Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 januari 2024 / Ändrad 29 januari 2024

Så hedrade vi offren för Förintelsen

Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag – 27 januari - varit en nationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen. Flera av stiftets församlingar medverkar till att uppmärksamma dagen. Här kan du läsa vad som hände under dagen.

I Motala uppmärksammades minnesdagen av kommunen och Svenska kyrkan med eld, korv och tal på Stora torget. Därefter gick ett fackeltåg till en minnestund i kyrkan där det blev tal av landshövding Carl Fredrik Graf och musik med Kulturskolan.

I Vadstena uppmärksammade kommunen och Svenska kyrkan dagen med tal och musik på Rådhustorget och därefter blev det lyktvandring till klosterkyrkan för ljuständning, dikter och stilla musik.

I Linköping uppmärksammas minnesdagen under flera dagar och med flera aktörer inblandade, bland annat Svenska kyrkan. På lördagen hedrades förintelsens offer vid Raoul Wallenberg plats med bland annat tal och musik. Därefter avgick ett fackeltåg till S:t Lars kyrka där minnesstunden fortsatte med musik och tal av Jörgen Sundeborn, ordförande i Linköpings kristna råd.
Läs mer om dagarna i Linköping

I Söderköping höll kommunen och Svenska kyrkan en minnessamling i S:t Laurentii kyrka. Där blev det sång, musik och alster från Kulturskolans elever, ljuständning och fika.

I Östra Husby kyrka på Vikbolandet hölls en minneshögtid med ”Musik till Jobs bok” av Oskar Lindberg.

Också i Norrköping uppmärksammas minnesdagen under flera dagar och med Svenska kyrkan som en av aktörerna. På lördagen arrangerades ett fackeltåg för demokrati och människovärde. Efter en samling vid Norrköpings synagoga gick  man till den judiska begravningsplatsen där kyrkoherde Katarina Wändahl och landshövding Carl Fredrik Graf höll tal.
Läs mer om dagarna i Norrköping

Läs mer om Förintelsens Minnesdag på Forum för levande historia