Foto: Jan Tingbjörn

Aspenäs kyrka

Någon har en gång betecknat Aspenäs kyrka som en ”varm kyrka”. Man förstår nog detta när man kommer in i vår kyrka – en ganska liten kyrka som är raka motsatsen till stora stenkyrkor.

Foto: Peter Ebbesson

Från konsumbutik till modern kyrka

Aspenäs kyrka invigdes 1966 efter att den hade varit en konsumbutik en gång i tiden. Nästan all verksamhet ägde rum i källaren och med nya tillgänglighetsregler  blev det klart att en större förändring måste ske.

Våren 2013 var den "nya" kyrkan klar efter nio månaders ombyggnad.
Placeringen av sakristian bakom kyrksalen gör att altaret hamnat mycket närmare sittplatserna. Prästen kan nu stå bakom altaret - vänd mot församlingen.

Textilkonstnären Gunilla Sjögren visar doptavlan i Aspenäs kyrka.
Textilkonstnären Gunilla Sjögren visar doptavlan i Aspenäs kyrka. Foto: Peter Ebbesson

Aspenäs kyrka - Den "varma kyrkan"

Kyrkbänkarna har ersatts med stolar. Längst bak i kyrkan finns en bänk med extra stoppning där folk kan ligga.
– Vi har haft en del äldre och sjuka människor som vissa dagar inte klarade att sitta under en hel gudstjänst. De fick ligga på kyrkbänken en stund. Nu gör vi det lite mer bekvämt för dem. Det känns som ett kärleksfullt bemötande, även om man behöver spränga vissa konventioner ibland, säger Ralf Peters.

Kärleksfullt bemötande och gästfrihet är kärnorden för Aspenäs kyrka. Den ombyggda ljusa och fina församlingssalen skapar helt andra förutsättningar.

Det är nog bland annat de fina tavlorna av textilkonstnären Gunilla Sjögren, och inte minst den underbara doptavlan framme vid koret, som ger kyrkan dess värme. Alla som kommer till Aspenäs kyrka, till gudstjänst eller till vår verksamhet får känna sig hjärtligt välkomna.

Foto: Peter Ebbesson
Dopfunt och doptavla i Aspenäs kyrka. Foto: Peter Ebbesson