Lyssna

Gravvårdssäkerhet

Det ingår i kyrkogårdsförvaltningens uppdrag att se till att våra kyrkogårdar är säkra att beträda både för besökare och arbetstagare. Av den anledningen testas gravvårdarnas stabilitet och säkerhet enligt en instruktion från CGK – Centrala Gravvårdskommittén.

Ansvaret att testa gravvårdarna ligger hos kyrkogårdsförvaltningen.
Ansvaret för att åtgärda eventuella problem med säkerheten ligger hos den enskilda gravrättsinnehavaren.

Lidingö kyrkogårdsförvaltning har anlitat en extern konsult för kontroll av gravvårdarnas säkerhet. Personal anställd av kyrkogårdsförvaltningen kommer närvara vid kontrollerna. Besiktningarna kommer ske etappvis i 5-årsintervall med start 2019. Gravrättsinnehavare till gravvårdar som kommer kontrolleras kontaktas innan besiktningen brevledes.

Alla stående gravvårdar som är högre än 30 cm ska genomgå kontrollen Gravvården ska tåla 35 kg (350 N) dragkraft åt båda håll. De får heller inte luta så mycket att tyngdpunkten ligger utanför vridpunkten. Gravvårdar som 30-150 cm höga ska ha minst två dubbar som är i godkänt skick.

Kontrollen följer nedanstående modell:

En gravvård som bedöms som farlig måste temporärt åtgärdas av kyrkogårdsförvaltningen genom att läggas ned. Ett brev skickas sedan till innehavaren med uppgift om vad som behöver åtgärdas och inom vilken tidsperiod. Gravrättsinnehavare ansvarar enligt begravningslagen kap. 7 3§ för gravplatsen och gravvården. Gravrättsinnehavaren bekostar återmontering samt de åtgärder som krävs för att stenen ska bli godkänd enligt CGK:s föreskrifter. En återbesiktning av icke godkända stenar kommer ske inom 6 månader.

Ordningslagen reglerar bland annat fastighetsägaren ansvar på offentlig plats. Av kap.3 3§ framgår följande:

1 stycket
Brister på byggnader, ställningar, skyltar och liknande anordningar som medför risk för skada på personer eller egendom på offentlig plats, ska avhjälpas utan oskäligt dröjsmål.

3 stycket
Ansvaret för att åtgärderna i första stycket vidtas vilar på ägaren eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe.

Denna paragraf i ordningslagen tillsammans med regleringen i begravningslagen fastställer ansvarsförhållandet mellan huvudman och gravrättsinnehavare.

Här hittar du CGK:s dokument rörande gravvårdssäkerhet

Kyrkogården

Gravvårdssäkerhet

Det ingår i kyrkogårdsförvaltningens uppdrag att se till att våra kyrkogårdar är säkra att beträda både för besökare och arbetstagare. Av den anledningen testas gravvårdarnas stabilitet och säkerhet enligt en instruktion från CGK – Centrala Gravvårdskommittén.

Välj gravplats

När en anhörig har avlidit har du möjlighet att komma till Lidingö kyrkogård och se ut en gravplats. På kyrkogården kan avlidna gravsättas kistgrav, urngrav, askgrav, kolumbarie eller minneslund. Här kan du läsa om de olika gravplatserna.

Beställ gravskötsel

Lidingö kyrkogårdsförvaltning hjälper dig gärna med din gravskötsel. Du kan välja mellan att sköta om graven helt själv eller låta kyrkogårdsförvaltningen ta hand om grundskötsel och även plantering.

Boka borgerlig begravning

För en person som valt att inte vara medlem i Svenska kyrkan hålls det ingen begravningsgudstjänst. Det handlar om att respektera den avlidnes önskan.

Begravningsavgift

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.

Besök Lidingö kyrkogård

Här kan du vandra bland växter, betande får och porlande vatten. Under hösten lyser gravlyktorna i mörkret. Kyrkogården är en plats för dina innersta tankar.

Ekorren i stora eken

Hej! Det är jag som är Kurre Grip, ekorren som bor i stora eken på kyrkogården. Kom gärna och hälsa på så berättar jag mer om de olika platserna på Lidingö kyrkogård. Vet du till exempel hur gammal vår äldsta gravsten är, vad en vilokulle är eller vad mina vänner bina arbetar med på kyrkogården?

Viktigt om gravprydnader

De generella bestämmelserna för Lidingö kyrkogård uppdaterades i mars 2023 och innebär numera att vi ber er anhöriga att ta hem gravlyktor (även batteri- eller solcellsdrivna), dekorationsföremål av glas, sten, betong, plast etcetera och andra lösa föremål som kan orsaka olyckor eller försvårar skötseln under sommarsäsongen 1 april – 30 september.