Lyssna

Välj gravplats

När en anhörig har avlidit har du möjlighet att komma till Lidingö kyrkogård och se ut en gravplats. På kyrkogården kan avlidna gravsättas kistgrav, urngrav, askgrav, kolumbarie eller minneslund. Här kan du läsa om de olika gravplatserna.

Det är mycket att tänka på när en anhörig har avlidit. Stoftet efter den avlidna skall kremeras eller gravsättas senast en månad efter dödsfallet. I samband med att ni bokar tid för begravning bör ni också se ut en gravplats och boka tid för gravsättning.

Det finns många val ni kan göra när ni ska välja gravplats. Om man vill ha en stor gravplats med grus eller gräs eller något mer i någon av kyrkogårdens minneslundar. En bra utgångspunkt är att låta den avlidnes önskan bestämma.
En större grav kräver mer skötsel. Det går bra att sköta om graven själv eller beställa gravskötsel via kyrkogårdsexpeditionen. På Lidingö kyrkogård finns det två minneslundar, Minneslunden och Vilokullen. I minneslundarna grävs askorna ner helt anonymt utan närvaro av anhöriga. Vilokullen är uppdelad i 10 sektorer där du som anhörig kan välja vilken sektor askan ska gravsättas i. Vi kan även sprida askan efter en avliden på avsedd plats inom Vilokullen. I en minneslund får man inte sätta upp gravvårdar eller plantera växter. Däremot får man sätta lösa blommor och tända ljus på avsedd smyckningsplats.

Kontakta gärna kyrkogårdsförvaltningen för att diskutera de olika alternativen. Tillsammans kan vi hjälpas åt att hitta den rätta platsen.

Kist- eller urngravplats

En kistgrav är 1,20×2,40 meter med plats för 2 kistor, man kan även gravsätta urnor i graven. En urngrav är 1×1 meter med plats för 9 urnor. Gravplatserna kan antingen vara iordninggjorda med gräs eller grus. När vi fyller igen en grav sker det med stor omsorg. Efter en tid sätter sig graven, vilket innebär att marken ovan kistan sjunker ner en bit. På Lidingö kyrkogård får varje grav sätta sig av egen kraft. Vartefter att marken sjunker fyller vi på med jord. När graven har satt sig färdigt gör vi i ordning med gräs eller grus beroende på gravens utseende.

Kolumbarium

Vårt kolumbarium finns utomhus och i varje urnnisch finns plats för 4 urnor. Urnorna måste vara av beständigt material. I kolumbariet sätts urnorna in i en nisch bakom en sandstensplatta, där namnen på de avlidna graveras in.

För tillfälligt finns inga lediga urnnischer i kolumbariet.

Denna text uppdaterades 2021.03.31

Minneslunden eller Vilokullen

I minneslundarna gravsätts askorna helt anonymt utan anhörigas nävaro. I Vilokullen kan anhöriga själva välja vilken sektor askan ska gravsättas i, och det går att få namnet på den avlidne ingraverat på en minnestavla som står i anslutning till vilokullen till en kostnad av 1300 kr. Ingravering på minnestavlan sker 2 gånger per år, till midsommar och till allhelgonahelgen. Gravsättning i Minneslunden och Vilokullen sker under sommarhalvåret.

Denna text uppdaterades 2021.03.31

Spridning

Spridning av aska sker anonymt på vilokullens naturdel. Spridning på vilokullen sker under sommarhalvåret. Det finns också möjlighet att sprida askan i naturen, ansökan för det görs hos Länsstyrelsen.

Askgravplats

På Lidingö kyrkogård finns det askgravplatser i olika temaplanteringar av perenna växter som planteras och sköts av kyrkogårdsförvaltningen.
De anhöriga blir tilldelade en plats i området. En plats kostar för närvarande 9000 kr. I priset ingår en natursten med namnskylt, gravering, montering på sten och skötsel av planteringsytan under gravrättstiden. I varje gravplats finns plats för 2 askor. Gravsättning sker med askan lagd i en tygpåse och efterlevande ges möjlighet att var med vid gravsättningen. Gravsättning i askgravplats sker under sommarhalvåret. Gravrättstiden är 25 år från sist gravsatt.

Denna text uppdaterades 2023-02-15

Alla gravsättningar på Lidingö kyrkogård sker med värdighet

Oavsett om anhöriga är med eller inte. Vi lägger stor omsorg på att varken kista, urna eller den avlidnes stoft ska skadas.På kyrkogården sker runt 400 gravsättningar per år. Ungefär 30 av dessa är med kista.

Kyrkogården

Gravvårdssäkerhet

Det ingår i kyrkogårdsförvaltningens uppdrag att se till att våra kyrkogårdar är säkra att beträda både för besökare och arbetstagare. Av den anledningen testas gravvårdarnas stabilitet och säkerhet enligt en instruktion från CGK – Centrala Gravvårdskommittén.

Välj gravplats

När en anhörig har avlidit har du möjlighet att komma till Lidingö kyrkogård och se ut en gravplats. På kyrkogården kan avlidna gravsättas kistgrav, urngrav, askgrav, kolumbarie eller minneslund. Här kan du läsa om de olika gravplatserna.

Beställ gravskötsel

Lidingö kyrkogårdsförvaltning hjälper dig gärna med din gravskötsel. Du kan välja mellan att sköta om graven helt själv eller låta kyrkogårdsförvaltningen ta hand om grundskötsel och även plantering.

Boka borgerlig begravning

För en person som valt att inte vara medlem i Svenska kyrkan hålls det ingen begravningsgudstjänst. Det handlar om att respektera den avlidnes önskan.

Begravningsavgift

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.

Besök Lidingö kyrkogård

Här kan du vandra bland växter, betande får och porlande vatten. Under hösten lyser gravlyktorna i mörkret. Kyrkogården är en plats för dina innersta tankar.

Ekorren i stora eken

Hej! Det är jag som är Kurre Grip, ekorren som bor i stora eken på kyrkogården. Kom gärna och hälsa på så berättar jag mer om de olika platserna på Lidingö kyrkogård. Vet du till exempel hur gammal vår äldsta gravsten är, vad en vilokulle är eller vad mina vänner bina arbetar med på kyrkogården?

Viktigt om gravprydnader

De generella bestämmelserna för Lidingö kyrkogård uppdaterades i mars 2023 och innebär numera att vi ber er anhöriga att ta hem gravlyktor (även batteri- eller solcellsdrivna), dekorationsföremål av glas, sten, betong, plast etcetera och andra lösa föremål som kan orsaka olyckor eller försvårar skötseln under sommarsäsongen 1 april – 30 september.