Foto: Axel Arkstål

Domkyrkans hemliga rum

Linköpings domkyrka har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1000-talet. Under sin långa tid har kyrkan genomgått många förändringar, bränder och renoveringar, vilka alla har influerat och format den kyrka vi ser idag. I och med detta, samt det faktum att kyrkan än idag är en levande kyrka med moderna behov, existerar många rum och utrymmen som besökare sällan får tillfälle att se.

Rum i väggarna, raserade trappor och dolda gravvalv är bara några av de
hemligheter som finns i Domkyrkan.

Längst in i katedralen i Thomaskapellet finns en dörr som hålls låst. Bakom den hittar vi ett mindre rum som i sin tur leder vidare till ytterligare en dörr, vilken är beslagen med flera järnband. Den leder i sin tur till en väldigt smal och, som alla gamla trappor i Domkyrkan och liknande medeltida byggnader, brant trappa som får en att fundera på vad som egentligen är skillnaderna mellan en trappa och en stege. Något som är ovanligt för just den här trappan är att den går i spiral mot vänster istället för höger, som var normen under medeltiden. Att bygga trapporna så branta och högerroterande var en metod som användes för att underlätta för försvarare om byggnaden blev angripen. En högergående spiraltrappa begränsar möjligheterna för högerhänta anfallare att svinga sina vapen då mittpelaren är i vägen. På samma sätt så underlättar den för retirerande försvarare som i sin tur får mer manövreringsutrymme.

Vid toppen av spiraltrappan kommer man ut i ett litet rum på några få kvadratmeter. Idag finns här ett bibliotek med gamla böcker, upplyst av ett litet fönster samt den modernare taklampan. Vad rummet var tänkt att användas till när det byggdes under medeltiden vet vi tyvärr inte.

Runtom i Domkyrkans väggar kan du hitta fler dörrar och bakom dessa döljer sig fler trappor. Eftersom katedralen har byggts ut, renoverats och gjorts om många gånger har många av de trapporna som en gång i tiden använts rasat igen eller blockerats då nya trappor byggts och de gamla blivit överflödiga.

Ingenstans är det så tydligt att Domkyrkan är en levande kyrka som i klocktornet. Där hittar vi idag kontor, personalrum, musikrum och Setterquist & Son’s fantastiska orgel, alla sammankopplade av ett virrvarr av trappor och gångar. Några moderna och andra betydligt äldre. I toppen av ännu en brant, nu höger-gående, spiraltrappa kommer du upp bakom det stora rosettfönstret som sitter över porten in i kyrkan. Här finns idag bland annat kyrkans sprinklersystem.

I de övre delarna av tornet övergår spiraltrapporna till raka trätrappor med bredare steg. Dessa fortsätter uppåt, in i en stor kammare som används för förvaring, bland annat av de gamla klockvisarna. Vidare uppåt finns själva klockrummet, där de tre stora gjutna kyrkklockorna hänger. Här finns också ett gammalt kontor för klockringaren som manuellt startade klockringningen innan de blev automatiserade. Det märks att behoven har ändrats, saker har tillkommit, rum har byggts om och utökats. Ingen trappa är den andre lik och det är ibland svårt att hitta rätt i tornet. Över klockorna ligger ett rum som trots sin storlek och takhöjd är väldigt trångt att röra sig i. Det här är den sista stenlagda delen av tornet i vilken det gamla och de nya urverken finns. 

Även över de höga valven i kyrkan finns utrymmen som sällan besöks. Längs hela Domkyrkan, mellan koppartaket och salen nedanför, finns vinden. Ett utrymme som är lika stort som resten av katedralen. Rad efter rad med bjälkar som håller upp taket, trappor och gångar som ger tillträde till kyrkans två mindre torn som vätter mot Ågatan. Här syns resterna efter de nu igensatta trapporna, som troligtvis ledde till de nämnda tornen innan kyrkan byggdes om.

Linköpings Domkyrka döljer fler hemligheter än vad som har nämnts i artikeln och eventuellt fler än vad vi ens känner till idag. Passa på att besöka kyrkan och lär dig mer om Sveriges bäst bevarade medeltida katedral och dess hemligheter.