Paneldebatt

Här kan du ta del av paneldebatten som sändes den 31 augusti i samband med Kyrkovalet 2021. Du hittar även svar på frågor som inte hann besvaras under livesändningen.

Här kan du ta del av paneldebatten som sändes den 31 augusti i samband med Kyrkovalet 2021.

Medverkande

  • Arbetarpartiet Social demokraterna – Rolf Ekström och Stig Hansson 
  • POSK – Marie Rudolfsson och Sune Karlsson 
  • Sverigedemokraterna -  Daniel Engström
  • Kent Kvist, Samordnare för Kyrkovalet i Lunds stift 

 

Har du en fråga till nomineringsgrupperna? Skicka in din fråga här så publicerar vi sedan svaren längre ner på sidan. Alla frågor är anonyma.

Frågor och svar från nomineringsgrupperna

Åsikter som uttrycks i svaren är nomineringsgruppernas egna

Fråga 1

Hej, hur ser nomineringsgrupperna på det ökande antalet fattigpensionärer? I Stockholm finns den ideella organisationen ”Vid Din Sida”, som erbjuder bland annat mat, kläder, umgänge, varma lokaler etc. Finns det planer på att genomföra ett liknande projekt i Landskrona riktat mot just fattigpensionärer? Jag tänker främst på ett aktivt uppsökande arbete.

Svar från POSK
I Landskrona finns det ett samarbete mellan Landskrona församling, föreningen Malvan och flera större livsmedelsaffärer i Landskrona. Samarbetet heter Matkassen och innebär att Matkassen tar hand om mat där bäst före datumet närmar sig. Maten packas i kassar och så får behövande, mot en mindre slant (inte nödvändigt), hämta en sådan i lokalen. Under ett år delades 7650 matkassar ut. Detta är ett bra arbete men det kan naturligtvis utvecklas.

Det finns även ett klädförråd där man kan få kläder via våra diakoner. Över huvud taget har diakonerna en nyckelroll när det gäller all form av nyfattigdom och vi vill arbeta för att ha tillräckligt med personella resurser inom diakonin.

Svar från Sverigedemokraterna
Dagens pensionärer är de som byggt Sverige och gjort det till ett fantastiskt land att leva i. Samhället har därför en skyldighet att inte kompromissa med pensionärers ekonomiska trygghet. Alla människor ska kunna åldras med värdighet. Vi i SD har fram till nu framför alt riktat in oss på äldre med psykisk ohälsa, men det är också dags att ta tag i arbetet med fattigpensionärer. Ett uppsökande arbete är en väldigt bra idé.

fRÅGA 2

Hur kan ni göra så att andra religioner uppmärksammas lika mycket som kristendomen gör?  

Svar från POSK
Vissa saker är mer naturliga att samarbeta om än andra men Svenska kyrkans tro och bekännelse utgår från Jesus och det är Jesus budskap vi vill sprida. Sen ser vi positivt på samarbete med andra religioner och trosuppfattningar men när det gäller allt det som de olika samfunden (kristna och icke-kristna) står för så har varje samfund ett egenansvar att berätta om detta.

Svar från Sverigedemokraterna
Kyrkan har redan idag dialog och samarbete med andra religioner som uppmärksammas. Missionsbefallningen visar dock att kyrkans främsta uppgift är att sprida Jesu lära och Bibelns budskap.

fRÅGA 3

Hur gör ni för att nå oss som aldrig har röstat innan?

Svar från POSK
Vi försöker nå människor genom att använda oss av sociala medier i alla dess olika former. Ett annat bra sätt, som vi inte har använt denna valkampanj, är att komma till de olika grupperna i församlingen och presentera oss och vad vi gör. I skolan hade vi också gärna velat göra det men det är inte alltid det är tillåtet. Landskrona församling har också valt att skicka ut ett vykort till alla förstagångsväljare om valet och kommunikatören har gjort en folder som delas ut bland annat i verksamheterna.

Vi i POSK Landskrona har tryckt upp en folder om oss som vi delar ut i så många brevlådor vi kan plus att vi haft en dag på torget och ska ha ytterligare en torgdag den 11 september då vi delar ut foldrar, finns tillgängliga för frågor och försöker få samtal med människor om vikten att rösta.

Svar från Sverigedemokraterna
Vi måste bli bättre på att ta kontakt med ungdomar. Vi måste synas mer på plattformar som ungdomar befinner sig på.

