Lyssna

Konstutställning: Erik Olson, Halmstadgruppen

I Sofia Albertina kyrka 24 juni - 3 augusti 2025

Erik Olson (1901–1986) är konstnären från Halmstad som blev en av den svenska surrealismens främsta pionjärer. Mest känd är han som en av grundarna av konstnärsgruppen Halmstadgruppen, bildad 1929. 

Under många år levde Erik Olson i Paris, där han utbildades och inspirerades av den moderna konstens avantgardiska rörelser. Dessa idéer tog han med sig hem och tillsammans med Halmstadgruppen kom han att spela en avgörande roll för introduktionen av surrealismen i Sverige. 

Genom hela sitt liv var Erik Olson en sökare, konstnärligt såväl som andligt. Han experimenterade med olika uttryck i sitt konstnärsskap och han utforskade olika andliga vägar genom livet. Redan under 1920-talet då han främst hängav sig åt modernistiskt måleri, skapade han samtidigt verk med kristna motiv. Han blev bekänd kristen i Oxfordgrupprörelsen under 1930-talet och genom ett fortsatt andligt sökande konverterade han under 1950-talet till katolicismen.

Verken i utställningen tillhör den katolska församlingen i Landskrona och har skänkts av Erik Olson själv till dem. Utställningen är ett samarbete mellan Tadeusz Bienasz, katolsk kyrkoherde, och Eva-Lotta Grantén, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Landskrona - ett ekumeniskt initiativ som vill väcka nyfikenhet och öppna för nya samtal kring tro, konst och tolkning.

Utställningens öppettider: 

24 juni – 3 augusti. Söndag till fredag kl. 12.00–16.00

Observera: Stängt på lördagar.

Fördjupning om Erik Olson, av curator och konsthistoriker Lina Stjernlin

Erik Olson föds 1901 i en sjömansfamilj i Halmstad. Kärleken till konsten och det egna skapandet börjar tidigt och redan 1915 bildar Erik Olson konstföreningen Gnistan tillsammans med sin bror Axel Olson och kusinen Waldemar Lorentzon. Trots att de knapra förhållandena i familjen tvingar bröderna Olson till arbete från mycket ung ålder, är det konsten de drömmer om och brinner för. De besöker konstutställningar, läser och skriver poesi, målar och diskuterar konst all ledig tid de har. Erik Olson fascineras av konstnärer som Carl Fredrik Hill, Wassily Kandinsky och Pablo Picasso. Banbrytande konstnärer med mod, experimentlusta och helt nya, abstrakta bildvärldar. År 1919 medverkar Erik Olson och övriga medlemmar i Gnistan på en amatörutställning där de upptäcks av konstkännaren Egon Östlund, som i sin tur presenterar dem för konstnären Gösta Adrian Nilsson (GAN). Han imponeras av gruppens målningar och de fortsätter att träffa GAN som både uppmuntrar, undervisar och inspirerar dem. 

Sökaren

Lika stark som Erik Olsons konstnärliga hängivelse, var även den sökande natur som tycks ha präglat honom ända sedan barnsben. Tätt intill passionen för att skapa och nyfikenheten på livet och världen, finns självtvivel och mörker och han ger tidigt uttryck för att ha visioner och upplevelser bortom logiska resonemang. I början av år 1920 skriver han i ett brev till sin kusin Waldemar Lorentzon: 

”Konst är syn, vision, jag vill att mina tavlor skall verka som vore de sedda med mitt inre öga…” [1] 

Vid samma tid som han beundrar tidens avantgardiska modernister, tar han också intryck av El Grecos äldre, religiösa motiv där han bland annat ger sig på ”att i en parafrasaktig målning skildra Korsfästelsen”. I denna starkt sökande fas under tidigt 1920-tal tycks han kastas mellan såväl hopp och förtvivlan som olika konstriktningar. Gällande den religiösa framställning som han precis målat skriver han, återigen till kusin Lorentzon: ”Jag har, som jag kanske förut skrivit till dig, kastat min forna abstraktion emedan detta var nödvändigt. Jag är dock fortfarande densamma i mina åsikter.” Dessa tvära kast - men också fria förhållningssätt - till olika konststilar och andligt sökande vägar kan ses som en röd, brokig tråd genom hela Erik Olsons liv. 

