Jenny Sjögreen
Jenny Sjögreen är präst, biträdande kyrkoherde i Strängnäs Domkyrkoförsamling med Aspö
Walk the Talk: Barns andlighet spelar roll!
Spår/Workshop: Det kristna språksystemet. Vad består det av och hur lär man sig det? En berättelse om dess olika delar från den första erfarenheten av Gud till teologin.
Jenny Sjögren är präst och arbetar som biträdande kyrkoherde i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö. Hon brinner för frågor kring barns andlighet och hur man i församlingen ger rum och rymd för den. Jenny utbildar också i Godly Play, en metod och ett förhållningssätt utvecklat för att ge rum för barns andliga utveckling, där deras liv får möta bibelns och kyrkans berättelser på ett unikt sätt.
”Det kristna språksystemet. Vad består det av och hur lär man sig det? En berättelse om dess olika delar från den första erfarenheten av Gud till den utvecklade akademiska teologin. I workshopen kommer vi utforska och tillsammans reflektera kring hur vi lär oss och utvecklar språk för den primära gudserfarenheten och hur vi i mötet med barn och vuxna kan stödja fortsatt utveckling. Vad behövs när livet bränner till? Vad händer när tron tappar mening? Vad gör vi när svaren inte räcker till? Hur erbjuder vi rum för nya möjligheter?”
Michael Nausner och Frida Gårdmo
Michael Nausner, systematisk teolog och forskare med fokus på den mer än mänskliga skapelsen, Svenska kyrkans forsknings- och analysenhet
Frida Gårdmo, klimathandläggare, Linköpings stift
Walk the talk: Det brutna brödet
Spår/Workshop: Hur talar nattvardsritualen till oss idag utifrån fred och försoning med varandra och med skapelsen själv?
En fantastisk kombo; Frida Gårdmo och Michael Nausners engagemang för skapelsen och livet som en väv av relationer. Michael med forskning och intresse för teologins möjligheter och samhällets utmaningar samt människans relation till den mer-än-mänskliga skapelsen och delaktighetens ekologiska dimensioner. Frida har jobbat med miljö-, klimat- och friluftsfrågor i drygt 20 år och lika länge varit aktiv i sin lokala församling
”Ofta framstår det som att miljö- och klimatfrågor främst handlar om utsläpp och teknik men i grunden handlar det främst om vad det innebär att vara människa. Naturvetenskapens svar måste grundas i existentiella frågor. Vilka kan (och vill) vi vara? Vad är vår uppgift här på jorden? Vad behöver vi göra? Vad behöver vi lämna? I samtalsmaterialet ”Hur skapar vi fred med jorden?” som både Frida och Michael varit med och tagit fram, lyfts vikten av att ställa även frågor som inte har tydliga svar såväl som att återkoppla till allt som det innebär att vara människa, känslor, kropp, kreativitet, gemenskap, relation, ceremoni och skapande om vi ska klara av att hitta lösningar för de kriser vi står inför i spänningsfältet mellan verklighet och vision.
På vilket sätt kan kyrkan bidra till ett nödvändigt paradigmskifte när det gäller människans roll i skapelsen? Liksom brödet vi delar är vi alla ett, bär vi fram också oss själva som ett offer att tas i bruk, sändas och tjäna. Hur talar nattvardsritualen till oss idag utifrån fred och försoning med varandra och med skapelsen själv? Låt oss mötas i samtal, reflektion och praktisk övning kring vad nattvarden som ritual och teologi kan lära oss om vad det innebär att vara människa som vandrar i Jesu fotspår.
Läs gärna mer om:
Människan i skapelsen – Teologiska utgångspunkter för reflektion kring klimatfrågor och naturens rättigheter (sensus.se)
Clara Olsson och Santino Wedin
Clara Olsson från Lunds stift är förbundsordförande i Svenska Kyrkans Unga, Svenska kyrkans ungdomsorganisation.
Santino Wedin från Göteborgs stift, är ledamot i Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse.
Walk the talk: Var är rörelsens kyrka? – demokrati som verktyg i kyrkans verksamhet.
Spår/workshop: Unga i rummet, riterna & relationerna - hinder och möjligheter för ungas delaktighet i församlingslivet
Vad kan vara viktigare för kyrkan och delaktigheten än de egna folkrörelserna och dess människor? Svenska kyrkan är en demokratiskt styrd folkkyrka med tradition av folkrörelser. Att använda demokrati som verktyg i kyrkans verksamhet är enkel metod genom delaktighet och engagemang, lokalt i församlingen och i ett större sammanhang.
”Som ledamöter i Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse har vi fått förtroende från 11000 barn och unga att vara en röst för barn och unga i Svenska kyrkan. I Svenska Kyrkans Unga utgår vi från den demokratiska grundtanken – att alla är en del i helheten, har rätt att höras och har något att bidra med. Engagemanget i kyrkan börjar alltid någonstans. Där är rummet, riterna och relationerna långt ifrån oviktiga.”
Under workshopen utgår vi från de här faktorerna och Clara och Santino ger sina spaningar på hinder för ungas delaktighet och engagemang i församlingen idag och bjuder in till samtal om hur vi skapar konkreta möjligheter för barn och unga att gå från mottagare eller deltagare i kyrkans verksamhet till att vara delaktiga i den.
