Foto: Landvetter Härryda Pastorat

Taize

Våra ungdomsmässor hämtar sin inspirationen från en plats i Frankrike som heter Taizé. Nu erbjuder vi dig som konfirmerat dig en unik möjlighet att spendera höstlovet på den franska landsbygden och delta i Taizébrödernas liv. Det är en grym chans att stifta nya bekantskaper och ta del av ett liv som kanske skiljer sig från det du lever hemma.

Nästa resa till Taizé är planerad för höstlovet 2022, anmälan läggs upp i början av höstterminen.

Vad är Taizé?

Taizé är ett ekomeniskt kommunitet i den östra delen av centrala Frankrike. Varje år vallfärdar tusentals ungdomar till det kloster som Broder Roger grundade 1949. Som gäst i Taizé bjuds du in att dela Taizébrödernas liv. Men det betyder inte att vi går klädda i kåpor och sover på stengolv - tvärtom kan Taizé liknas mer vid ett konvent eller en festival, utan artister och konserter - men med en hel del musik; Taizé är en plats där du lär känns människor från hela världen och får möjlighet att uppleva ett annat sätt att leva än det vi gör här hemma. Det är kanske också en möjlighet att lära känna sig själv?

Vem reser

Alla som konfirmerat sig i Svenska Kyrkan är välkomna att följa med oss, oavsett om du är konfirmerad i Landvetter och Härryda Pastorat eller någon annan församling. 

Resan

Vi reser med buss från Prästgården i Landvetter lördagen v43 och den beräknade restiden är ungefär 21h, vi är alltså framme i Taizé vid lunchtid på söndagen. Samling vid Prästgården 12.30, avresa sker omkring 13.00. Vi reser sedan hem på efterföljande fredag och anländer i Sverige på lördag v44 efter lunch. 

Boende
Under resan ner och hem sover vi på bussen. I Taizé bor vi i enkla baracker på ett gästområde, inte olikt ett vandrarhem. Vi bort alltså inte i själva klostret.

Måltider

Under resorna ner till Frankrike och påvägen hem står ni själva för er mat. På nedresan blir det en middag som med största trolighet kommer intas i Malmö, och sen även en lunch i den mysiga byn Cluny i Frankrike. På hemresan stannar vi i regel på en McDonalds längs Autobahn. Under dagarna som vi spenderar i Taize ingår helpension.

Pass och avtal

Har du inte redan skrivit på vårt avtal behövs det göras innan vi åker. En PDF på avtalet finns i sidomenyn (eller längre ner om du läser på mobilen). Med er behöver ni ha ett giltigt pass på både ut- och inresan i Sverige. Detta kommer ni att behöva visa upp för en ledare innan ni kliver på bussen utanför Prästgården den 26/10. Ni behöver även ett giltigt sjukförsäkringskort. Om du inte har något eller det är på väg att gå ut kan du lätt beställa ett här.

Kostnad

Som vanligt har vi en minimibidrag för våra resor. Denna summa är 1000 kronor och den som önskar får gärna betala mer som ett bidrag till vår verksamhet. På detta sätt kan vi fortsätta hålla våra låga avgifter och samtidigt erbjuda unika upplevelser utifrån Prästgården. I priset ingår resa och helpension men inte mat under ned- och hemresa.

Anmälan

Anmälan öppnar i början av höstterminen.