Ett barn har satt ett plåster med texten Ingen får göra mig illa, på sitt knä.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Program

Här hittar du programmet för Sjukhuskyrkans fortbildningsdagar

Tisdag 26 september

11.00 Registreringen öppnar i Domkyrkan

11.30 Lunch för nyanställda i Domkyrkans församlingshem

12.00 Middagsbön i Domkyrkan

Ingår inte i fortbildningsdagarnas program

13.00 Inledning och andakt i Domkyrkan

Biskop Marika Markowitz och Sofia Camnerin, SKR

14.00 Promenad till Equmeniakyrkan (750 m)

Fika i Mariasalen, Equmeniakyrkan

15.15 Inledning i kyrksalen, Equmeniakyrkan

15.30 Föreläsning i kyrksalen, Equmeniakyrkan

”Omvänd er och bli som barn – att vara kyrka sänd för alla”

Sofia delar teologiska perspektiv kring att vad det innebär att bli som barn och att vara en kyrka sänd för alla, utifrån den nyutgivna boken ”Stå ut med de andra”. Hon visar att helande och försoning är såväl en yttre som en inre resa och att all förändring börjar inifrån, och nedifrån, i våra egna hjärtan.
Läs mer om boken här: Sofia Camnerin – Stå ut med de andra

Sofia Camnerin är teologie doktor, pastor och generalsekreterare för Sveriges Kristna Råd.

16.15 Paus

16.45 Årsmöten SKAIS/FAS i Kyrksalen-Ängen, Equmeniakyrkan

18.00 Incheckning - hotell

19.30 Middag i Mariasalen, Equmeniakyrkan

21.00 Kvällsandakt i kyrksalen, Equmeniakyrkan

Onsdag 27 september

08.30 Morgonbön i kyrksalen, Equmeniakyrkan

09.00 Föreläsning i kyrksalen, Equmeniakyrkan 

”Barnets röst i vården”

I denna föreläsning får vi, genom Åsas röst, möta de allra mest utsatta barnen i samhället och i vården. Barn som utsatts genom försummelse, fysiskt och sexuellt våld. Åsa kommer att berätta om sina möten med dessa barn och hur man, med respekt, kan hjälpa dem vidare i livet. 

Åsa Kastbom är överläkare i psykiatri och barn- och ungdomspsykiatri, doktor i pediatrik vid Universitetssjukhuset i Linköping och har föreläst såväl internationellt som nationellt på temat ”The voice of the victims” där hon belyser just barnens röst i vården.

10.15 Fika i Mariasalen, Equmeniakyrkan

11.00 Föreläsning i Kyrksalen, Equmeniakyrkan 

”Barn och sorg”

Hur skiljer sig traumatisk sorg från andra sorgeprocesser hos barn och unga och hur kan sorgen få utrymme när förlusten samtidigt innebär traumatiska erfarenheter? Hur kan vi anpassa bemötande och insatser utifrån behov? Poa delar kunskap och erfarenhet med utgångspunkt från arbete med traumafokuserad kognitiv beteendeterapi, TF-KBT.

Poa Samuelberg är utredare vid Barnafrid – nationellt kunskapscentrum om våld mot barn, Linköpings Universitet, är legitimerad psykolog, psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och författare med många års erfarenhet från barn och ungdomspsykiatriskt arbete.

12.15 Lunch i Mariasalen, Equmeniakyrkan

13.30 Föreläsning i kyrksalen, Equmeniakyrkan 

”Barn och trauma”

Det första vi behöver när vi ska bistå en person vars smärtsamma tidigare upplevelser gör sig påminda i nuet är hopp. Vi behöver veta, och tro, att en reparation är möjlig. Annars hamnar vi i uppgivenhet och handlingsförlamning. Åsa Nilsonne kommer att tala om varifrån vi kan hämta det hoppet, och hur vi kan hålla det vid liv.

Åsa Nilsonne är professor em. i psykiatri och författare med ett långt yrkesliv inom klinisk psykiatri och forskning inom området, Karolinska institutet.

15.00 Fika i Mariasalen, Equmeniakyrkan

15.30-17.00 Seminarier i olika lokaler, Equmeniakyrkan

”Barntraumateamet i Östergötland om att möta barn i kris”

Seminariet fokuserar på delaktighet i livets svåra skeenden. Hur pratar vi med barn om sjukdom, död och sorg? Barntraumateamet berättar om sitt unika uppdrag.