Paris och avantgardet

1924 reser Erik Olson till Paris och blir introducerad för Fernand Léger, av GAN, och börjar studera för honom på den fria konstskolan Académie Moderne. Här utvecklar han främst ett kubistiskt måleri med stark kolorit och stilenliga kompositioner, starkt influerad av Léger.

År 1929 är Erik Olson hemma i Sverige för att delta i Halmstadutställningen. Med på utställningen är även brodern Axel Olson, kusinen Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner, Sven Jonson och Esaias Thorén och detta blir startskottet för sammanslutningen Halmstadgruppen. När de bildas 1929 är det flera av medlemmarna, som precis som Erik Olson, befunnit sig runt om i Europas konstnärliga metropoler under många år. Med starka förankringar i tidens internationella, avantgardiska riktningar ville Halmstadgruppen bryta med det konventionella och etablera nya, frigjorda inslag i den svenska konsten.

Bildandet och deltagandet i Halmstadgruppen stoppar dock inte Erik Olson från att fortsätta undersöka sin konstnärliga och andliga identitet. År 1930 blir han även en del av den franska konstgruppen Cercle et Carré och skapar sitt första surrealistiska verk Handsken är kastad. Andra medlemmar i gruppen var bland annat Wassily Kandinsky, Piet Mondrian och Le Corbusier. Han ansluter även till andra konstnärsgrupper under dessa 1930-talets tidiga år och fortsätter hängivet att utforska abstraktionen innan han mer helhjärtat övergår till surrealismen. 

Surrealism och kristendom 

När Erik Olson lämnar Paris för Danmark 1935 är det de danska surrealisterna som han slår följe med. Under de kommande åren deltar han i några av tidens första surrealistiska utställningar i bland annat Köpenhamn och i London. I slutet av 1930- talets oroliga tid finner Erik Olson hopp i Oxfordgrupprörelsen - en väckelserörelse med anhängare i intellektuella kretsar och med ambitionen att förändra människan och samhället. Här blir han bekänd kristen.

Efter att andra världskriget slagit ner sina mörka klor över världen använder Erik Olson sina konstnärliga krafter till att göra motstånd mot den tyska ockupationen. Bland annat målar han Dagspressen, ett nidporträtt av Hitler som han ställer ut på utställningen Surrealisme 1940 i Köpenhamn - vilket inte sågs på med blida ögon av ockupationsmakten. Erik Olson blir en tid därefter tvungen att fly hem till Sverige. Under den här tiden skapar han även verk, som Dagens evangelium, där han fritt parafraserar, använder kristna referenser och låter tid och rum, historia och nutid smälta samman i en brokig, surrealistisk bildvärld. Erik Olson tror starkt på konstens omvälvande kraft att kunna göra skillnad och är själv beredd att förändras för det. 1941 uttrycker han i Svenska Morgonbladet:

”Vi konstnärer ha en stor uppgift, när det gäller att befria mänskligheten från det ödet… […] Konsten kan vara en av de starkaste språkrören när det gäller att skapa den mentalitet folken ropar efter. Det finns en väg att skapa denna positiva konst, som ger fredens idé så starkt att den inspirerar alla, som ser den, till att ta upp kampen med krigets makter i sig själva. Om vi konstnärer ska kunna skapa denna konst måste vi förändras själva.” [2]

Katolicismen

När Erik Olson konverterar till katolicismen på 1950-talet är det mystiken, konstens kraft och det andliga djupet som inte tar hänsyn till rationella gränser, som tilltalar honom. Han berättar själv i Sven Stolpes bok Varför jag blev katolik från 1955:

