Foto: Josefin Bergius

Lerums kyrka

Välkommen till Lerums kyrka, en plats som bär på århundraden av historia och andakt. Här, omringade av änglarna som vakar från taket, finner vi gudstjänster, konserter, dop, vigslar och begravningar som alla omfamnas av en känsla av välsignelse.

Lerums kyrkas historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan år 1338 skänktes silver till kyrkan i Leerems socken, som senare blev Lerum. Under medeltiden fanns en träkyrka på platsen, liknande Hedareds stavkyrka.

Den nuvarande kyrkan invigdes 1687 och har genomgått flera ombyggnationer och renoveringar under årens lopp. 1700-talet gav kyrkan sitt välvda innertak, dekorationsmålningar, predikstol och nummertavlor. Under andra hälften av 1800-talet växte församlingen och kyrkan fick sin korsform och takryttare.

Kyrkan har berikats med ljusbärare, ikoner och en unik julkrubba. Orgeln, byggd av Robert Gustavsson 1983, fyller kyrkorummet med harmoni.

Upptäck mer om Lerums kyrka

Om du är nyfiken på att utforska Lerums kyrka ytterligare, kan du hämta boken "Lerums kyrka - en skrift i ord och bild" kostnadsfritt. Boken tar dig med på en visuell och informativ resa genom kyrkans historia och betydelse. Den är en utmärkt källa för att fördjupa din förståelse av denna vackra plats. Besök församlingshemmet eller Lerums kyrka för att hämta din kopia.

Renovering och framtiden

Lerums kyrka har genomgått flera renoveringar, den senaste 2007-2008, och får nu än en gång en omfattande upprustning. Under 2023 kommer kyrkan att stängas för renovering som beräknas vara klar i under hösten. Under denna tid kommer gudstjänster och ceremonier att äga rum i andra lokaler inom församlingen.

Lerums kyrka bär på en rik mångfald av stilar och epoker som samverkar i ett levande och sammanhållet gudstjänstrum. Det är en plats som förenar det förflutna med nutiden och ser fram emot en framtid fylld av andakt och gemenskap.

Hitta till Lerums kyrka: Kastenhofsvägen 4,  443 35 Lerum

Det händer i Lerums kyrka

Bach jazz

Bach och jazz är två otroligt välkända begrepp. Ändå uppstår en ny organisk helhet när Bach Jazz smälter dem samman. Välkomna till en lika fin som häftig musikupplevelse. Sön 20 okt kl 18.00, Lerums kyrka.

Bibel för barn till dig som fyller fyra år

Grattis du som fyller fyra år i år. Du är välkommen att hämta en Bibel för barn, vid en festlig familjegudstjänst. Utanför kyrkan får vi möta några av bibelns kända berättelser, dramatiserade på ett fint och lekfullt sätt. Söndag 29 sep kl 11.00, Lerums kyrka.

Dans i själ och hjärta

En hyllning till musik som tystades och till kompositörer vars namn har glömts bort. Musik ur vår folkmusikskatt framförs av Erika Risinger riksspelman, tillsammans med Camilla Voigt på orgel och piano. Sön 8 sep kl 18.00, Lerums kyrka.

En kvinna promenerar på en grusväg. En hund går strax bakom henne.

Gudstjänstvandring

Få en fin promenad på helig mark, i din egen takt. Följ skyltarna vid kyrkan och runt klockstapeln till kyrkstugan. Varje månad 2024, Lerums kyrka

Jul, jul, strålande jul

Välkommen till Lerums kyrka i juletid. De vackra julsångerna klingar i valven och får julstämningen att infinna sig. Söndag 22 dec kl. 18.00, Lerums kyrka.

Kom till ro...

...i Lerums vackra kyrka och möt helgen med en stunds musikvila. Vila i en kyrkbänk och låt tankarna strömma fritt, inspirerad av takmålningarna. Fredagarna 18 okt, 8 nov, 22 nov, 2024 kl. 18.00, Lerums kyrka.

Konsert – Gloria av A. Vivaldi

Barockmusik i en barockkyrka. På tacksägelsedagen framförs Vivaldis klassiska verk Gloria. Gloria är ett älskat verk med både innerliga och storslagna musikaliska uttryck. Söndag 13 okt kl. 18.00, Lerums kyrka.

Konsert – O Virgo Splendens

Konsert i allhelgonatid med blockflöjtstrion Flauto Speranza som utgörs av Pia Brinkmann Stenhede, Marit Nyberg och Anders Renberg. Fredag 1 nov kl. 18.00. Lerums kyrka.

Luciakonsert

Med ljus, värme och sång välkomnas du till Luciakonsert. Lerums församlings unga sångare ger en konsert i hoppets tecken. Söndag 15 dec kl 18.00, Lerums kyrka.

Natt över jorden

Kyrie, Herre förbarma dig, över vår jord, vår tid och oss. En körkonsert som vill andas hopp och försoning i allhelgonatid. 3 nov 2024 kl. 18.00, Lerums kyrka.