Sofia Ludvigsson och Maria Dahl-Karlgren, kuratorer vid Barntraumateamet i Västra Östergötland med mångårig erfarenhet av att möta barn och familjer i kris.

”Barn och sorg”

Möten med barn som anhöriga – vid sjukdom och dödsfall inom familjen. När vi människor drabbas av kris hamnar ofta barns och ungas behov i periferin. Hur kan vi som sjukhuskyrka bli bättre på att se barnen och uppmärksamma familj och vårdpersonal på vad som kan vara till hjälp.

Hanna Wejryd, sjukhuspräst och Ingemar Hällqvist, sjukhusdiakon, på Akademiska sjukhuset i Uppsala

”Barn och trauma, forts”

Seminariet är en fortsättning med Åsa Nilsonne.
Möjlighet till diskussion och frågeställningar i ämnet.

”Barn som anhöriga”

Seminariet belyser familjen i sjukvården med fokus på barn som anhöriga och barns behov i olika åldrar. Familjen i cancervården, hur kan vi i vården förstå och stödja individ och familj när någon är allvarligt sjuk? Vad behöver barnen höra och hur kan vi stötta barn som närstående i olika åldrar?

Gunilla Ringdahl, socionom/ leg psykoterapeut och handledare med systemteoretisk inriktning, med lång erfarenhet av att möta familjer och barn såväl i cancervården som i Sjukhuskyrkan.

”Barn i krig”

Seminariet fokuserar på hur barn upplever krig, våld och samhällskollaps. Hur kan vi både våga ta del av och möta barn med krigets fasor i bagaget? Vi får del av forsknings- och teoribaserad kunskap om barn i krig och på flykt samt konkreta råd om hur vi kan möta och samtala med barnen om deras upplevelser.  

Sabina Gušić är leg psykolog och fil dr i klinisk psykologi med mångårig erfarenhet av att möta och behandla svårt krigstraumatiserade barn.

”Organdonation - en lika aktuell fråga för barn som för vuxna”

- ett seminarium om ny lagstiftning för organdonation

Den 1 juli 2022 fick vi en ny lagstiftningen om organdonation i Sverige. Den nya lagstiftningen innehåller tre avgörande förändringar, som tillsammans med fortsatt donationsfrämjande arbete på sikt kan leda till att vi i Sverige kan dubblera antalet donatorer. Vad detta innebär och vad sjukhuskyrkan kan bidra med kommer att belysas av

Micaela Hamrin, verksamhetschef, MOD MerOrganDonation

Daniel Brattgård, senior sjukhuspräst, styrelseledamot, MOD

Eva Ahlgren Andersson, DAL, Regionalt Donationsansvarig Läkare, Sydöstra sjukvårdsregionen, Hjärtcentrum Thorax-Kärlkliniken, Linköping

18.30 Middag och underhållning på Scandic, Frimurarhotellet

Torsdag 28 september

08.30 Morgonbön i S:t Lars kyrka
 
Öppet forum i S:t Lars kyrka

09.30 Bensträckare – kaffe i kyrkbänken

09.45 Föreläsning i S:t Lars kyrka

”Barnet inom oss”

Vi talar om "barnet inom oss". Vad är det vi tänker på då; Något oförstört, genuint eller smärtsamt? Är barnet en blick in i paradiset, en flykt undan det vuxna ansvaret eller ett möte med traumatiska minnen? Och vad har mitt vuxna jag att göra med "barnet inom mig"? En föreläsning som undersöker hur vi som vuxna förhåller oss till barndom och vad den gör med oss själva.

Jakob Carlander är psykoterapeut och teologie licentiat, med egen tankesmedja

11.00 Sändningsmässa i S:t Lars kyrka

Sjukhuskyrkans fortbildningsdagar 2023

Välkommen till Linköping och Sjukhuskyrkans fortbildningsdagar 26-28 september 2023. Temat är: Barnet vi möter!

Boende

Boka boende på Scandic Frimurarhotellet

Ett litet barn sitter inomhus med en leksak i handen.

Anmälan och avgifter

Här finns länk till anmälan