Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Linköpings domkyrkopastorat Besöksadress: Ågatan 40 , 58222 Linköping Postadress: Box 2037, 58002 Linköping Telefon:+46(13)303500 E-post till Linköpings domkyrkopastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Domkyrkans konst

Linköpings domkyrka rymmer en stor samling modern kyrkokonst. Fram till 7 april kan du se unika skisser och förlagor till en del av konstverken på Slotts- och domkyrkomuseet.

Linköpings domkyrka är rikligt smyckad med både gammal och ny konst, riktiga skatter som är värda att beskåda mer än en gång. Något som däremot inte är lika välkänt är att det i våra arkiv finns flera vackra modeller och bilder som aldrig har visats. Vissa av skisserna och modellerna är förlagor till det vi ser i kyrkan i dag, medan andra är uppslag och idéer till konst som aldrig blev av.

– Det finns helt fantastiska skisser av Sveriges främsta konstnärer i Domkyrkans arkiv, säger Christel Storm som är Museiintendent på Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum, och det är jätteroligt att vi nu ska plocka fram och vi visa ett urval ur denna gömda konstskatt. Vi kommer exempelvis att visa Lena Cronqvist idéer till färgrika fönster som aldrig blev av och Lisa Bauers skisser till blommorna i Domkyrkans Mariafönster. Vi ska även visa Martin Lönnebos första skiss till Frälsarkransens pärlor som i dag finns nedsänkta i Domkyrkans golv. Tanken med utställningen är att när man känner sig färdig här så kan man gå vidare till Domkyrkan för att se konsten på sin plats.

En stor del av den konst som finns i domkyrkan finansieras genom Stiftelsen Professor B Risbergs donationsfond som enligt testamentet skulle användas ”till Linköpings domkyrkas prydande” en fantastisk uppmaning som stiftelsen har följt till punkt och pricka, säger Christel Storm.

Utställningen ”Från skiss till verk – konstnärlig utsmyckning i Linköpings domkyrka” innehåller ca 50 skisser, modeller och föremål som ger oss en inblick i Domkyrkans moderna utsmyckningar. Den pågår till 7 april 2019.

För öppettider och övrig information se Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseums webbplats.