”I Katolska Kyrkan fick jag, som aldrig förr, ett fullt tillfredställande svar på livsgåtorna och på lidandets problem. Här fann jag den fasthet och enhet, som var en garanti för Kyrkans tradition och praktiska erfarenhet, och som därför kunnat motstå och överleva alla angrepp och tidens växlingar. … Jag tror på konstens förvandlande makt, när den är språkrör för de övernaturliga krafterna. […] att konsten för mig varit den betydelsefulla länken till Katolska Kyrkan.” [3] 

År 1951 genomför Erik Olson en kombinerad konst och pilgrimsresa genom Frankrike och Spanien tillsammans med sin fru Solvig. Han får även tidigt kontakt med den franska Art Sacré rörelsen som han upplever hjälper honom nå den konstnärliga frihet som han så innerligt eftersträvar. Även om Erik Olson håller fast vid katolicismen resterande del av sitt liv, stannar inte hans konstnärliga och andliga sökande av. Under en period i mitten av 1960-talet då han befinner sig i en konstnärlig kris finner han lösningen i Zenbuddhismen, som han upplever ger lugn och klarhet.

Slutord

Erik Olsons passionerade, livslånga kärlek till konsten och andligheten gav honom ett mycket rikt konstnärsliv. Han har efterlämnat en stor mängd konstverk, men också brev och dagboksanteckningar som låter oss komma närmare hans inre liv och tankar. Hans sökande natur tycks ha varit en stark drivkraft framåt och kanske var det även den som gav honom modet att gå sina egna vägar - även om de ibland bröt mot de riktningar som han för stunden förhöll sig till. Han var inte rädd för att skapa sin egen logik, så länge det tjänade ett gott syfte. För Erik Olson var till exempel surrealismen och religionen inte något tudelat och när han i en intervju i Svenska Morgonbladet från 1943 blev kritiserad för att förena dessa två, svarade han:

”För mig har ju sammansmältningen varit något logiskt, och motsatsförhållandet till trots finns det ju också anknytningspunkter. Båda vill ju frigörelse, och surrealismen rymmer irrationella moment, som vi kan finna paralleller till just i kristendomen… Tron har betytt kolossalt mycket i mitt liv… […] Till syvende och sist är det det enda sätt, som man kan bli fri på: att ärligt lägga fram sin synd och få förlåtelse för den.” [3] 

Erik Olsons konst kan ses som speglingar av tidens anda, ibland som kommentarer till historiens obönhörliga ondska, en annan gång som inre syner, som referenser till forna tiders influenser och allt som oftast full av symbolik. Ibland, en salig blandning av allt, i ett och samma verk.

Verken i den här utställningen är gjorda mellan 1956 -1979 och har tolkats av Tadeusz Bienasz, katolsk kyrkoherde, och Eva-Lotta Grantén, kyrkoherde i Svenska kyrkan.

 

Text av Lina Stjernlin, Konsthistoriker och utställningens curator

Litteratur

Erik Olson, En sökares vandring 1., 2001

Erik Olson, En sökares vandring 2., 2001

Mjellby Konstmuseum, Halmstadgruppen, 2008

Viveka Bosson, Halmstadgruppen - Ett kraftfält i svensk 1900-talskonst,

2009 Mjellby Konstmuseum, Halmstadgruppen - Den svenska surrealismens pionjärer, 2024

Citat 

[1] Viveka Bosson, Halmstadgruppen - Ett kraftfält i svensk 1900-talskonst, 2009

[2] Mjellby Konstmuseum, Halmstadgruppen - Den svenska surrealismens pionjärer, 2024

[3] Mjellby Konstmuseum, Halmstadgruppen - Den svenska surrealismens pionjärer, 2024 

Tidslinje (1901 - 1986), Erik Olson

1901 - Erik Olsons föds i Halmstad.

1915 - Startar konstgruppen Gnistan tillsammans med sin bror Axel Olsson och kusinen Waldemar Lorentzon.

1919 - Möter konstnären Gösta Adrian Nilsson (GAN) som kommer att ha stor betydelse för Erik Olsons konstnärliga bana.

