Lyssna

Medverkande

Listan på klara utmanare, sakkunniga och inspiratörer fylls på här efterhand.

 

MATS TRONDMAN

Mats är professor i kultursociologi och barn- och ungdomsforskare. För närvarande är han bland annat gästprofessor på Stockholms universitet. 

 

 

JONAS ASPELIN

Jonas är professor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad. Hans forskning handlar framför allt om den pedagogiska relationens betydelse för barns och ungas utveckling. I böcker och artiklar använder han socialpsykologisk och pedagogisk teori för att visa på relationella innebörder i pedagogisk praktik. Ett begrepp som gått som röd tråd genom hans arbeten är relationell pedagogik. http://www.relationellpedagogik.se/

 

SØREN ANDRESEN & TINE ÅRUP ILLUM

Søren Andresen, organist och Tine Årup Illum, präst arbetar i Söndre Bjert Sogn (församling) i den danska Folkekirken. Søren och Tine driver ett projekt om gudstjänstliv för Haderslev stift. Under projektet har man bland annat genomfört inspirationsdagar, kurser för kyrkvärdar och workshops med psalmförfattare. Man har också utvecklat ett samtalsverktyg som förtroendevalda kan använda. Projektets Facebook--sida används för att dela erfarenheter och inspiration.

https://www.facebook.com/pg/gudstjenesteliv

 

Linda Vikdahl

Linda är präst och lektor vid Institutionen för historia och samtidsstudier vid Södertörns högskola. Hon disputerade i religionsvetenskap (med inriktning mot religionspsykologi) vid Umeå universitet år 2015. Hennes avhandling heter Jag vill också vara en ängel. Om upplevelser av delaktighet i Svenska kyrkan hos personer med utvecklingsstörning. Den identifierar vilka sociala processer som har betydelse för dessa upplevelser. Studien bygger på deltagande observationer och kvalitativa intervjuer med personer med utvecklingsstörning.

 

EVA-LOTTA GRANTÉN

Eva-Lotta Grantén är docent i etik och har forskat om viktiga teman i luthersk teologi, som synd och nåd. Hon är nu chef på Lunds stiftskansli och ansvarar bland annat för Lunds stifts satsning på lärande och undervisning.

 

JONAS IDESTRÖM

Kyrkovetaren Jonas Ideström slutförde 2015 ett forskningsprojekt som rör Svenska kyrkan i glesbygd. Studien fokuserade på frågor som rör förhållandet mellan kyrka och bygd, kyrklig identitet och självförståelse. Ett genomgående tema i Ideströms forskning är frågor som rör kyrkans identitet som social kropp och aktör samt reflektioner kring förhållandet mellan teologi och social teori i studiet av kyrkan. 

 

KERSTIN WIMMER

Kerstin Wimmer, är präst och lärare på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Under de senaste åren har hon forskat i luthersk teologi.

Lotta Björkman

Lotta har arbetat som pedagog i 16 år och med likabehandlingsfrågor i tio år och var med och utvecklade begreppet normkritisk pedagogik. Hennes bakgrund och erfarenhet som auktoriserad dramapedagog gör att upplevelsebaserat lärande är en viktig utgångspunkt i arbetet. Lotta driver företaget Björkmans Pedagogiska och är adjunkt i pedagogik på Södertörns högskolas lärarutbildning.

http://www.bjorkmanspedagogiska.se/

 INGE HANSEN

Inge Hansen arbetar som kyrkopedagog och studierektor för institutionen för kyrkoundervisning i Evangelisk-lutherska kyrkan i Nordtyskland.

 

Biskop Fredrik Modéus

Fredrik Modéus vigdes till biskop i Växjö stift den 12 april 2015. Veckan därpå mottogs han som biskop i Växjö stift.

När Fredrik Modéus valdes till biskop verkade han som församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling. Tidigare har han bland annat varit kyrkoherde i Helgeands pastorat i Lund. Han har föreläst och ansvarat för konferenser och seminarier kring förändringsarbete, församlingsbygge och gudstjänstutveckling. Fredrik Modéus doktorerade i systematisk teologi våren 2015. 

Modéus har publicerat nio publikationer, däribland Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan, Konturer av tro, Längta efter liv - församlingsväxt i Svenska kyrkan och Mod att vara kyrka - om församlingsbygge och kyrkans identitet.

