadstena.
Läs mer på www.pilgrimsmat.se
En annan höstdag i oktober planterades tvåtusen ekologiska lökar i parken utanför stiftskansliet och i biskopsträdgården av kanslimedarbetare. Planteringen ingår i ett projekt för att ge våra pollinerande vänner mat under tidig vår.
Krokus, pärlhyacint, scilla och porslinshyacint kommer att bilda blåa hav vid staketen. Pingstliljan ’Recurvus’ med flerhundraårig historia knyter an till klosterträdgårdar och i paradrabatterna upp till biskopsgården har ståtliga tulpaner i väna, rosa toner planterats.
Så fint det blir!