Förskola och skola

För att barnen skall få lära känna våra högtider och vårt kulturarv.

Julspel 3-8 år
Vad hände den första julen när Jesus föddes?
En förskolegrupp/klass i taget kommer och deltar i julspelet.

Alla som vill är med och har olika roller som änglar, herdar, Josef och Maria.
Vi kommer också att sjunga.
Tillsammans hjälps vi åt att göra i ordning julkrubban.

Klass 2 - Tomasspelet (påsk)
Lärjungen Tomas har varit med om så mycket, men har nu hört så märkliga rykten. Han berättar hela påskhistorien från palmsöndagen till påskdagen, men kan inte förstå sig på detta med att en del tror att mästaren har uppstått. En föreställning som kan visas antingen i kyrkan eller i klassrummet.

Klass 2 - Slavus brännmärke (jul)
Slavus var slav hos Herodes. Men en dag kom det några vise män till palatset ... En föreställning som kan visas antingen i kyrkan eller i klassrummet.

Klass 3 - Kyrkdetektiven
Kyrkdetektiven är ett koncept som bygger på barnens egen nyfikenhet. Målgruppen är klass 3. Eleverna får själva vara detektiver och utforska kyrkobyggnadens historia, symboler. Fokus på kyrkan såsom historisk byggnad och som kulturfenomen.

Bibeläventyret - klass 4 och 5
Bibeläventyret vill förmedla Gamla och Nya Testamentet på ett pedagogiskt och involverande sätt, med drama, bilder, rörelser och kanske lite trolleri. Upplägget är konfessionsfritt och lyfter fram berättelserna såsom just berättelser, men också som religionshistoria. Bibeläventyret följer läroplanen och det är bara licensierade Bibeläventyrare som får leda det.

Allhelgona - Halloween, årskurs 5
Eleverna får möta ett helgon och en kändis från Halloween, som berättar om varför allt händer samma helg. Förutom att belysa helgens traditioner, pratar vi också om sorg och död.

Livets högtider, årskurs 5
Dop, konfirmation, bröllop och begravning har för många i Sverige ramat in och varit steg i livet. Vid studiebesöket får eleverna - om de vill - leka präst och brudpar. Vi kommer också döpa och begrava musen Muselina. Samtidigt berättar vi om högtiderna och lyssnar in elevernas tankar och frågor.

Kyrkvisning - olika åldrar
Under guidning av präst, pedagog eller av Fiffi (som en del menar är en handdocka). Det går att lägga tonvikten på traditioner, symboler, historia, musik eller religion, beroende på klassens intresse och skolans läroplan.