Lyssna

Boka borgerlig begravning

För en person som valt att inte vara medlem i Svenska kyrkan hålls det ingen begravningsgudstjänst. Det handlar om att respektera den avlidnes önskan.

Det är vanligt att den avlidne under sin livstid själv önskat en borgerlig begravning och visat det genom att inte tillhöra vare sig Svenska kyrkan eller något annat samfund. Det förekommer också motsatt att den som lämnat Svenska kyrkan haft en kristen livsåskådning och därför önskat en kyrklig begravningsgudstjänst. Det är möjligt att välja att ha en borgerlig begravning även om en person tillhör Svenska kyrkan eller något annat trossamfund. En borgerlig begravningsceremoni kan utformas helt fritt och följer inte någon speciell ordning. Även fast det inte är en religiös ceremoni kan en borgerlig begravning innehålla religiösa inslag.

Borgerlig begravningsförrättare

Lidingö stad har flera borgerliga begravningsförrättare. Ni kan komma i kontakt med dem via Lidingö kyrkogårdsförvaltning eller en begravningsbyrå.

Särskilda skäl

I kyrkans regelverk, Kyrkoordningen, står det att en begravningsgudstjänst får hållas för en person som inte tillhörde Svenska kyrkan, om det finns särskilda skäl och är förenligt med den avlidnes önskan. Det är upp till kyrkoherden att besluta om frågor kring detta. Lidingö församling kan ta ut en avgift för begravningsgudstjänsten, om den döde inte tillhörde Svenska kyrkan.

Ibland är det skillnad mellan den avlidnes och de anhörigas önskemål och deras förhållande till Svenska kyrkan. Då kan den bästa lösningen vara borgerlig begravning och en minnesgudstjänst för de anhöriga vid ett annat tillfälle. Minnesgudstjänst kan hållas på begäran av anhöriga till avliden som uttryckligen avsagt sig begravningsgudstjänst.

Begravningsombud

När en församling är huvudman för begravningsverksamheten ska länsstyrelsen förordna ett eller flera begravningsombud som ska se till att de som inte tillhör Svenska kyrkan får begravas på ett sätt som passar dem. I Lidingö stad är det Allan Lundin som är begravningsombud.

Begravning

Viken

Viken är en lokal för borgerlig begravning. Ceremonilokalen ligger vid Lidingö kyrkogård med en vacker vy över Kyrkviken. Viken kan även användas för personligt avsked och samling inför urngravsättning.

Låna bårtäcke

Bårtäcket är en vacker utsmyckning av en kista. Det är ett specialvävt tyg som omsluter kistan med gyllene trådar som skimrar i kyrksalen. Församlingen har två bårtäcken som kan lånas utan kostnad – ett för kyrkliga begravningar och ett för borgerliga begravningar.

Boka borgerlig begravning

För en person som valt att inte vara medlem i Svenska kyrkan hålls det ingen begravningsgudstjänst. Det handlar om att respektera den avlidnes önskan.

Bearbeta sorg i grupp

Välkommen till en samtalsgrupp som stöd vid sorg. För dig som har förlorat en anhörig eller vän genom dödsfall pratar vi om erfarenheten att mista någon.

Själavårdande samtal

Ibland behöver vi få prata om våra existentiella tankar eller problem. Och vi behöver någon som lyssnar. I själavårdande samtal får du prata med en präst eller en diakon. Samtalen kan till exempel handla om rädsla vid sjukdom.

Begravning

När vi samlas i kyrkan händer något. Vi minns, vi sjunger och får möjlighet att stötta varandra. Vi överlämnar den döde i Guds händer. En begravning i kyrkan kan kännas som ett avslut såväl som början på något nytt.

Kyrkogården

Gravvårdssäkerhet

Det ingår i kyrkogårdsförvaltningens uppdrag att se till att våra kyrkogårdar är säkra att beträda både för besökare och arbetstagare. Av den anledningen testas gravvårdarnas stabilitet och säkerhet enligt en instruktion från CGK – Centrala Gravvårdskommittén.

Välj gravplats

När en anhörig har avlidit har du möjlighet att komma till Lidingö kyrkogård och se ut en gravplats. På kyrkogården kan avlidna gravsättas kistgrav, urngrav, askgrav, kolumbarie eller minneslund. Här kan du läsa om de olika gravplatserna.

Beställ gravskötsel

Lidingö kyrkogårdsförvaltning hjälper dig gärna med din gravskötsel. Du kan välja mellan att sköta om graven helt själv eller låta kyrkogårdsförvaltningen ta hand om grundskötsel och även plantering.

Begravningsavgift

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.

Besök Lidingö kyrkogård

Här kan du vandra bland växter, betande får och porlande vatten. Under hösten lyser gravlyktorna i mörkret. Kyrkogården är en plats för dina innersta tankar.

Ekorren i stora eken

Hej! Det är jag som är Kurre Grip, ekorren som bor i stora eken på kyrkogården. Kom gärna och hälsa på så berättar jag mer om de olika platserna på Lidingö kyrkogård. Vet du till exempel hur gammal vår äldsta gravsten är, vad en vilokulle är eller vad mina vänner bina arbetar med på kyrkogården?

Viktigt om gravprydnader

De generella bestämmelserna för Lidingö kyrkogård uppdaterades i mars 2023 och innebär numera att vi ber er anhöriga att ta hem gravlyktor (även batteri- eller solcellsdrivna), dekorationsföremål av glas, sten, betong, plast etcetera och andra lösa föremål som kan orsaka olyckor eller försvårar skötseln under sommarsäsongen 1 april – 30 september.