En ny orgel!

Efter många år ser nu orgelfrågan ut att få sin lösning.

Rapport från kororgelprojektet juli 2024

Under slutet av våren började ekvirket till orgeln att sågas upp i Metzlers verkstad. Metzler har ett eget sågverk vilket gör att de har full kontroll på virkets kvalitet och hur virket torkas.

Efter att träden har valts ut och fällts sågas de upp i stora plankor. Dessa skall torka 3–6 år utomhus under tak. Därefter sågas virket upp enligt den specifikation som gjorts, och staplas upp för ytterligare torkning i cirka 3 månader inomhus i verkstaden innan virket går till tillverkningen.

Nu börjar orgelns väderlådor ta form. Väderlådan är en central del i orgeln som huserar ventilerna som öppnas med tangenterna och alla stämmor med sina många pipor. Till väderlådan behövs omsorgsfullt torkad, tätvuxen ek. Om något spricker eller slår sig i väderlådan är risken stor att alla pipor måste plockas ut och att lådan måste repareras. Foto: Metzler Orgelbau.
Foto: Metzler Orgelbau.
Foto: Metzler Orgelbau.

Rapport från kororgelprojektet april 2024

Kring månadsskiftet januari-februari 2024 undertecknades kontraktet för en ny kororgel mellan Metzler Orgelbau AG och Linköpings domkyrkopastorat. Kontraktet är ett resultat av en lång process och många personers långsiktiga arbete för att nå hit. Processen kan sägas ha inletts när arbetsgruppen lämnade sitt Orgelprogram till kyrkorådet i juni 2018. Orgelprogrammet innehöll en analys av behov och vilka resurser som finns i domkyrkan. Utifrån analysen prioriterades en ny kororgel för att möta de förändringar inom liturgin och musiken som skett under de senaste 50 åren.

I förarbetet med kontraktet och tillståndsansökan till Länsstyrelsen finns de skisser som delvis presenterats på hemsidan. Efter undertecknandet inleddes arbetet med att ta fram ritningar på detaljerna så att själva arbetet senare kan inledas. På Metzlers verkstad i Dietikon, strax väster om Zürich i Schweiz, började Andreas Metzler detaljplanera väderlådorna i den nya kororgeln. 

Foto: Foto: Johan Norrback

Väderlådan är hjärtat i en orgel där mekaniken som leder organistens rörelser till att öppna luftluftventilen sedan låter luften strömma fram till rätt orgelpipa. Alla orgelpipors omkretsar måste definieras och ritas sedan ut på ett stort papper i förhållande 1:1. 

Väderlådan till Brustwerck, en av manualerna i den nya kororgeln. Foto: Johan Norrback

Samtidigt ritar Michael Klahre, medarbetare till Metzler, in alla tekniska detaljer i en översiktsritning. Varje tangent och pedal skall kopplas ihop med rätt väderlåda och rätt spelventil. Allt måste dessutom rymmas inom orgelhuset, de väggar som innesluter orgeln, och dessutom passas in i det långsmala valvet i domkyrkan. Domkyrkans gamla valv och pelare är dessutom inte exakt parallella varför det är ett mycket viktigt planeringsarbete som måste göras innan tillverkningen påbörjas. 

Teknisk ritning av orgelhuset till den nya kororgeln. Ritning: Michael Klahre

Enligt planen skall virket för väderlådorna sågas upp i maj, och plåtarna för piporna kommer också att börja gjutas i maj.

Orgelbyggarna Andreas och Mathias Metzler framför ritbordet i orgelverkstaden i Dietikon, Schweiz.