1924 - Flyttar till Paris och börjar studera på Académie Moderne för Fernand Léger.

1929 - Halmstadgruppen bildas av Erik Olson, Axel Olson, Waldemar Lorentzon, Esaias Thorén, Sven Jonson och Stellan Mörner.

1929 - Gifter sig med målarinnan Solvig Sven-Nilsson.

1930 - Målar Handsken är kastad som ofta benämns som det första svenska surrealistiska verket.

1930 - Går med i konstnärsgruppen Cercle et Carré i Paris, där även bland andra Wassily Kandinsky, Piet Mondrian och Le Courbusier var medlemmar.

1931 - Ansluter till ytterligare en fransk avantgardisk konstnärsgrupp med fokus på abstraktion, Abstraction-Création, i Paris.

1935 - Flyttar till Danmark och ansluter sig till de danska surrealisterna.

1935 - Slår igenom tillsammans med Halmstadgruppen som surrealister på Skandinaviens första surrealistiska utställning Kubisme - Surrealisme på den Frie i Köpenhamn.

1936 - Deltar i Englands första surrealistiska utställning The International Surrealist Exhibition i London tillsammans med bland andra Salvador Dali, Max Ernst och Paul Klee. 1938 - Medverkar i den prestigefyllda surrealistiska utställningen Exposition Internationale du Surréalisme i Paris där även bland andra Leonora Carrington, Max Ernst och Pablo Picasso deltar.

1939 - Blir bekänd kristen i Oxfordgrupprörelsen.

1939 - Halmstadgruppen firar 10 år med en jubileumsutställning på Liljevalchs i Stockholm. 1950 - Konverterar till katolicismen. 1951 - Beger sig på en längre kombinerad konst och pilgrimsresa genom Frankrike och Spanien tillsammans med sin fru Solvig.

1955 - Börjar göra glasmåleri till kyrkor och fortsätter med det ända fram till hans sista år i livet, 1986.

1958 - Ställer ut på världsutställningen 50 ans d´ art moderne i Bryssel.

1963 - Återknyter delvis till surrealismen igen och skapar verk där han blandar sakrala och profana inslag.

1969 - Skapar glasmålningen Himlarna förtälja guds ära och fästet förkunnar hans händers verk till Sofia Albertina kyrka.

1970 - Deltar i den internationella vandringsutställningen Surrealism? som visas på bland annat Moderna Museet, Göteborgs konsthall och Malmö museer.

1977 - Utför en triptyk till Vatikanmuseet i Rom i samband med Ove Paul VI 80-årsdag

1978 - Halmstadgruppens 50-årsjubileum uppmärksammas med utställningen Le Groupe de Halmstad 50 ans på Svenska Institutet i Paris

1986 - Erik Olson går ur tiden. 

Tolkningar av verken i utställningen av Eva-Lotta Grantén och Tadeusz Bienasz

Erik Olson, ”Trons mysterium”, 1970

Ungefär sex år efter att Erik Olson blev färdig med verket: ”Bröd och vin: Kalk och fem Hostior”, skapar han denna triptyk med liknande innehåll. ”Trons Mysterium” är ord som följer efter den centrala delen av Eukaristi - Nattvarden, nämligen förvandlingen av bröd och vin till Jesu Kristi kropp och blod. 

Den varma färg som Erik Olson använder på draperiet bildar en slags fritt hängande slöja som som kan ses som en symbol för själva mysteriet. I mitten av målningen, kan vi se en Kalk och tre Hostior. Kalken är en symbol för Jesu Kristi offer och för det nya och eviga förbundet i Jesu Kristi blod: ”… Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för er.” (Lk 22, 20)

Kalken är en oskiljaktig del av firandet av Eukaristin och dess betydelse är förenad med själva essensen av Eukaristi, av mysteriet som äger rum på altaret. I Bibeln betecknar kalken Guds plan som förverkligas i Jesus Kristus och är också en symbol för öde och lidande.

