Lyssna

Kyrkogården

När en anhörig har dött dyker det ofta upp frågor kring gravar. Vilka olika gravplatser finns? Och kan jag beställa gravskötsel? Medarbetarna på Lidingö kyrkogård arbetar för att hjälpa dig att hitta en bra lösning.

Almsjuka på Lidingö kyrkogård

Under juli 2024 såg vi tydliga tecken på att pyramidalmarna som står på den äldre delen av Lidingö kyrkogård visade tecken på sjukdom och att denna sjukdom hade ett snabbt framskridande förlopp.

Arborister utförde en besiktning på plats och almsjuka konstaterades. Almsjuka är en svampsjukdom som angriper almar. Den sprids i första hand av skalbaggen almsplintborren och i andra hand från träd till träd via rotkontakt. Almsjukesvampen lever i trädets kärlsträngar och blockerar vatten- samt näringstransport så att trädet vissnar och dör. Den mer aggressiva almsjukan som spridits i Sverige sedan 1950-talet innebär att ett infekterat träd börjar vissna inom ett par veckor och kan dö inom två år. En insjuknad alm går inte att rädda.

Under slutet av september och början av oktober kommer därför 38 pyramidalmar avverkas på Lidingö kyrkogård. Detta arbete utförs av arborister i samarbete med kyrkogårdsförvaltningens personal. På kartan nedan kan du se vilka träd det rör sig om (de har en gul markering runt den gröna cirkeln). Avlägsnandet av träden kommer följas av stubbfräsning samt nyplantering av träd under 2025. Vi arbetar i nuläget tillsammans med arborister, plantskolor samt länsstyrelsen för att se vilken art som ska ersätta de sjuka träden. På grund av sjukdomens framfart är det inte önskvärt att plantera nya almar. Vi letar efter andra sorters träd med ett liknande växtsätt. De nya träden kommer placeras på samma ställen som de tidigare pyramidalmarna.

Trädpositioner

Viktig information om gravlyktor, prydnadsföremål och utsmyckningar

Tillåtet vinterhalvåret 1 oktober – 31 mars

Från och med 2023 gäller nya generella bestämmelser för utsmyckningar under sommarhalvåret 1 april – 30 september, och av arbetsmiljöskäl går det därför tyvärr inte att ha prydnadsföremål på gravarna under denna period. Lösa föremål riskerar hamna utanför gravplatserna och fastna i arbetsredskap, och i sin tur skjuta iväg skärvor och bitar som kan träffa människor. Vi vill att kyrkogården ska vara fin för både besökare och de som vilar där, men skötseln måste ske utan risk för skador på kyrkogårdsarbetare och eventuella förbipasserande. Under vinterhalvåret 1 oktober – 31 mars kan prydnadsföremål ställas fram, då skötseln av kyrkogården utförs på andra sätt.

Gravlykta är tillåten på gravplatsen mellan den 1 oktober och 31 mars. Gravljus med lock får användas även 1 april – 30 april. Under perioden 1 maj – 30 september är levande ljus inte tillåtna på grund av brandrisk.

Läs mer

Viktiga datum för avlägsnande av föremål 2024

OBS! Om tjäle försenar möjligheten att avlägsna lyktor och lösa föremål kommer nya datum för avlägsnande anslås på kyrkogårdsförvaltningens anslagstavlor samt hemsida.

  • 31 mars 2024: Dags att ta hem lösa föremål som smyckat gravplatsen under vintern.
  • Vecka 14–15: Kvarlämnade lösa föremål avlägsnas från gravplatserna och ställs upp i anslutning till gravplatsens område.
  • Vecka 18: Föremålen samlas ihop från respektive område och förvaras vid ingången från Ekebovägen (se karta) innan de går till återvinning under v. 23.
  • Vecka 19–39: Nya föremål som placeras ut under skötselsäsongen avlägsnas från gravplatsen och förvaras i en månad vid ekonomibyggnadens baksida (se karta) innan de lämnas till återvinning.

Nya fakturor för gravskötsel

På grund av byte av ekonomisystem har kyrkogårdsförvaltningens fakturor för gravskötsel ett nytt utseende.

Betalningen går nu dessutom till Lidingö församling och bankgiro 108-2361. Erbjudandet som avses i fakturorna gäller fortsatt gravskötsel under 2024, enligt precis samma upplägg som tidigare. Om du som gravrättsinnehavare är osäker på om en faktura du fått är riktig kan du jämföra med bilden intill, som visar hur de nya fakturorna ska se ut. 

Observera att det finns oseriösa aktörer som skickar ut fakturaliknande ”erbjudanden” kring gravskötsel – var uppmärksam på avsändare och bankgironummer.

Bra att veta om kyrkogården

Så här hittar du en grav

Lidingö kyrkogård är anslutet till Gravar.se. Det är en söktjänst där ni kan söka bland gravsatta på Lidingö kyrkogård. Du hittar Gravar.se här ». Det finns även informationstavlor vid varje ingång till kyrkogården med översiktskarta och aktuell information. Under kontorstider på vardagar är kyrkogårdsexpeditionen öppen och svarar gärna på frågor.

Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten

Svenska kyrkan, Lidingö församling är huvudman för begravningsverksamheten i Lidingö stad. Lidingö kyrkogårdsförvaltning har fått i uppgift av Lidingö församling att sköta om och förvalta Lidingö kyrkogård. Det ansvaret innebär att Lidingö kyrkogårdsförvaltning anordnar och förvaltar begravningsplatser för personer som är folkbokförda i Lidingö stad.

Verksamheten kontrolleras av ett begravningsombud

Begravningsombudet ska granska att församlingen använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt. En uppgift är också att bevaka rättigheterna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan. Lidingös begravningsombud är Allan Lundin. Läs mer om begravingsombud på Kammarkollegiets webbplats ».

Verksamheten finansieras av begravningsavgiften

Begravningsavgiften ska bland annat finansiera gravplatser, gravsättning, vissa transporter, kremering och lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler. Läs mer om begravingavgiften på Kammarkollegiets webbplats ».

Alla betalar begravningsavgift

Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige. Den går inte att välja bort. Läs mer om begravingavgiften på Kammarkollegiets webbplats» .

Generella bestämmelser för Lidingö kyrkogård

Boka borgerlig begravning

För en person som valt att inte vara medlem i Svenska kyrkan hålls det ingen begravningsgudstjänst. Det handlar om att respektera den avlidnes önskan. Men för anhöriga som är troende kan det kännas svårt.

Det är vanligt att den avlidne under sin livstid själv önskat en borgerlig begravning och visat det genom att inte tillhöra vare sig Svenska kyrkan eller något annat samfund.

Läs mer

Vill du veta mer om begravningsavgiften?

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.

Från 1 januari 2016 infördes en enhetlig begravningsavgift för alla som är folkbokförda i Sverige, förutom dem i Stockholm och Tranås. Lag ändringen gäller när en församling eller ett pastorat i Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten. Svenska kyrkan på Lidingö är huvudman över sin begravningsverksamhet.Den enhetliga avgiften tas ut från 2017 och syns på skattsedeln från 2018.

Läs mer om begravningsavgiften

Besök Lidingö kyrkogård

Här kan du vandra bland växter, betande får och porlande vatten. Under hösten lyser gravlyktorna i mörkret. Kyrkogården är en plats för dina innersta tankar.

Lidingö Kyrkogård vid Kyrkviken är sedan länge en välbesökt plats. Centralt belägen på kullen invid vattnet ligger Lidingö kyrka från 1600-talet.

Läs mer

Ekorren i stora eken

Hej! Det är jag som är Kurre Grip, ekorren som bor i stora eken på kyrkogården.

Kom gärna och hälsa på så berättar jag mer om de olika platserna på Lidingö kyrkogård. Vet du till exempel hur gammal vår äldsta gravsten är, vad en vilokulle är eller vad mina vänner bina arbetar med på kyrkogården?

Hitta Kurre

Kyrkogårdsexpeditionen

Öppen helgfri måndag-fredag 9.00-12.00 och 13.00-15.00. Dagar före röd dag öppen 9.00-12.00.
Telefon: 08 – 410 847 10
Besöksadress: Klubbvägen 6 (på Lidingö kyrkogård)
Postadress: Box 1029, 181 21 Lidingö
E-post: lidingo.kyrkogard@svenskakyrkan.se

Vi arbetar med kyrkogården

Said Abduqadir

Said Abduqadir

Kyrkogårdsarbetare, Lidingö församling

Fredrik Andorsen

Fredrik Andorsen

Kyrkogårdsarbetare, Lidingö församling

Anders Bolling

Anders Bolling

Kyrkogårdsarbetare, Lidingö församling

Ulf Boström

Ulf Boström

Kyrkogårds- och fastighetschef, Lidingö församling

Blanka Järsjö

Blanka Järsjö

Arbetsledare kyrkogårdsförvaltningen, Lidingö församling

Seijoscha Palmgren

Seijoscha Palmgren

Arbetsledare kyrkogårdsförvaltningen, Lidingö församling

Anna-Lena Stange

Anna-Lena Stange

Assistent kyrkogårdsförvaltningen, Lidingö församling

Samrit Thip Powiset

Samrit Thip Powiset

Kyrkogårdsarbetare, Lidingö församling

Lotta Wedin

Lotta Wedin

Assistent kyrkogårdsförvaltningen, Lidingö församling

Välj gravplats eller beställ gravskötsel

Välj gravplats

När en anhörig har avlidit har du möjlighet att komma till Lidingö kyrkogård och se ut en gravplats. På kyrkogården kan avlidna gravsättas kistgrav, urngrav, askgrav, kolumbarie eller minneslund. Här kan du läsa om de olika gravplatserna.

Beställ gravskötsel

Lidingö kyrkogårdsförvaltning hjälper dig gärna med din gravskötsel. Du kan välja mellan att sköta om graven helt själv eller låta kyrkogårdsförvaltningen ta hand om grundskötsel och även plantering.