Biskop Johan Tyrberg

Johan Tyrberg prästvigdes för Lunds stift 1990 och vigdes till biskop i Uppsala domkyrka den 24 augusti 2014. Han togs därefter emot som biskop i Lunds stift vid en högtidlig gudstjänst i Lunds domkyrka den 30 augusti. Johan Tyrberg är stiftets 69:e biskop.

Biskop Johans valspråk är Jordens salt

Quaisar Mahmood

Qaisar Mahmood växte upp i Lahore tillsammans med sin mor och syster, medan hans far sedan några år tillbaka bodde i Sverige som arbetskraftsinvandrare. När Qaisar Mahmood var sju år gammal följde resten av familjen efter fadern och de bosatte sig i Tensta i Stockholm.

Mahmood arbetade som huvudsekreterare i den integrationspolitiska kommitté som den borgerliga regeringen lade ned när den tillträdde 2006. Qaisar Mahmood har också arbetat på Riksrevisionen, Svenska Kommunförbundet, Regeringskansliet och Integrationsverket. 

År 2012 utkom han med boken Jakten på svenskheten, där han skildrar en resa om 900 mil på motorcykel genom Sverige för att söka svenskheten och den svenska identiteten.

Hans Halvorson

Professor i vetenskapsfilosfi från Princetonuniversitetet i nordöstra USA. Hans forskning fokuserar på logisk analys av vetenskapliga teorier. Han har också skrivit om relationen mellan naturvetenskap och religion. På sin hemsida skriver han: ”Ultimately, I aim to move from science to wisdom (to borrow a phrase from Evert Beth). Is science the only source of knowledge, or can knowledge arise from moral intuitions, religious traditions, etc.? And if so, then how do the various sources of knowledge relate to each other?”

Mary Hawes

Är lärare i grunden och har de senaste 10 åren varit National Adviser for Children and Youth in the Church of England.  Mary är även engagerad som lekmannaprästi en kyrka i Teddington, London.

Kristina Helgesson Kjellin

Kristina är kulturantropolog och forskare vid Svenska kyrkans forskningsenhet. Hon slutförde i juni 2016 ett forskningsprojekt som rör mångfaldsarbete inom Svenska kyrkan, vilket resulterade i boken ”En bra plats att vara på”. Genomgående teman i forskningen är erfarenheter av tillhörighet, identitet, samt hur historien och människors erfarenheter tolkas genom den kristna tron. Det interdisciplinära mötet mellan antropologi, teologi och missionsvetenskap utgör vidare en central utgångspunkt i hennes forskning, liksom forskningsfältet Anthropology of Christianity.

Jan-Erik Mellin & Maria Wingård

Jan-Erik har under hela sitt yrkesliv arbetat med utbildning för pedagogiskt arbete i församling. 1993 började jag som lärare och biträdande rektor på Sigtuna folkhögskola/Svenska kyrkans Utbildningsinstitut med uppgift att bygga upp den då nya församlingspedagogutbildningen. Där arbetade han huvudsakligen med det s.k. Pedagogiska Program som deltagarna skrev. Efter pensioneringen har han arbetat konsultativt med stift och församlingar kring församlingspedagogik och nu varit process- och innehållsansvarig i Dela Tro Dela Liv projektet kring att skriva en Plan för lärande och undervisning.

Maria är pedagog och teolog. Hon är handläggare på kyrkokansliet i Uppsala för Dela tro - dela liv som är Svenska kyrkans nationella satsning på undervisning och mission. 

Jakob Wirén

Jakob är teologie doktor och forskare i systematisk teologi och religionsdidaktik. Han har också en pedagogisk examen som gymnasielärare. Jakob Wirén är aktuell med boken Utmaningsdriven undervisning: hur kyrkan kan dela tro och liv idag

Caroline Gustavsson

Caroline är lektor i religionspedagogik vid Teologiska Högskolan Stockholm.  Mellan 2013-2015 var Caroline anställd vid Svenska kyrkans forskningsenhet där hon genomförde den studie som redovisas i boken ”Delaktighetens kris. Gudstjänstens pedagogiska utmaning”. Genomgående teman i Carolines forskning rör frågor om det sociala och kulturella sammanhangets betydelse när människors förståelse av livet tar gestalt samt hur människor idag uppfattar den kristna trons relevans som tolkningsram, när de fogar samman sina erfarenheter till en för dem meningsfull helhet.

