Foto: Pether Ribbefors

Tusen år av Crowdfunding

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan har i alla tider arbetat med gräsrotsfinansering. Genom kollekten kan små insatser från enskilda individer växlas upp till storskalig hjälpverksamhet med global räckvidd.

Crowdfunding, ett engelskt begrepp, har blivit ett modeord. I symbios med sociala medier har flera nätbaserade finansieringsplattformar vuxit fram, vilka låter små insatser realisera olika idéer, allt från designerhörlurar till udda brädspel.     

Crowdfunding uppfattas ofta som något helt nytt, men för Svenska kyrkan är gräsrotsfinansiering ett väl beprövat sätt att kanalisera människors vilja att hjälpa andra, såväl i den egna församlingen som på andra sidan jorden.  

Vad är det för skillnad på medlemsavgift och kollekt?

I alla tider har kyrkobesökarna lagt pengar i kollekten, vilket generation efter generation har förverkligat olika behjärtansvärda ändamål. Många bäckar små gör en stor å, heter det gamla ordspråket, och var och en bidrar med det man kan och vill. Men Svenska kyrkan har ju egna pengar? tänker du kanske. Det stämmer till viss del, men medlemsavgiften finansierar först och främst kyrkobyggnader, löner och nödvändig infrastruktur, medan kollekten öronmärks till ett i förväg angivet ändamål. Tack vare just medlemsavgiften finns inga insamlingskostnader förknippade med kollekten, utan bidraget kan oavkortat nå fram till mottagaren.  

Litet bidrag gör globalt avtryck

Kommersiell crowdfunding och dess olika ändamål i all ära, men är det inte skönt att veta att kollekten inte går till någon ny konsumtionspryl som du inte ens visste att du behövde, utan till att hjälpa utsatta människor i Sverige eller utomlands? Tänk att ett litet lokalt bidrag kan göra ett globalt avtryck!     

Ofta sker insamling till samma mottagare i Sveriges alla kyrkor samtidigt. Det kallas för rikskollekt och det vanligaste ändamålet brukar vara Svenska kyrkans internationella arbete, vilket bland annat är inriktat mot katastrofhjälp, barns och mödrars hälsa samt kamp för mänskliga rättigheter i mindre lyckligt lottade delar av världen. Dessa insamlingar ger verkligen valuta för pengarna:     

Vatten i en hel månad

För 60 kronor kan hundra hushåll i Etiopien få rent vatten i en hel månad. Tio träd i Mauretanien kostar en hundring och 300 kronor räcker till en gris i Kambodja. En skänkt femhundralapp möjliggör ett helt års skolgång för en förstaklassare i Uganda!     

Som givare kan man också välja att stödja ett enskilt projekt, Svenska kyrkans hemsida listar över 25 olika verksamheter. Det kan handla om bättre bostäder i Haiti, hjälp till utsatta romer i Rumänien eller utbildning och stöd till unga kristna i Pakistan. Flera av projekten handlar om att förbättra livet för flickor och kvinnor i olika länder.     

SWISH såväl som kollekthov

Svenska kyrkan hedrar de gamla insamlingstraditionerna med kollekthåv för kontanter, men hänger också med i den finansiella teknikutvecklingen. Du vet väl att du numera kan skänka pengar med hjälp av SMS eller Swish, om du skulle sakna sedlar eller mynt? Och letar du efter den perfekta presenten så har Svenska kyrkan en webshop där man t ex kan köpa hygienpaket till en kvinna på flykt, innehållande tvål, våtservetter, bindor, tandkräm, tandborste och toalettpapper. Och när gav du en jubilar en preventivmedelsrådgivning senast? Som går till tio kvinnor i Sydafrika, alltså.     

Beloppets storlek är inte det viktigaste, en välkänd passage i Bibeln handlar om änkans skärv, där Jesus ser en fattig kvinna lägga två kopparslantar i tempelkistan. Hennes gåva var mer värd än de rika donatorernas större belopp, för de gav alla av sitt överflöd, men hon gav i sin fattig-dom allt hon ägde. (Mark 12:44)

Men pengar kan aldrig bli en ersättning för medmänsklig kontakt. Svenska kyrkan har längst kontinuitet i vårt land på området ”human resources”, ett begrepp som ofta är sorgligt missbrukat i arbetslivet. Mänskliga resurser är bland det finaste som finns på jorden, och var och en av oss har möjlighet att engagera sig i stort eller smått för våra medmänniskor. Du kanske själv vill göra en ideell insats? Kyrkans verksamhet skapas genom församlingsbornas och de anställdas gemensamma engagemang, ta gärna kontakt med församlingen så berättar vi mer!