Skymningsmässa

av & med pastoratets ungdomar, för alla

Denna mässa skapades hösten 2018 för och tillsammans med pastoratets ungdomar för att skapa en gudstjänst och mötesplats där ungas röster var högsta prioritet. Därför kallades den först ”ungdomsmässan”, nu har ungdomarna kommit fram till att Skymningsmässa är ett bra namn.

Mässan firas vanligen på onsdagar kl 18 i Lessebo kyrka. Ibland firas det andakt istället, se kalendariet för mer information.
Vi samlas i koret (vid altaret), på stolar och liggunderlag. Känn dig fri att sitta, ligga eller stå - det som funkar bäst för dig och din koncentration. Vi tänder så många ljus vi vill och spelar lugn musik.

Vi hälsar dig välkommen som, liksom vi, vill att ungdomars röster ska få ta plats i kyrkorummet. Formen är enkel och inklusiv, alla deltar utifrån sina förutsättningar. 

Mer info om att konfirmera sig här!

Följ gärna församlingens instagram lesseboforsamling .

Skymningsmässans form

I Skymningsmässan hjälps vi åt med de olika momenten i gudstjänsten.
Vi förbereder genom att ställa fram stolar och liggunderlag till varandra, tänder ljus, väljer musik. Ibland är Ungdomskören med och sjunger något ur sin reportoar.

Kortfattad beskrivning av formen:

Samling: mässan startar när lugnet lagt sig i kyrkan. Klockorna ringer och vi sjunger en psalm.
Ordet: vi hjälps åt att läsa en bibeltext. Därefter sker ett ”delande”; en form av predikan där vi pratar om texten vi läst. Kanske känner vi igen något i den från våra egna liv, kanske provoceras vi av något, eller bli berörda på annat sätt.
Rörelse: vi ber genom att tända ljus, lämna ifrån oss stenar som symbol för bördor vi bär på, skriver böner på lappar och lägger på altaret. Det är självklart helt okej att sitta kvar på sin plats.
Förbönsljuset: vi skickar runt vårt förbönsljus. När man håller i ljuset kan man be högt eller tyst för något man tänker på.
Nattvard: vi sjunger en psalm och firar en enkel nattvard där vi hjälps åt att dela bröd & vin till varandra.
Avslutning: vi sjunger en psalm och ber. Efter sändningsordet kan man själv välja att sitta kvar medan musiken fortsätter spela - eller smyga ut.

Altaret i Hovmantorp kyrka

Fira gudstjänst

Att upptäcka gudstjänsten, det som sker, sägs och sjungs, är en möjlighet att se sitt eget liv i ett större sammanhang.

En yngling doppar en oblat i den framsträckta bägaren.

Svenska kyrkans Unga Lessebo

en ung röst som formar och påverkar vår kyrka och samhälle