Lyssna

Nyhet / Publicerad 20 februari 2024 / Ändrad 4 mars 2024

Pulsen i Vadstena

Vadstena är en mycket speciell stad. Här finns en ständig bönepuls som utgår från den magnifika klosterkyrkan och från Pilgrimscentrum. Hit har människor i alla tider kommit för att söka efter något som finns bortom och bakom det vi kan se och ta på, skriver den tidigare pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström.

Var tredje timme varje vardag ringer klockorna i Rödtornet före att påminna Vadstenaborna och alla besökande turister och pilgrimer om att det pågår en bönestund eller pilgrimsmässa i klosterkyrkan – en inre puls som är som ett blodomlopp och tydliggör det rykte Vadstena har som en andlig stad.

Hit kommer församlingsgrupper från olika kyrkor som berättar om att i Vadstena finns bara EN kyrka som består av olika familjer. Hit kommer pilgrimer från jordens alla hörn i tiotusental för att besöka klosterkyrkan och delta i dess böneliv.

Hit kommer turister och människor som söker efter något mer som finns bortom och bakom det vi kan se och ta på. Här får besökare näring och hjälp i sitt sökande efter livets mening. Det finns en rytm i staden som människor kan vila i.

Unikt böne- och gudstjänstliv

Allt detta har skapat ett unikt och levande böne- och gudstjänstliv i Vadstena. Varje vardag ringer klockorna 8.30, 12.00 och 16.00 för tideböner, som har använts i klosterkyrkan i århundraden. Dessutom firas en enkel pilgrimsmässa 8.30 varje vardag, med efterföljande samtal och delande av tro och liv på grannen Pilgrimscentrums bibliotek – öppet för alla.

Pulsen i Vadstena är unik i landet. Det är tunt mellan himmel och jord här. Besökare som tillfälligt kommer hit brukar säga att det nästan är magiskt att beträda dess gator och torg, strandpromenaden och klosterområdet. Här finns en atmosfär som inte finns på så många andra platser i detta avlånga land.

Sju nyckelord som för många är bristord

Dessutom finns här sedan 27 år ett pilgrimscentrum, som har blivit som ett Mecka för pilgrimsrörelsen i hela Nordeuropa. Hit kommer människor för att låta sig inspireras av pilgrimsvandringens egenart för att starta upp något liknande när man kommer hem till sin egen bygd.  

Här myntades pilgrimens sju nyckelord som nu används och beskriver något om vad en pilgrimsvandring egentligen är. De vänder sig till alla som längtar efter ett annat slags liv som annars ofta präglas av stress, konsumtion, bild och ljudbrus, oro, yta och ensamhet. Det är sju vanliga substantiv som påminner om hur livet kan vara när det är som bäst. Orden är frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. De är för många idag bristord och saknadsord.

Pilgrimsrörelsen – en begynnande liten folkrörelse – bidrar till den puls som finns i staden vid Vätterns strand och som är en stor del av Vadstenas ”själ”.

Text: Hans-Erik Lindström, f d pilgrimspräst