Foto: Royne Mercurio

Mirna har växt upp i Betlehem

– Från mina föräldrars köksfönster kan man se fårhjordarna gå uppe i bergen och äta gräs och herdar som vaktar dom, berättar linköpingsstudenten Mirna som är uppväxt i Betlehem. Kameler har vi inte så många, dom finns mest i Jeriko. 

– Jag är döpt i Betlehem och bodde där när jag var mellan åtta och arton år, berättar Mirna. Men jag föddes i Västerås och vi bodde i Sverige när jag var liten. Min pappa kom till Sverige när han var ung. Han läste här och har jobbat en stor del av sitt liv i Sverige. När han gifte sig med mamma så flyttade hon hit, men mamma längtade tillbaka till Betlehem så nu bor dom där.

Betlehem ligger på Västbanken i Palestina.

– Att flytta dit som åttaåring var tufft till en början med en annan kultur och tankesätt, säger Mirna. Men som barn vänjer man sig fort och hittar kompisar. För vuxna är det nog svårare att växla mellan olika kulturer. 

– Men det är konstigt att ha någon annan som styr över en, säger Mirna och syftar på Israel. Sånt upplever man inte här i Sverige. Dom kontrollerar allt. Hur vi rör oss och hur vi kan resa. Om vi kan åka till Jerusalem eller inte. Vi kan inte resa direkt från Palestina. Vi måste först åka till Jordanien och sen resa därifrån. Trots att jag har både ett svenskt och palestinskt pass. 

När jag kommer från Sverige reser jag till Jordanien. Från huvudstaden Amman måste jag sen ta taxi till en bro där det är många olika checkpoints som man ska passera, på jordanska, israeliska och palestinska sidan. Och man måste betala vid alla. Man får inte ta egen bil, utan det är deras bussar som gäller.

– Vill man åka till Jerusalem så måste man få tillstånd från de israeliska myndigheterna. Vi gick till kyrkans lokaler för att se om det fanns ett papper med våra namn för att få åka in. Dom brukar ge ut tillstånd för jul och påsk för kristna och ramadan för muslimer.

Och när vi går in till Jerusalem så är det inte fritt. Man måste parkera vid muren och sen promenera in vid checkpoints och sen ta buss eller taxi. Sen stänger dom sju på kvällen, så man måste vara tillbaka innanför muren innan dess. 

– Jag är uppvuxen i en kristen familj och gick i en kristen skola. Det var mycket strikt. När vi hade religionslektioner så var det bara Bibeln som vi lärde oss om. Muslimerna fick gå till sin klass och läsa om Koranen. I palestinska skolan finns det bara två alternativ, antingen är du kristen eller muslim. 

– Jag tycker att det är väldigt mysigt att fira jul och känna julstämningen, säger Mirna. I Sverige går jag gärna på julmarknader, julkonsert i någon kyrka och luciafirandet vill jag inte missa. Det var sex år sen jag firade jul i Betlehem.

– Ett par veckor innan juldagen sätter man upp en enorm julgran på torget och pyntar den. Det är ett stort event med nedräkning från tio till noll och sen 

tänder man granen. Det är fyrverkerier och folk kommer från alla håll, från Hebron och Jerusalem, muslimer och kristna. Alla är där.

Framför granen finns en stor julkrubba. 

– Jag känner att julkrubborna är en del av mig. Man säljer krubbor av olivträ i Betlehem i varenda souvenirbutik. – Den 24 december, dagen innan jul, samlas man på torget vid Födelsekyrkan och 24 olika scoutkårer från olika palestinska städer går i parad med flaggor och spelar musik. Patriarken från Jerusalem kommer dit och scouterna får se honom på nära håll. Jag var scout när jag var yngre och gick med i paraden. Kvällen avslutas med midnattsbön i Födelsekyrkan. 

Födelsekyrkan är en viktig plats för mig. Det är en historisk och helig plats, men den påminner också om barndomen. Minnen från när jag läste i skolan och konfirmationen med vita kläder. 

På juldagen samlas släkten tidigt på morgonen och önskar varandra god jul och äter choklad. Sen går man runt och hälsar på hos varandra. 

– Folk kommer till oss och vi går till dom, berättar Mirna. Korta besök då man dricker kaffe, äter choklad och ghraiba, en speciell mördegskaka med pistagenötter. På kvällen samlas släkten igen. Då brukar vi äta kyckling och ris i olika former. Och man ska ha nya kläder på sig till jul. Alla postar sin juloutfit på sociala medier, skrattar Mirna.

– Jag vet att Betlehem är en betydelsefull plats för många, säger Mirna. Man behöver inte vara jättetroende för att känna att den här platsen är viktig. 

Sista frågan är vad Mirna skulle vilja ge Betlehem i julklapp. 

– Fred, svarar Mirna. Betlehem är en viktig plats, men folk lever inte fridfulla där. Folk förtjänar bättre. ■

Text och foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr 1 2023)