Under vigseln säger ni ja till varandra inför släkt, vänner och Gud.
Foto: Patrik Häggqvist / IKON

Bröllop/Vigsel/Välsignelse

När man funnit sin livskamrat och vill leva tillsammans kommer också viljan att bekräfta det. Det är något alldeles speciellt att lova varandra att hålla ihop alla dagar, inför Gud, släkt och vänner.

Expedition, bokning & kontakt

Välkommen! Här finns kontaktuppgifter till expedition, bokning och kyrkogårdsärenden med telefontider. Här hittar du också kontaktuppgifter till alla som arbetar i församlingen. Vi finns här för dig!

Ett välsignat bröllop
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta oss om du har frågor.

Tro, hopp och kärlek. Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

(1 Kor 13:4-7, 13)

PLANERA BRÖLLOP/VIGSEL/VÄLSIGNELSE

  • Bröllop/vigsel är en gudstjänst. Den är som alla gudstjänster offentlig, men vi annonserar inte ut den. Det finns en särskild ordning för Svenska kyrkans vigselakt men vi är lyhörda för era önskemål.
  • Boka tid och plats i god tid. Efter att ni har bokat tid för vigsel får ni en bokningsbekräftelse med uppgifter om vilken präst som kommer att viga er.
  • Vigselsamtal. Prästen tar kontakt med er i god tid för ett vigselsamtal, där ni går igenom vigselgudstjänstens utformning. Samtalet med prästen handlar ofta mycket om det praktiska, hur man ska gå och stå, hur man gör med ringar och bukett, hur gästerna ska sitta och vilka psalmer som ska sjungas. Man pratar också om hur makarna tänker inför vigseln. När man i lugn och ro har talat igenom hur er vigsel ska se ut och varför - då är det lättare att vara närvarande helt och fullt i det som sker när ni väl står där i kyrkan på bröllopsdagen. Ni får också gärna ta kontakt med kyrkomusikern för att diskutera musikval.
  • Viktiga handlingar. Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att den endast är giltig i fyra månader. Det är viktigt att ni lämnar över hindersprövning och intyg om vigsel till prästen innan vigseln äger rum. Efter vigseln undertecknar prästen vigselintyget och skickar detta till folkbokföringen för registrering.
  • För att vigseln ska kunna ske enligt Svenska kyrkans ordning så måste att en av er är medlem. Då kostar vigsel i kyrkan ingenting: präst, kyrka, kyrkomusiker och vaktmästare ingår.
  • De som har gift sig borgerligt kan få en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. Den som vill gifta sig i en annan församlings kyrka kontaktar den församlingen. Det gäller även de som vill gifta sig utomlands.