Mitt i staden, på stora gräsmattan vid klostret och vid domkyrkans fot samlades på onsdagseftermiddagen ett stort antal hundar, två dvärghamstrar och en katt tillsammans med hussar och mattar och en skara barn. Domkyrkans barnkör Happy Voice medverkade med djursånger och egenritade färgstarka illustrationer till psalmen 706 ”Hej Himlarymder”!
Elvira Erks, 9 år, en av sångarna i kören, sken som en sol på frågan om vad hon tyckte om att vara med och tjänstgöra vid djurvälsignelsen. Det blev två ”tummen upp” till svar.
- För barnen är det här med djurvälsignelse helt naturligt, säger Helena Ritzén, en av ledarna i Happy Voice. Barnen lever nära skapelsen och därför är det inget konstigt för barnen att inkludera dem i gudstjänsten. Barnen vet också att Linköpings kloster finns och verkar i församlingen. Det är fint att se.
I år medverkade även medlemmar i FTO – Franciskus Tredje Orden i Svenska kyrkan med hembakade franciskanska kanelbullar (bakade helt från växtriket), kaffeservering och saxofonkomp till psalmer. Födelsedagshunden Allan bjöd på hembakade hundkex och de församlade hurrade för honom!
Djurvälsignelse är i luthersk tradition lite nytt. I våra systerkyrkor och i vår vänförsamling St Albans är ”Pets blessing” inte konstigare än att välsigna maten på bordet. Kyrkan står i välsignelsens tjänst.
Att Season of Creation, Skapelsetid, som pågått under hela september som en gemensam kraftsamling olika kristna samfund världen över i mellan, kröns med Franciskusdagen är ingen tillfällighet. Franciskus av Assisi är ju kanske en av vår tids mest kända och framför allt mest behövda kristna förebilder, som djurens, fredens och ekologins skyddshelgon. I klimatnödens och ofredens tid drabbas allt liv. Därför står djurvälsignelsen också som ett hoppets tecken och uttryck för att vi som kyrka och Jesu vänner vägrar ge hopplösheten sista ordet. Vi står på livets och hela skapelsens sida. Vi välsignar för att Gud först välsignat oss.
Både domprost Mattias Bähr och församlingsherde Helen Olsson är engagerade i arbetet med djurvälsignelsen tillsammans med vaktmästare, kommunikatörer, musiker och pedagoger.
- Guds skapelse genomsyrar våra liv och att uppmärksamma den genom djur och natur ger oss ett sammanhang. Jag är glad över att djurägare kan fira gudstjänst ute och att de finns med i gudstjänstgemenskapen, säger domprost Mattias Bähr.
Texten är skriven av syster Therése, Linköpings kloster
Är du nyfiken på hur en djurvälsignelse kan se ut, klicka på länken till agendan.