Försvarsmakten- Livgardet

I Upplands-Bro kommun, i Brunna finns den största delen av Livgardets garnison och den ligger inom Kungsängen-Västra Ryds församlings gränser. På garnisonen finns också Militärregion Mitt. Livgardet är ett stort förband med cirka 2600 anställda och ökar i stor takt. Prästen Niklas Utterhall arbetar i församlingen och som militärpastor på Livgardet.

På livgardet finns många olika enheter och krigsförband. Idag består regementet av kavalleriet och infanteriet som är knutet till Stockholmsområdet, men samtidigt är det så mycket mer.

Läs mer om Livgardet här på Försvarsmaktens hemsida.

På Livgardet finns många unga värnpliktiga och personer i chefspositioner där det ställs höga krav på ledarskap, hälsa, teamwork och moral. Mental styrka och andlig balans är av stor vikt för ett förband och dess individer.

Försvarsmaktens andliga uppdrag kallas Militär Själavård. I det uppdraget har församlingen en präst utlånad på deltid, ett uppdrag som tilldelats präster i Svenska kyrkan. Uppdraget är att tillgodose den militära själavården och arbeta ekumeniskt, dvs. att ha en nära kontakt med andra religiösa företrädare av andra traditioner och livsåskådningar samt ledning i Försvarsmakten.

Prästens uppdrag kallas traditionellt för pastor i Försvarsmakten. Den militära själavården har också präster i både mindre och större enheter än regementen.

På nationell nivå finns fyra regioner i Försvarsmakten, där prästerna utgår ifrån stift och inte församling. I krigsorganisationen, i händelse av krig, finns det präster i enheter under regementen. I fredsorganisationens regemente sambearbetar Försvarsmakten med en församling och präst knuten till den geografiska församlingen.

Den militära själavården och vistelsebegreppet- att finnas till för dem som bor och vistas inom församlingens gränser är viktigt för Svenska kyrkan. För själavårdssamtal, andaktsliv, ungdomsarbete, teologisk kompetens och färdigheter inom begravningsverksamhet. På Livgardet rör det sig också om ceremonier, korum och gudstjänster, men också andra arbeten kring värnpliktiga, anställda. Det kan exempelvis handla om undervisning, men också olika typer av stöd i ämnen som folkrättsfrågor, våldsmonopol, tankar om militär identitet, krisstöd, död och sorg, existentiella frågor, familj, etik, värdegrund etc.

Soldathemmet

På Livgardets regemente, utanför grindarna finns ett soldathem som också är inom Kungsängen-Västra Ryds församlings geografiska gräns. 

Soldathemmen i Sverige är sprungna ur 1800-talets folkrörelser, såsom nykterhetsrörelsen, folkskolerörelsen, frikyrklighet och arbetarrörelsen. Soldathemmen i Sverige är sprungna ur ett ekumeniskt- kyrkligt engagemang. Förenklat kanske man kan se soldathemmet som en återhämtningsplats för soldater. Det kan innebära mycket för värnpliktiga eller andra som bor inne på Livgardet. Soldathemmet till för anställda på garnisonen och hemvärnet, veteraner och anhöriga.

Kungsängen-Västra Ryds församling och Livgardet samarbetar med Soldathemmet. Soldathemmet leds av en föreståndare och tillhör Svenska Soldathemsförbundet. Regementspastorn, som är församlingens militärpräst, har själavårdssamtal också på soldathemmet samt leder deras andakter.

Läs mer om Soldathemmet här på deras hemsida