Foto: Helén Svensson

Slåttergillet en härlig tradition!

Nyhet Publicerad

Den 14 augusti i år hölls slåttergillet på ängen vid vindskyddet på kyrkogården och vid Häradsdomarn´s i Härryda. Det har nu blivit en årlig tradition i samarbete Härryda Landvetter pastorat och Härryda hembygdsförening.

I år bjöds vi verkligen på högsommarvärme och en klarblå himmel. Vi var ca 40 personer som fick veta det mesta om liar, slipning och slåtter av Jenny Nilsson och Lennart Johnsson som villigt delade med sig av sina gedigna kunskaper. Av Jenny  fick vi lektion i hur man genom knackning vässar liar med mjukare stål. Liar med hårdare stål slipas med slipsten eller bryne. Lennart visade därför hur en slipsten skall dras – nu mera eldrivna. Runt honom pratades det minnen om hur man som barn genom handkraft vevade slipstenarna. Allt var inte bättre förr… Slipstenar kommer antingen från Gotland (ljus/grå kalksten) eller Orsa (röd). När nu liarna blivit vässade blev det dags att slå ängarna. Hade man inte egen lie med gick det bra att låna. Med svetten lackande i solen gick det hela som en dans.

Plötsligt hörs en ovanlig signal – en kulning! Det är Elin Riber Gunnarson som kallar till slåtterandakt. Andakten hölls av vår präst Margaretha Josefsson och musiken stod Elin och Gustav Malmsten för. När nu själen fått sitt kom belöningen i form av kaffe, smörgås och kaka innan ängen slogs färdig. För den ihärdige, eller de som suttit i skuggan, fanns även en äng vid Häradsdomarn´s att ta tag i.

Lät detta som en spännande dag? Håll utkik nästa år, för tanken är att slåttergillet i Härryda återkommer då!

Text och foto: Helén Svensson

Länkar för dig som vill veta mer om att slå med lie

Film: Håll din sliplie vass

Länk till Göteborgs-Posten:  ”Jenny är den nya generationens slåttare”