En präst håller ett ljus, ett vitt kuvert och en kyrkohandbok i händerna.
Lyssna

Gudstjänstliv med Kyrkohandboken del I

I en serie artiklar vänder och vrider vi på kyrkohandboken del I och vad den kan betyda för gudstjänstlivet. Artiklarna vill ge nya perspektiv och föda kreativitet. Det handlar också om när ork och lust saknas, oavsett om man leder gudstjänsten eller sitter i kyrkbänken.

Präster och musiker skriver om olika perspektiv på gudstjänsten

Nattvard, bikt, vigsel, musiken i julens gudstjänster och att hjula av glädje i kyrkan.

Det är några perspektiv som bland andra Karin Rubenson, Lena Petersson, Karin Johannesson, Bengt Almfjord, Henrik Tobin, Ingegerd Sjölin, Anna Apell, Boel Hössjer Sundman, Andreas Söderberg, Lena Sjöstrand och Esbjörn Hagberg skriver om.

Barn och unga

Att bli tagen på allvar - om att fira gudstjänst med barnen i centrum

Ett av Alvesta församlings särskilda fokusområden är att sätta barnen i centrum, vilket bland annat innebär att vi försöker tänka ur ett barnperspektiv i all vår verksamhet.

Gudstjänst för alla åldrar

Kyrkohandboken ska vara inkluderande. Vi vet att när barn firar gudstjänst fördjupas deras tro. Att fira gudstjänst med alla åldrar har därför varit en viktig del i arbetet med den nya kyrkohandboken.

Värdig och hjulande i kyrkan

Kyrkan som rum påverkar oss både kroppsligt och andligt. Så pass att man kan uppleva sig både gå och tänka annorlunda än vanligt.

”Himlen har landat” – Unga skapar gudstjänst

Skara stift erbjuder en utbildning för unga ledare som har något särskilt de kan behöva utveckla. Genom olika metoder får de möjlighet att fördjupa sig i detta.

Tradition och förnyelse

Ett språk för vår tid

Samhället är ständigt utvecklade och språket lika så. Därför kan det vara viktigt att ändra gamla formuleringar även i Kyrkohandboken.

Gudstjänstkris i åtminstone 100 år

För 100 år sen var gudstjänsten en naturlig mötesplats. Men mycket har hänt och undersökningar visar att delaktigheten inte är lika stor idag.

De svenska kyrkohandböckerna genom historien

Kyrkohandboken har alltid berättat hur gudstjänsterna ska gå till i Svenska kyrkans historia. Men liksom samhället har den förändrats och utvecklats i århundraden.

Musik

Ackordsymboler och ackompanjemang i handboken

Musiken är en viktigt del av gudstjänsten och melodierna i kyrkohandboken kommer från olika tider och traditioner.

Digital och levande musik

I dagens digitaliserade samhälle spelar den inspelade musiken en viktig roll i många kyrkliga sammanhang.

Mässans musik

Genom historien har det alltid funnits huvud- och kompletterande musik i kyrkan. Detta erbjuder ett mångfald och öppnar för kreativitet i val av musik.

Musiken i påskens gudstjänster

Påsken är den största och kanske viktigaste högtiden i kyrkoåret. Under dessa dagar hålls gudstjänster där musiken spelar en huvudroll.

Musiken i den nya kyrkohandboken

I den nya Kyrkohandboken finns det mesta av det gamla kvar. Men även ny musik av olika genrer har fått en plats.

Den allmänna gudstjänsten

Gudstjänsten som tidlös vandring

Gudstjänsten tar oss igenom en vandring där vi får möjligheten att möta både förlåtelse och kärlek av Gud.

Sändningen

- Låt oss gå i frid! - Och tjäna Herren med glädje!

Att inleda en gudstjänst

En gudstjänst börjar långt innan klockorna ringer in. Dessutom börjar den i det inre. Den gudstjänst som ska bli ett möte på djupet måste börja i hjärtat.

Bön om förlåtelse och Överlåtelsebön

Bön om förlåtelse är ett fast moment i högmässan, men Överlåtelsebön kan användas. De två olika bönerna skiljer sig åt på flera sätt.

Förbönen i gudstjänsten

Gudstjänstens andning är en rörelse mellan individ och kollektiv, mellan mig själv och oss tillsammans. Förbönen är en viktig bön för gemenskapen.