Christofer Sjödin
Christofer Sjödin är präst i Umeå Stadsförsamling, Spoken word-poet och tränare i civilkurage
Walk the talk: Ickevåld och civilkurage som möjlighet
Spår/workshop: Ickevåld och civilkurage. Kaosmodellen –våga pröva, öva och ingripa!
Christofer Sjödin är engagerad som människa och präst i många sammanhang för kyrka och samhälle. Han är också Spoken word-poeten som genom poesins rörelse bildar skapande processer, ger oss ord och språk som drar till sig uppmärksamheten och känsligheten för viktiga ämnen i kyrka och samhälle. Christofer visar på vägen till fredssamtalet, ickevåld och civilkurage.
”Någon drar ett rasistiskt skämt på bussen. Vad gör du? Du ser en tjej bli trakasserad av ett gäng killar? Vad gör du? När en kollega kommer med ett förslag på mötet, börjar flera i arbetslaget att titta bort, prata med varandra eller kolla på mobilen. Vad gör du? Civilkurage handlar om att ingripa när en ser någon som kränks eller på annat sätt behandlas illa. Att använda ickevåld är att ingripa utan att själv kränka och samtidigt agera för ett bättre samhälle för alla. För många av oss är det svårt att ingripa bland annat för att vi inte vet hur vi ska göra. Med KAOS-modellen blir det mera möjligt.”
Civilkurage och ickevåld – träning ger färdighet. Genom att öva praktiskt på att ingripa med hjälp av KAOS-modellen och ett ickevåldsligt förhållningssätt ökar vår förmåga att ingripa i olika typer av situationer. Välkommen på ett träningspass där du i enkla rollspel får prova att ingripa vid kränkningar och övergrepp, men även agera som den som utsätter och den som utsätts. Ingen erfarenhet av teater eller rollspel krävs men chansen är stor att du får med dig viktiga kunskaper som du också kan göra andra delaktiga i.
Lyssna till Spoken word om dopet
Maria Jäder Tietäväinen och Nathalie Holmström
Maria Jäder Tietäväinen är församlingspedagog och Nathalie Holmström är diakon i Sura-Ramnäs församling
Walk the talk: Att växa och att spira – existentiell hälsa bland barn och unga
Spår/Workshop: Kyrkans självklara plats i skolan – att samverka med skolan kring ungas existentiella hälsa
Inom ramen för Svenska kyrkans nationella satsning på Lärande och undervisning har ett projekt i Västerås stift varit ”Ungas livstolkning och existentiella hälsa”. Hur kan kyrkan kan vara en resurs med kompetens i existentiella frågor inom ramen för skolans läroplaner, ge unga möjlighet att utforska existentiella frågor och på så vis skapa förutsättningar för framtidstro och hopp. Syftet är att öka den existentiella hållbarheten hos barn och unga.
Spira, heter materialet som gör det möjligt att sprida och göra erfarenheterna tillgängliga för andra att lära av. Spira som finns att beställa i Västerås stifts webshop och kommer att finnas för nedladdning digitalt i Svenska kyrkans resursbank för lärande och undervisning inom kort. Bokens titel Spira kommer från bilden av det existentiella som en inre trädgård, där Gud har sått ett litet frö i oss som växer med hjälp av våra relationer och erfarenheter. Trädgården kan med rätt omsorg blomstra, den kan med bristande omsorg vissna och dö. Därför är det så viktigt med goda relationer, att ha möjlighet att få ställa sina viktiga frågor, att titta inåt och upptäcka det en själv upplever som meningsfullt. Genom att skapa tillfällen för barn och unga, mitt i deras vardag, där de får en chans att stanna upp och vattna sin inre trädgård, kan de växa och spira.
JanOlof Nordström
JanOlof Nordström är präst och teolog, arbetar sedan tolv år tillbaka som nationell samordnare för nätverket Ideellt Forum i Svenska kyrkan. JanOlof var/är redaktör för boken Idealitet som utmanar.
Walk the talk: Tillsammans, är vi alla medarbetare med samma uppdrag, lärjungar med samma mästare och levande byggstenar i samma kyrka.
Spår/workshop: Vocation day – ett sätt att fråga efter människors kallelse, engagemang och delaktighet
”När jag möter människor i församlingar, i utbildningar eller gör inspel kring frågor om idealitet i olika sammanhang är det två rubriker som ofta återkommer. Det är ”Att vara kyrka tillsammans” samt att verka för ett ”Hållbart ideellt medarbetarskap”. Att möjliggöra för ideellt engagemang i församlingen handlar inte om att anpassa sig till en krympande ekonomi för kyrkan. Det är snarare en fråga om identitet som handlar om att återupptäcka något av de mest centrala i en evangelisk-luthersk kyrkas teologi, nämligen synen på den döpte som bärare av både kyrkans identitet och kyrkans uppdrag.
Att möjliggöra för ideellt engagemang har även andra motiv och drivkrafter än de renodlat teologiska. Det handlar om att skapa sammanhang och miljöer där människor genom sitt engagemang får möjlighet att leva ut sin tro i vardagen. Ett engagemang som också bidrar till att skapa mening och ger möjligheter att få växa både som människa och i sin tro. Tillsammans är alla medarbetare med samma uppdrag, lärjungar med samma mästare och levande byggstenar i samma kyrka.