Linnéa Hansson

Linnéa är konstpedagog på Skissernas museum i Lund. Muséet är en unik lärandemiljö med en konstsamling att hämta både inspiration och kunskap ur. Med konsten som utgångspunkt ges perspektiv på samtiden och historien.

Gaute Brækken & Lennart Persson

Gaute  är masterstudent i diakoni, och är sedan 2013 rådgivare for frågor som rör barn och ungdomar på Kirkelig Ressurssenter. Han har varit medredaktör för boken «Grenser som skaper – Hvordan møte utsatte og sårbare ungdommer i trosopplæringen», och projektledare för projekten suntogsant.no och velgselv.no som vill bidra till etisk reflektion om sexualitet, gränser, medieanvändning och kristen tro.

 

Lennart är präst i Den norske kirke och arbetar sedan 2008 på Kirkelig Ressurssenter. Hans ansvarsområden omfattar teologiska frågor i spänningsfältet mellan tro och övergreppserfarenheter. Han har också ansvar för själavård, samtalgrupper och handledning. Gudsbilder och utveckling av liturgi och symbolhandlingar är några av hans specialområden.

Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep i Oslo är ett tvärkyrkligt kunnskapscenter som startades 1996. Centrets arbetsområder omfattar bearbetning av övergreppserfarenhet, hantering av volds- och missbrukssituationer, samt förebyggande arbete. www.kirkeligressurssenter.no

Clara Lidström & Annakarin Nyberg

Clara Lidström driver idag en av Sveriges största bloggar Underbara Clara. Genom texter om bland annat mode, politik och livet som egen företagare lockar Clara hundratusentals besökare per månad.

Annakarin Nyberg är disputerad internetforskare, prisbelönt pedagog, moderator, föreläsare och författare.

Ann-Katrin Bosbach

Ann-Katrin är chef för teologiska utvecklingsenheten på kyrkokansliet . Enhetens uppdrag handlar om bl a reformationsåret 2017, Dela tro – dela liv, Svenska kyrkans olika gudstjänstböcker och andra aktuella frågor som kommer från kyrkomötet. Hon har varit  lärare i kateketik på pastoralinstitutet i Uppsala och arbetat för SKUT i Brasilien och i Tyskland.

Astrid Antesten

Astrid är chef för församlingspedagogsprogrammet vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Robert Bennesh

Robert Bennesh är domkyrkoorganist i Lunds domkyrka. Han har studerat vid Musikhögskolan i Malmö, Musikkonservatoriet i Köpenhamn samt vid Yale University (USA). 

Sara Wrige

Stiftsadjunkt och fysiker

Lena Hansson

Lena Hansson, biträdande professor i naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan Kristianstad

Johanna Gustafsson Lundberg

Johanna är universitetslektor i teologi, tros- och livsåskådningsvetenskap, Lunds universitet.

Magdalena Widmark & Pernilla Jonsson

Magdalena är interninformatör och Pernilla är analyschef, båda på Kyrkokansliet i Uppsala.

Martin Garlöv

Martin är kommunikationsstrateg i Lunds pastorat.

Hållpunkter för Lärandefestivalen

Torsdag 18 maj

Från 09.30 Kaffe serveras i AF-borgen
10.00 - 12.00 Gemensamt program i AF-borgen
12.00 Lunch på egen hand
13.30 - 15.00 Seminarier
15.00 Kaffe och förflyttningspaus
15.30 - 17.30 Noder
17.30 Middag på egen hand
18.00 Kapitelhusgården öppnar
18.30 - 20.30 Eventet på Kapitelhusgården

Fredag 19 maj

08.30 - 09.00 Morgonböner på samma platser som fördjupningsspåren
09.00 - 12.00 Fördjupningsspår
12.00 Lunch på egen hand
13.30 - 14.30 Gemensamt program i AF-borgen
15.00 - 16.00 Avslutande mässa i Domkyrkan

Anmälan

Det är inte längre möjligt att anmäla sig till Lärandefestivalen.

För redan anmälda:
Deltagaravgiften är 1.500 kronor. I kursavgiften ingår förmiddags- och eftermiddagsfika. Heltidsstuderande 300 kronor.

Praktisk information kring boende med mera hittar du här