Fråga 4

Hur ser ni på kyrkans barn- och ungdomsgrupp och vad vill ni göra för den?

Svar från POSK
Dessa grupper är kyrkans framtid men är också jätteviktiga då barn- och ungdomar har så mycket att ge här och nu. Därför vill vi att det satsas på barn-, familj- och ungdomsverksamhet.

Vi kommer gärna till de olika grupperna och berättar om oss och det vi gör. Församlingens ungdomsråd är jätteviktigt och vad som är ännu viktigare är att unga människor genom det, och i andra sammanhang, tar chansen att tycka till och påverka. Förändringar uppstår inte av sig själva utan därför att någon har en åsikt som upplevs som viktig och som man därför kämpar för att förverkliga

Svar från Sverigedemokraterna
Det är en otroligt viktig grupp! Vi vill bland annat tillskjuta mer pengar så att dessa grupper bland annat kan resa på läger och på andra pilgrimsmål.

fRÅGA 5

Hur ska ni göra för att öka antalet döpta och konfirmerade?

Svar från POSK
Hade vi haft ett bra svar på den frågan hade allt redan sett annorlunda ut. Allting förändras otroligt fort och som förtroendevalda har vi ibland svårt att hänga med. Vi måste hitta bra mötesplatser där vi kan mötas och samtala och på så sätt hitta en gemensam väg och ett gemensamt språk. När det gäller dop- och konfirmationsstatistiken så måste vi också se till att vi lever i ett mångfaldssamhälle där inte alla barn som föds ska bli döpt till kristen tradition. Det som är väsentligt är att lägga energi på dem som vacklar mellan dop/inte dop och där ger vi församlingen ett viktigt uppdrag i att hitta metoder för att göra dopet synligt i verksamheter.

Bra saker som Landskrona församling redan nu gör är drop-in-dop, som vi tycker är en bra väg för att förenkla vägen till dop samt att det skickas en dopinbjudan till familjer med barn som är 6-8 veckor gamla.

Svar från Sverigedemokraterna
Några kyrkor som lyckas fånga exempelvis ungdomar och nyinflyttade är exempelvis frikyrkor som Hillsong, men även den katolska och ortodoxa kyrkan. De lyckas nå ut till människor, samtidigt som man inte förvanskar det kristna budskapet. Det gäller att hitta nya sätt att nå människor. Det kan vara på sociala medier, men också genom olika aktiviteter som musikarrangemang och annat. Det gäller att med mod och djärvhet våga ta plats i samhället.  Vi måste även arbeta med de medlemmar vi har, men även med nya medlemmar. Vi måste ha en kyrka som åter räcker ut en hand och samtalar samt samarbetar med sina medinvånare. En kyrka som tar plats hos sina medlemmar. Kolla hur andra kyrkor som ökar sitt medlemsantal gör. Ta inspiration, inleda samarbete. Missionera mera. Men också avpolitisera kyrkan, som är en stor anledning till att många lämnar. Kyrka måste få vara kyrka och inte en myndighet, eller en dagspolitiskt-aktivistiskt intresseorganisation. Kyrkan är idag väldig inskränkt i sin egen politiska övertygelse.

fRÅGA 6

Ser ni som förtroendevalda ett "problem" med att ni bara samarbetar med Svenska kyrkan/kristendomen och inte andra religioner?

Vi håller inte med om att vi bara samarbetar med kristna samfund utan i Landskrona finns en historia av gott samarbete med bland annat den muslimska församlingen. Landskrona församling fick dessutom pris för sitt arbete med integration för något år sedan.

Landskrona församling bedriver också ett så kallat interreligöst samarbete, bland annat i den grupp som heter SAMLA. I den här gruppen möts kvinnor med olika etnisk och religiös bakgrund och utbyter erfarenheter med varandra. Detta sker på allas gemensamma språk – svenska och i anslutning till SAMLA har också drivits ett litet språkcafé.

Att vi redan har samarbete med andra religiösa religioner, och människor med annan tro i våra verksamheter, gör dock inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda. Vi vill gärna att detta arbete upprätthålls och utökas.

Svar från Sverigedemokraterna
Svenska kyrkan samarbetar och har dialog med andra religioner. I vårt moderparti som vår nomineringsgrupp tillhör har vi medlemmar som tillhör andra religioner. De har vi samtal med.