Foto: Laura Imery

Klimatstrejk 27 september

Den 20 till 27 september mobiliserar klimatrörelsen till en strejk- och aktionsvecka över hela världen. Fredagen den 27 september planeras en internationell storstrejk, då inte bara skolungdomar utan även företag och organisationer väntas sluta upp. Stiftsorganisationen bidrar till manifestationen genom att låta medarbetare som vill delta på arbetstid.

Den 20 september besöktes stiftskansliet av Jenny och Emil Carlenius, två av huvudpersonerna bakom Fridays for Future Linköping.  Stiftsdirektor Pether Nordin uppmanade dem som som kan att lägga ner arbetet fredagen den 27 september och delta i manifestationen: 

"Klimat är ett av av våra fokusområden och det är naturligt att vi, om vi kan och vill, deltar i denna globala rörelse . När våra barn och unga ber om vuxenvärldens  hjälp, ställer vi oss vid deras sida". 

​​Om klimatstrejken 

"Den 20 till 27 september mobiliserar klimatrörelsen till en strejk- och aktionsvecka över hela världen. Veckan sker mot bakgrund av att världens ledare är kallade till ett FN-toppmöte om Klimatet, den 21-23 september, där FN:s generalsekreterare hoppas att länderna ska öka sina klimatambitioner. Hittills ser det inte så lovande ut, bland andra EU har svårt att komma överens om att ens nå netto noll i utsläpp till 2050, vilket är väldigt sent. De skolstrejkande ungdomarna uppmanar nu vuxenvärlden att göra gemensam sak för att visa de politiska ledarna att vi tar klimatkrisen på allvar, och att det är hög tid att de också gör det.Därför uppmanas alla att delta i Global Week For Future 20 till 27 september." Klimatsverige.se

"Till skillnad från t ex Tyskland och Storbritannien där enorma fackförbund väntas gå ut i strejk, är det bara några enstaka svenska fackförbund som utlyst strejk dessa datum. Därför är det till stor del upp till var och en att förhandla om sin möjlighet att utebli från arbetet för att demonstrera. Trots det uppmanar fackförbunden LO, TCO och SACO fortfarande alla sina medlemmar att delta i protesterna. Så prata i första hand med din arbetsgivare och dina kollegor om hur ni kan sätta stopp för business as usual under den här veckan. Kanske kan ni ordna en manifestation eller samtal om klimatet i er yrkesroll eller på er arbetsplats? Det behöver inte ta hela dagen.​" Klimatsamling.se