”Bägare” i Jesu Kristi bön symboliserar det lidande och den uppoffring som Jesus villigt accepterar för världens frälsning. En symbol för offer men också andligt liv. De tre Hostior som helt fritt svävar vid Kalken är sakramentala symboler för Treenigheten: Gud Fader Son och Helig Ande. (2 P 1, 4)

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Trons mysterium”, 1970

Stort är trons mysterium – ”Din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi till dess du kommer åter i härlighet”. Så ropar vi i varje mässa. Döden och återkomsten är fördolda för oss, som bakom en slöja. Men närvaron av den uppstånden är här och nu, i bröd och vin. 

Eva-Lotta Grantén 

Erik Olson, ”Mirakelgrottan”, 1956

Maria Bernadette Soubirous föddes den 7 januari 1844 i Lourdes, Frankrike. Den 25 mars 1858, på Bebådelsens dag, när Bernadette var 14 år gammal, vaknade hon när det var gryning och kände ett starkt inre behov av att gå till den ”mirakulösa grottan” dit hon brukade gå för att be rosenkrans (radband). När hon kom fram till grottan fick hon se en vitklädd kvinna som även tidigare uppenbarats för henne och Bernadette frågade henne; skulle du kunna vara så snäll och säga mig ditt namn, jag ber dig... Bernadette insisterar fyra gånger. Guds moder Maria spred sina korsade händer mot marken, vände blicken mot himlen och sa: ”Que soy era Immaculada Concepciou” – ”Jag är den obefläckade avlelsen.” Bernadette reste sig snabbt upp, sprang mot prästgården och så fort hon såg prästen upprepade hon Guds moder Marias ord.

Efter den händelsen i Lourdes, år 1854, proklamerade påve Pius IX dogmen om Marias obefläckade avlelse och Lourdes blev en välkänd pilgrimsort. Än idag besöks ”mirakelgrottan” varje dag av pilgrimer från hela världen, som frambär sina böner. Särskilt dem som drabbats av lidande; både på det fysiska och andliga planet.

Erik Olson avbildar den ”mirakulösa grottan” och ”tacksägelsens symboler” som är visuella tecken på att människor där på mirakulösa vis blivit botade från lidande och smärtor.

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Mirakelgrottan”, 1956

Till vallfartsorten Lourdes kommer människan för att ur vattenkällan dricka hopp om ett nytt liv. Ibland sker mirakel. Bibeln berättar om lama som går och blinda som ser, efter mötet med Jesus Kristus. 

Eva-Lotta Grantén 

Erik Olson, ”Czestochowa – madonnan”, 1979

I den österländska traditionen är Częstochowa en ikon av Guds Moder Maria med Jesusbarnet (Hodegetria). Ursprunget och författarskapet till ikonen är okänd.

Czestochowas mirakulösa ikon av Guds Moder är omgiven av en levande religiös kult bland de troende i den romersk-katolska och den ortodoxa kyrkan.

Erik Olson framställer de berömda ikonerna i den kristna världen på ett vis som är endast hans egen. Han tillhör till de få symbolister som vågade träda in i den mystiska och religiösa dimensionen med dem egenskaper han upptäckte inom sig själv.

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Den heliga duken”, 1979

"Den heliga duken" (Mandylion) är en berömd ikon som inom kristendomen anses vara en avbildning av Jesus ansikte som mirakulöst uppträtt på en duk. Denna ikon brukar även kallas ”Den av icke-människohand skapade”. Ordet Mandylion kommer från grekiskan och betyder just duk.

Enligt urgammal tradition blev Mandylion skickad till kung Abgar av Edessa och förvarades i Edessa fram till år 944, varefter den flyttades till Konstantinopel. 

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Korsväg - Fjärde stationen”, 1956

Verket är en del av en serie på fjorton målningar med det centrala namnet ”Korsväg” som innehåller tolv olika ”stationer”. I denna, Erik Olsons, fjärde station kan Jesus ses möta sin moder Maria.

