En diakon sitter på en träbänk inomhus och samtalar med en kvinna med rosafärgat hår.
Lyssna

Själavårdande samtal

Ibland behöver vi få prata om våra existentiella tankar eller problem. Och vi behöver någon som lyssnar. I själavårdande samtal får du prata med en präst eller en diakon. Samtalen kan till exempel handla om rädsla vid sjukdom.

Här kan du prata om det existentiella eller andliga

Själavårdande samtal handlar om vård av själen. Här får du träffa en präst eller diakon som lyssnar och ger stöd. I själavårdande samtal kan du tala om allt som rör existentiella frågor eller andlighet. Det behöver inte vara en krissituation utan kan gälla allt som du upplever behöver reflektion. Här hittar du kontaktuppgifter till församlingens präster och diakoniteam.

Prästerna och diakonerna har tid att lyssna på hur du har det, och på vad du tänker och känner. Att bli lyssnad till och att få uttrycka sina tankar kan vara till stor hjälp.

Du som söker en präst eller diakon för samtal behöver inte vara troende. Men för prästen eller diakonen är tron på Gud en självklar grund i samtalet. Om du önskar kan ni i samtalet vända er till Gud i exempelvis bön eller bikt.

Själavårdssamtalet är kostnadsfritt och kan ske på flera sätt

Själavårdssamtalen kan exempelvis ske i någon av av kyrkorna på Lidingö, i våra arbetsrum, hemma hos dig, på promenad, på ditt äldreboende eller sjukhem, eller via telefon och e-post. Ett själavårdssamtal är alltid ett enskilt samtal. Och det är kostnadsfritt. Prästen eller diakonen kan också hjälpa dig vidare beroende på hur dina behov ser ut.

Vid behov kan ni tillsammans med prästen eller diakonen komma överens om återkommande samtal.

Prästen eller diakonen har tystnadsplikt

Både prästen och diakonen har tystnadsplikt om det som sägs under ett själavårdssamtal. Det betyder att det som sägs mellan er inte får föras vidare. Prästen har dessutom en strängare tystnadsplikt som kallas absolut tystnadsplikt. Den är rättsligt bindande och det innebär att prästen inte får berätta för någon människa eller myndighet vad du har sagt. En präst får heller inte kallas att vittna i en rättegång om sådant som prästen har hört i ett själavårdssamtal. En diakon har ”vanlig” tystnadsplikt och kan åläggas av en domstol att dela med sig av information.

”Träffa en diakon” varannan måndag

Du kan också träffa våra diakoner i Ansgarskyrkan i Lidingö centrum måndagar 14.00-16.00 jämna veckor. Vi sitter vid ett bord i kafédelen nära entrén, kom och prata om vad du vill. Kanske är det inte här de själavårdande samtalen sker, men det kan vara ett första steg om du funderar på att boka in en tid för samtal. Det kan också vara ett tillfälle att bara prata av sig, om allt från vädret och ditt favoritprogram på TV till minnen från förr och världsläget i stort. Se aktuella datum för ”Träffa en diakon” i kalendariet.

Vårda själen

Bearbeta sorg i grupp

Välkommen till en samtalsgrupp som stöd vid sorg. För dig som har förlorat en anhörig eller vän genom dödsfall pratar vi om erfarenheten att mista någon.

Delta i retreat

När du stiger in i Breviks kyrka hittar du andrum. Under våra endagsretreater kan du fly vardagsstressen. Och få tid att möta ditt inre.

Själavårdande samtal

Ibland behöver vi få prata om våra existentiella tankar eller problem. Och vi behöver någon som lyssnar. I själavårdande samtal får du prata med en präst eller en diakon. Samtalen kan till exempel handla om rädsla vid sjukdom.

Diakonalt stöd på Lidingö

Alla hamnar vi ibland i situationer då livet känns tufft. Då behöver vi någon som lyssnar. Kyrkans diakoniteam kan bland annat ge dig samtalsstöd, hjälp att kontakta myndigheter eller ekonomiskt stöd. All hjälp är kostnadsfri.

Pilgrimsvandra

Du hör stegens rytm. Du ser fåglarna i himlen och känner vinden mot huden. När vi pilgrimsvandrar öppnas våra sinnen. Tankarna får komma och gå som de vill. Pilgrimsvandring är friskvård för kroppen och själen.

Malins boktips vid sorg och förlust

Förlust kan vara så mycket. Oftast förknippar vi sorg med dödsfall. Men det kan också vara att mista något som betytt väldigt mycket i ens liv. Förluster och förändringar påverkar våra liv – och orsakar smärta, längtan och sorg. Eftersom ingen av oss undkommer detta finns det mycket skrivet både i facklitteratur, skönlitteratur, och poesi. Här kommer några boktips – men det finns så mycket mer!