När ungdomarna konfirmeras i Linköpings domkyrka är det fokus på att skapa trygga individer. Inför konfirmationsgudstjänsten har de träffats varannan vecka under ett helt läsår för att prata om allt mellan himmel och jord.
Och de fysiska mötena som konfirmationen innebär börjar bli unika. Enligt en färsk rapport från Mediemyndigheten är det vanligare att barn och unga i alla åldersgrupper dagligen träffar sina kompisar digitalt, än fysiskt på fritiden. Bland tonåringarna är det ungefär dubbelt så vanligt.
– Kyrkan är en plats för unga att träffas och samlas på. Det kan vara svårt att hitta sådana platser annars. Det finns väl fritidsgårdar men de är nog för yngre personer, säger Jakob som varit konfirmationsledare under året.
TikTok får ångesten att stanna
Samtidigt som skärmtiden ökar visar Folkhälsomyndigheten att psykiska besvär som ängslan, ångest och oro blivit vanligare bland både barn och vuxna under 2000-talet.
Felicia och Tindra konfirmerar sig om några veckor och beskriver deras nya sociala sammanhang som en lättnad som skärmarna inte kan erbjuda.
– Ångesten försvinner när man kommer till kyrkan. Om man är inne på TikTok håller den i sig längre, säger Tindra som snart ska konfirmera sig i Linköpings domkyrka.
– På mobilen kan det komma upp videos som gör en ännu mer ledsen, tillägger kusinen och medkonfirmanden Felicia.
Vill få ungdomar att känna sig värdefulla
På konfirmationsträffarna pratar de om livet, den kristna tron, att växa och känna sig bekräftad i att man är värdefull. En frizon från sociala mediers dopaminkickar och klipp som lär unga att det är utseende och prestation som ger en värde.
– Man försöker göra allt för att passa in och se ut som alla andra. På konfaträffarna har vi pratat om att man duger som man är och att man inte behöver försöka vara som någon annan, säger Tindra.
Präster och andra ledare i Svenska kyrkan tycker det är viktigt att ungdomarna får höra av andra att de är viktiga. Förhoppningen är att skapa tryggare människor. Konfaledare Jakob har anammat kyrkans tänk och tror att det är en viktig motpol till livet på mobilerna.
– Det är mycket utseendefixering i sociala medier. Här respekterar vi varandra och man får se ut som man vill. När det inte handlar så mycket om utseende tror jag det blir lättare att se sitt egenvärde, säger Jakob.
Glädje och gemenskap
För Sebastian, som också är konfaledare, är det viktigt att deras grupp känner gemenskap och har kul tillsammans. Han är själv inte troende, utan valde att konfirmera sig och bli konfaledare just för att alla är välkomna och får vara sig själva.
Sebastian och Jakob är ledare för en grupp från Johannelund som fick åka till Tyskland under året. Då fick de chansen att ta extra mycket ansvar för konfirmanderna.
– Som konfaledare vill jag sprida glädje, kärlek och vänskap, säger Sebastian.
Och det verkar fungera. Tindra, som har gått på träffar med kyrkan hela året och som snart konfirmerar sig beskriver sin känsla.
– Man känner sig välkommen i kyrkan. Här får de en att känna sig bekväm, att vi är som ett lag, säger hon.
Var tveksamma - nu uppmuntrar de andra
Felicia och Tindra erkänner att de var lite tveksamma till att konfirmera sig. Det var Tindras mamma som föreslog att de skulle göra det. När de fick höra att man fick resa iväg med gruppen blev de intresserade. Nu har de varit England under året och fått många nya vänner.
– Det bästa med konfirmationen har varit alla nya vänner man träffat. Det här är något man bara gör en gång och det är kommer jag att ha med mig livet ut, säger Felicia.
Deras fördomar om att det skulle vara lugnt och tråkigt har motbevisats. Både Felicia och Tindra vittnar om ett år att roliga aktiviteter och sociala möten.
– Mitt bästa minne är bussresorna till England, säger Tindra.
Till den som tvekar, precis som de själva gjorde, vill de säga:
– Testa! Även om du är osäker. Det är en bra gemenskap och många roliga stunder, säger de båda. ■
Text: Michelle Wistam • Foto: Royne Mercurio