En bebis i dopklänning. Någon håller i barnets hand.
Lyssna

Dopet ger kärlek och gemenskap

Att se sitt barn titta eller le för första gången är speciellt. Och lika speciellt är det att se barnet utvecklas till en unik personlighet. Vi förundras över livet och dopet är ett sätt att hylla det. Dopet är Guds kärleksförklaring till varje människa.

Bra att veta om dopet

Boka dopet i god tid

Ring 08-410 847 20 för att boka doptid, måndag till onsdag kl 09.00-12.00. Vissa tider på året kan efterfrågan på doptider vara stor. Ibland är väntetiden upp till tre månader.

Välj mellan bestämda doptider

Det finns möjlighet till enskilda doptider eller dop under en gudstjänst eller högmässa. Varje lördag finns det fyra tider för enskilda dop i Lidingö kyrka. Ni kan välja mellan tiderna kl 10.00, kl 11.00, kl 12.00 och kl 13.00. Det händer mycket i kyrkorna, till exempel fler dop, bröllop och begravningar. För att präster, musiker och vaktmästare ska kunna planera sitt arbete så behöver doptiderna vara planerade lång tid i förväg. I Breviks kyrka sker dop oftast i samband med eller efter gudstjänsten på söndagar. Det är också möjligt att hålla dop i S:ta Anna kapell. Fråga gärna när ni kontaktar bokningen.

Dopet ger medlemsskap i Svenska kyrkan

Genom dopet blir den som döps medlem i Svenska kyrkan. Här kan du läsa mer om vad medlemskapet ger »

Du kan döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dopet. Barn och vuxna i alla åldrar kan självklart döpas. Alla människor är enligt kristen tro skapade till Guds avbild och omfattas därför av Guds kärlek, oavsett religion och tro. Dopet kan ses som Guds kärleksförklaring till varje människa. Det är Guds löfte om att vara med under livets alla dagar.

Samtliga vårdnadshavarna måste godkänna dopet

När en person som är under 18 år ska döpas måste samtliga vårdnadshavare ge sitt godkännande till dopet.

Vårdnadshavare behöver inte vara medlemmar

Om de som är vårdnadshavare vill att barnet ska döpas i Svenska kyrkan finns det inget som hindrar, oavsett föräldrarnas samfunds- eller religionstillhörighet.

Ni har möjlighet att önska präst

Däremot är det inte säkert att ni kan få den önskade prästen på en specifik dag och tid. Prästerna har ett arbetsschema som de följer. Detta schema tas fram ungefär ett halvår i förväg för att prästerna ska kunna planera sin arbetstid och ledighet.

Ni har dopsamtal med er präst

Dopsamtalet är ett tillfälle för er och er präst att träffas och lära känna varandra. Under samtalet pratar ni bland annat om dopets innebörder. Ni går också igenom dopgudstjänstens ordning så att alla kan känna sig trygga kring vad som skall hända. Här kan ni också få svar på alla frågor inför dopet.

Ni kan låna dopklänning vid barndop

Det finns dopklänningar att låna under dopgudstjänsten. Fråga efter dopklänningarna i samband med att ni bokar doptid.

Musik vid dopet

Under dopsamtalet med prästen kan ni önska de psalmer ni vill ha i kyrkan. Musiken spelas sedan av den kyrkomusiker som medverkar vid dopgudstjänsten. Vi erbjuder inte uppspelning av inspelad musik, men det går bra att anlita en egen solist eller låta vänner sjunga eller spela i kyrkan.

Det kostar inget att döpas i kyrkan

Att döpas i kyrkan är kostnadsfritt. Genom dopet blir den som döps medlem i Svenska kyrkan. Här kan du läsa mer om vad medlemskapet ger »

Det finns möjlighet att döpas hemma

Vill ni ha dopet hemma eller någon annanstans på Lidingö så finns det möjlighet att en präst kommer till er. Kontakta bokningen om du önskar boka ett dop i hemmet eller på en annan plats på Lidingö. Mejla till lidingo.bokning@svenskakyrkan.se eller ring 08-410 847 20 på telefontiden helgfri måndag- onsdag klockan 10-12.

Välj faddrar till ert barn

Ni kan välja en eller flera faddrar till den som döps. Alla som är döpta kan vara fadder, vare sig personen är döpt enligt Svenska kyrkans ordning eller i något annat trossamfund. Det finns inget krav på att faddern ska tillhöra Svenska kyrkan. En fadders uppgift är att vara en viktig vuxen och att finnas där för barnet under uppväxten, exempelvis som stöd och inspiration för att den döpte ska kunna växa och mogna som människa och kristen.

Boka församlingens lokaler för dopkaffe

Du kan boka lokal för dopkaffe i samband med att du bokar dopet. Församlingen hyr ut fyra lokaler för dopkaffe. Kyrkallén för maximalt 30 personer, Kvarnen för maximalt 40 personer samt Grönsta prästgård och Sta Annagården som båda rymmer upp till 80 personer.  

Vart går dopkollekten?

Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna. Tack vare projektet får de utbildning och lön så de kan hjälpa andra mammor och barn som behöver stöd både praktiskt och känslomässigt. Läs mer om projektet mentormammor »

Vi kan döpas i alla åldrar

Det spelar ingen roll hur gammal du är

Vi kanske inte hinner med dop när barnen är små. Då är det skönt att veta att de även kan döpas när de är några år gamla. Vi kan också döpas när vi konfirmeras eller är vuxna. Oavsett ålder så blir dopet en vacker och betydelsefull högtid.

Låna en dopklänning

Det finns flera olika dopklänningar i små storlekar som ni kan låna när ni döper ert barn.

Fråga gärna efter dopklänningarna när ni bokar tid för dop. Ni kan också boka en tid för att komma till S:ta Annagården och titta på klänningarna.

Se mer

Öppna förskolan

Kyrkans öppna förskola på Lidingö är en härlig drop-in-mötesplats. Här kan barnen leka. Du som förälder kan träffa andra. Flera dagar i veckan är kyrkan öppen för sång, pyssel och samtal. Alla barn, 0-3 år, är välkomna.

Söndagsskola och barngudstjänster

I Svenska kyrkan på Lidingö finns flera gudstjänster som möter barns behov. Här kan ditt barn delta i söndagsskola, Knattegudstjänst eller Gudstjänst med små och stora.

Barnkörer

I kyrkan på Lidingö kan barn sjunga i kör. Här träffar ditt barn nya vänner. Barnen får sjunga tillsammans och ha roligt. Barnen får också utveckla sin röst, uppträda och samarbeta i grupp.