I Korsvägsandakten följer vi Jesus på hans lidandes väg från Pilatus domstol ända upp till Kalvarieberget. Korsvägsandakten är meditationen över Kristi väg till Golgata. Den består av XIV stationer som inleder oss i de sista stunder av Jesus liv på jorden. Jesus Kristus bar korset, för vår frälsnings skull, och gick lidandets väg till Golgata, där Han blev korsfäst för oss.

”I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud… I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det… Det sanna ljuset, som ger alla människor ljus, skulle komma in i världen. Han var i världen, och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom.” (J 1, 1-11) 

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Litania till Guds moder”, 1962

Det latinska ordet litania kommer ursprungligen från det grekiska ordet λιτανεία och betyder bön - en bön av vädjan.

Det som skiljer litania från andra böner är dess form. Den består av ett åkallande till Guds moder Maria och svaret på åkallandet är: - ”Be för oss”. Litania till Guds moder Maria börjar med en vädjande bön till den Heliga Treenigheten - åkallelserna riktas till de gudomliga personerna och svaret på åkallandet är: - ”Förbarma dig över oss”

Erik Olson framställer i sitt konstverk några av dessa åkallelser i form av symboler, vilket kan tolkas som att han vill hänvisa till en djupare reflektion om Guds moder Maria. Några av de framställda åkallelserna är: ”Kristi moder”; ”Du dyrbara kalk”; ”Martyrernas drottning”; ”Kyrkans moder”; och ”Drottning av den hl. Rosenkransen”.

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Litania till Guds moder”, 1962

Litanian till Maria, Guds moder är bönen där många av Marias heliga namn nämns.

… du hemlighetsfulla ros

…du elfenbenstorn

…du morgonstjärna …du drottning av rosenkransen

… du himlens port Symbolerna syns vid sidan av smärtornas svärd, som genomborrar Maria med sin korsfäste Son i famnen.

Eva-Lotta Grantén 

Erik Olson, ”Bröd och vin: Kalk och fem hostior”, 1964

Detta verk kan förstås berätta om Eukaristi - Nattvarden. Eukaristi i den Katolska kyrkan befinner sig i centrum av det andliga och religiösa livet och kanske var det därför Erik Olson valde att skildra det i flera av sina verk. Bröd kan ses som en ”sakramental slöja” för Jesu Kristi närvaro i den konsekrerade Hostian. På samma sätt är det med vinet, som genom den Helige Andens kraft blir Kristi blod. Jesus Kristus i synagogan i Kafarnaum betecknar sig själv som ”livets bröd, som kommit ner från himmelen”. (J 6, 33)

”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra”. (J 6, 35) Verket kan vidare förstås hänvisa oss till Johannes Evangeliet VI kapitlet där det berättas om en pojke som tog med sig just fem bröd till Jesus för att få honom att lyssna. Och just de fem bröden kunde Jesus - på ett mirakulöst sätt - förvandla så att omkring fem tusen män kunde äta sig mätta. De fem Hostior som vi ser på tavlan vilar på kors, för det finns en enhet mellan varje konsekrerad Hostia och Jesu Kristi offer på korsets trä.

I den nedre delen av målningen är kalken placerad ”fylld med det nya förbundets blod”. I de ”sakramentala gestalter” av bröd och vin, är Jesu Kristi offer på korsets trä och Hans ständiga närvaro genom Andens kraft alltid levande och gudomliggörande.

Tadeusz Bienasz 

 

Erik Olson, ”Epifania”, 1963

På grekiska betyder ordet Epifani uppenbarelse. I den svenska traditionen Trettondedag jul - då Epifanis högtid firas den 6 januari, tretton dagar efter Jesu Kristi födelse.

Erik Olson framställer Jesus Kristus inte bara som det lilla barnet i krubban, utan också som den gode Herden och som Guds lamm som frambär sig själv som offergåva för världens frälsning. Den helige Anden, som duvan symboliserar, fullbordar Jesu Kristi verk i kyrkans liv och i världen.

