Foto: Royne Mercurio

Förintelsens minnesdag 2022

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. I år uppmärksammas den med utställningen Aktion T4 i S:t Lars kyrka, föredrag med journalisten och författaren Bernt Hermele den 25 januari på Livsviktigt i Domkyrkan och en digital minnesstund från S:t Lars kyrka.

Utställningen Aktion T4

18 januari – 6 februari i S:t Lars kyrka

Aktion T4 är namnet på det systematiska mördandet av vuxna människor med fysisk och psykisk funktionsnedsättning som pågick mellan januari 1940 och augusti 1941 i Nazityskland. Utställningen är skapad av Forum för levande historia och visas i S:t Lars kyrka i ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Funktions­rätt Östergötland.

Röster från förintelsen

Tisdag 25 januari 18.30-19.30 Linköpings domkyrka

Röster från Förintelsen, journalisten och författaren Bernt Hermele har samtalat med 120 överlevare om deras drömmar och mardrömmar, deras sammanbrott och livslust. Kanske kan deras historier hjälpa oss att begripa det obegripliga. Ett föredrag i föreläsningsserien Livsviktigt som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Vid 19.30 bjuds det på kaffe och sedan efterföljande mässa vid 20.00 för den som vill. Covidpass krävs.

Digital minnesstund

Torsdag 27 januari 18.30

Länk till minnesstunden

Minnesstund i S:t Lars kyrka med musik av S:t Lars kammarkör, Bo Ingelberg, violin Lina Hedström Berg, piano Nicolaj Vollburg, sång May Heldal, Kaddish Lotta Jansson, tal av borgmästare Lars Vikinge och moderator Catharina Helmersson