Ordets gudstjänst

Den del i den vanliga gudstjänsten som går under namnet ”Ordets gudstjänst” eller bara ”Ordet” är innehållsrik. I en luthersk kyrka som vår är det som sig bör. De olika momenten bär och kompletterar varandra precis som de olika delarna av gudstjänsten som helhet också gör.

Måltiden som livsomfattande dialog

I måltidens dialog mellan Gud och människor ingår alltid en av de böner som i vår kyrkohandbok mer specifikt beskrivs som nattvardsböner. I den nya handboken finns 14 stycken.

Den nya kyrkohandboken

Att läsa handboken från början

Det sägs att det finns två slags människor. De som vid ett nytt köp noga läser bruksanvisningen först och de som aldrig öppnar den utan genast börjar pröva sig fram på egen hand. Kan man möjligen finna dessa två olika människotyper också när det gäller hur man tar sig an Kyrkohandbok för Svenska kyrkan?

Doppåminnelse i gudstjänsten

Dopets motiv blir inslag i gudstjänstvarpen. Vi inspireras att låta dopets mönster vara del av vårt gudstjänstfirande. Dopets ställning stärks i den nya kyrkohandboken.

Gudstjänst som Guds handlande

Gudstjänsten är en samlingsplats där församlingen delar sina erfarenheter och livsfrågor med Gud. Det är en uppgift och en gåva för var och en att delta och skapa en gemenskap.

Från detaljstyrning till lokalt präglad frihet på 100 år

På 100 år har Svenska kyrkan gått från strängt reglerade gudstjänstordningar med få alternativ i 1917 års kyrkohandbok. I 2017 års version finns betydande möjligheter till lokal utformning av gudstjänsten och ett stort antal alternativ.

Askonsdagsmässa, vandringen från korset till tronen.

Det går ett stråk av allvar genom fastetiden. Melodierna går i moll, den liturgiska färgen är kompostartat lila. Bibelläsningarna manar till besinning, eftertanke och mod att avstå.

Kyrkliga handlingar

Barndop + Namn = Sant?

Det finns säkert många skäl till varför man som förälder väljer ett namn till sitt barn. Framför allt är tilltalsnamnet en viktig del av varje människas identitet.

Bibeltexter vid vigselgudstjänst

Äktenskapet, som bygger på skapelsen, är en mänsklig samlevnadsform. Vid vigselceremonin samlas vi med glädje och förböner för att välsigna de som väljer att leva i denna ordning.

Vigselgudstjänsten

Den nya handboken leder till reflektion över vigseln som gudstjänst. Inte bara kring texterna utan även riternas betydelse och kyrkans identitet.

Bibeltexter vid konfirmationsmässa/gudstjänst

Den nya versionen av Kyrkohandboken ökar möjligheten för kreativitet i urvalet av bibeltexter vid konfirmation och dop.

Begravningsgudstjänsten hjälper oss att förstå

Sorg, förvirring och saknad är känslor som uppstår när någon går bort. Delar av begravningsgudstjänsten ger utrymme för tröst och ett avslut.

Konfirmationsgudstjänsten i nya handboken

Konfirmandgruppen hade varit på tre veckors sommarläger. Det avslutades med konfirmationsgudstjänst på lördagen och mässa på söndagen. Här reflekterar jag över lördagens konfirmationsgudstjänst.

Själavårdande gudstjänst

Själavårdande gudstjänst

Själavården fokuserar främst på individuell vägledning, medan gudstjänsten är en kollektiv upplevelse. I själavården är tilltalet personligt och privat, medan tilltalet i gudstjänsten är allmänt.

Gudstjänst och delaktighet

Gudstjänstförberedelsens glädje och kamp

En reflektion över kyrkans frestelser och dess inneboende hopp, där jag diskuterar olika aspekter av kyrkans självförståelse och utmaningarna i att förrätta gudstjänst.

Bikt som andlig friskvård

I kyrkans tradition möts vi ansikte mot ansikte inför Gud, där prästen förmedlar förlåtelsen. Biktens betydelse ligger i att den tillåter oss att se oss själva som syndare och samtidigt ta emot Guds nåd och förlåtelse.

Den skam och skuldfyllda människans möte med gudstjänsten

En reflektion över den komplexa dynamiken mellan skam och skuld och hur det påverkar individers möte med gudstjänsten.

Krisdop

Sjukkommunion

I vissa skeden av livet blir begränsningarna tydligare för oss alla. Ålder och sjukdom kan göra det svårt eller till och med omöjligt att delta i kyrkan och dess gudstjänster.