I centrum av tavlan är en kalk ”omfamnad” av en eldflamma som även den kan ses som en symbol för den Helige Anden. Kalk i den katolska traditionen är en symbol för Jesu Kristi offer och för det nya och eviga förbund i Jesu Kristi blod. Inom judendomen och även i den kristna traditionen kan kalken också betyda öde och liv. Gemensamt är att kalken symboliserar det andliga och religiösa förhållande mellan Gud och människan.

Erik Olson använder ofta kalken som symbol i sina verk, vilket kan förstås understryka hur viktig den ontologiska relationen mellan skaparen och skapelsen är.

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Epifania”, 1963

Gud går bredvid oss genom livet. Två par fotspår på vårt livs väg. Ibland syns bara ett spår, det är då Gud bär oss. Vår livsvandring inramas av födelsen, där stjärnan visar hur Gud blev människa bland djuren i stallet.

Hur vi måste vandra in i det som syns vara obetydligt för att se det allra största. På andra sidan går vägen genom Guds timglasformade frälsningshistoria. Från skapelse, genom Kristus till återställelsen, där döden inte ska finnas mer. (Upp 21:4) 

Eva-Lotta Grantén 

Erik Olson, ”Himlens Budbärare”, 1979

Änglar är i Guds tjänst och är budbärare eller ”mellanhänder” till Gud. Det grekiska ordet ἄγγελος betyder budbärare. I bibliska sammanhang utgör änglarna olika funktioner, såsom skydd, vägledning eller att överföra gudomliga budskap. Änglar är andliga varelser som inte är begränsade av en fysisk kropp.

Hl. Augustinus (354+430) skriver: Ängel betyder funktion, inte natur. Du frågar vad denna natur kallas? – Ande. Du frågar om funktion? – Ängel. Genom vad den är, är den ande, och genom vilken funktion den fyller, är den en ängel-budbärare.

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”Himlens Budbärare”, 1979

När trösteprofeten Jesaja kallades av Gud såg han i en syn Guds änglar, var och en med sex vingar. (Jes 6:2-3) Människan sträcker sina händer mot himlen, där änglarna sjunger. De sjunger Guds lov med sina läppar och ser Gud med sina ögon.

Eva-Lotta Grantén 

Erik Olson, ”AVE - Den smärtorika och den glädjerika Maria”, 1961

I Jerusalem fanns en man vid namn Symeon. Den Helige ande var över honom och hade uppenbarat sig för honom för att han inte skulle se döden förrän han hade sett Herrens Messias. Ledd av Anden gick han till templet och när föräldrarna kom in med Jesusbarnet tog han Honom i famnen, prisade Gud och sade: ”Herre, nu låter du din tjänare gå hem, i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk, ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel.” … Och Symeon… sade till hans mor Maria: ”Detta barn skall bli till fall eller upprättelse för många i Israel och till ett tecken som väcker strid – ja, också genom din egen själ skall det gå ett svärd – för att mångas innersta tankar skall komma i dagen.” (Lk 2, 25-35)

Erik Olson kan på sitt sätt ses framställa Maria med Jesusbarnet som genomborras av ”de sju smärtornas svärd”, omstrålad av ett överjordiskt ljus. 

Tadeusz Bienasz 

Erik Olson, ”AVE - Den smärtorika och den glädjerika Maria”, 1961

Maria genomborras i sitt hjärta – eller i sin livmoder - av de sju smärtornas svärd. Där vilar den korsfäste Sonen. Profeten Symeon såg den nyfödde Jesus i Marias famn och sa till henne: ”Också genom din egen själ ska det gå ett svärd”. (Luk 2:35)

Eva-Lotta Grantén 

Erik Olson, Glasmålning, 1969

Gud ser oss genom hela livet. I centrum finns Gud som början och slutet, A och O. Gud blir synlig genom Kristus: ”Se Guds lamm”, omgiven av de fyra evangelisterna.

Som grund syns Landskrona gamla kyrka, S:t Johannis Baptistae, invigd 1424, ersatt v Sofia Albertina på 1700-talets slut.

Eva-Lotta Grantén