En ny orgel i Kungsängens kyrka med P.Z. Strands klangideal -grundtonsrik och sångbar

Söndagen 1 december 2019 kl 11.00 firades Mässa med alla åldrar och orgelinvigning. Nu är vi äntligen i hamn! Från idé till klingande orgel, ett arbete på drygt fyra år.

Ålems Orgelverkstad från Blomstermåla i Småland har under orgelbyggare Lennart Olofsgårds ledning byggt upp orgeln först i Blomstermåla i verkstaden och nu under hösten i Kungsängens kyrka.

Piporna är tillverkade i Tyskland och orgeln är byggd helt i trä av högsta kvalitet. Orgeln är ritad av orgelkonsult Ulf Oldaeus. Dispositionen - d.v.s vilka stämmor som orgeln har - är utarbetad av orgelkonsult Ulf Oldaeus, Lennart Olofsgård och kyrkomusiker Leena-Maija Nee. Orgelkontrollant och konsertorganist Lisa Oscarsson har varit involverad i arbetets olika faser.

Fasaden från 1832 års Strandorgel står kvar och har ljudande originalpipor.
Församlingen har nu en ny orgel som man kan spela all slags musik på, vid dop, vigslar, begravningar, gudstjänster och konserter.

 

Idén att låta bytta en ny orgel föddes hösten 2015

Frågan om församlingens Hammarbergorgel från 1970 togs upp under hösten 2015. Samtal fördes, renovera eller inte. Man tog in utlåtanden om orgelns skick från Ulric Andersson, domkyrkoorganist/enhetschef i Uppsala Domkyrka, Ulf Oldaeus, orgelkonsult/arkitekt och ordförande för Föreningen Svenskt Orgelbyggeri och Tomas Svenske, orgelbyggare.

Samtliga experter skriver i sina utlåtanden att det inte är motiverat att man renoverar orgeln då de dömer ut den, dels ur arbetsmiljösynvinkel men också med tanke på hållbarhet inför framtiden och de krav som församlingssång ställer på en orgel.

Den 26 november 2015 på arbetsutskottet sammanträde presenterades experternas utlåtanden och där framförde Kurt Sundén, då vikarierande kyrkoherde och Leena-Maija Nee, kyrkomusiker, önskemålet att bygga en ny orgel. Arbetsutskottet beslutade att ”ställa sig positiva till införskaffandet av en ny orgel”.

Ärendet gick vidare och till kyrkorådets sammanträde den 7 december 2015. Leena-Maija Nee, presenterade en skrivelse, undertecknad av församlingens alla musiker, Eva Mering, Alvar Nilsson och Leena-Maija Nee. Beslut togs och ärendet gick vidare till Kyrkofullmäktige den 25 maj 2016, där togs beslutet att investera i en ny orgel. Kostnaden beräknades till cirka 4 miljoner kronor. Beslut togs också att montera ner dåvarande orgel i samband med att Kungsängens kyrka skulle renoveras, man sökte tillstånd hos Länsstyrelsen för detta. Beslut från Länsstyrelsen kom 1 oktober 2016 ”tillstånd till rivning av den gamla orgeln och uppförande av en ny orgel i Kungsängens kyrka, Upplands-Bro kommun”

Hammarberg- orgeln revs ut av Tomas Svenske i augusti 2016, det var i början av renoveringen av Kungsängens kyrka. Det var praktiskt, för man kunde då bland annat  renovera orgelläktaren och bygga nytt golv. Idéer fanns att skänka orgeln till Polen. Tyvärr var orgeln i så dåligt skick så det gick ej att genomföra.

Fasaden med fasadpiporna sparades och återanvändes till den nya orgeln.

Anbudsförfrågan

Anbudsförfrågan skickades i början av november 2016 till fem orgelbyggare, som alla är medlemmar i Föreningen Svenskt Orgelbyggeri. Med hjälp av Ulf Oldaeus, Thomas Svenske och kontrollanten och konsertorganisten Lisa Oscarsson kom de fram till följande fem orgelbyggare. Anbudtiden sattes till två månader. Sista dag för svar 2017-01-07.

  • Bergenblad och Jonssons Orgelbyggeri AB
  • Karl Nelson Orgelbyggeri AB
  • Mårtenssons Orgelfabrik
  • Tostareds Kyrkorgelfabrik
  • Ålems Orgelverkstad AB.

Anbuden öppnades och lästes igenom den 10 januri 2017. Detta gjordes av Hans-Cristian Nyström, kyrkoherde, Ulf Oldaeus och Leena-Maija Nee.

Till arbetsutskottets sammanträde den 23 januari 2017 rekommenderades Ålems orgelverkstad till att få uppraget att bygga den nya orgeln. Ärendet gick vidare och Kyrkorådet den 6 februari 2017 som antog förslaget och det beslutades att uppdraget att bygga den nya orgeln skulle gå till Ålems orgelverkstad och Lennart Olofsgård.

Den nya orgeln

Orgeln har ritats av arkitekt och orgelkonsult Ulf Oldaeus. Dispositionen har utarbetats av orgelkonsult Ulf Oldaeus, kyrkomusiker Leena-Maija Nee och orgelbyggare Lennart Olofsgård.

Efter lite justeringar i den ursprungliga planen för orgelns disposition, kom den att bli så här:

Manual I, HV
Principal 8’  delvis i fasad (P Z Strand)
Gedackt 8’
Fugara 8’
Octava 4’  delvis i fasad (P Z Strand)
Flöjt 4’    täckt
Qvinta 3’
Octava 2’
Mixtur III
Trumpet 8’

Pedal
Subbas 16’
Violoncell 8’
Octava 4’
Basun 16’

Manual II, SV
Vox Retusa 8’
Flauto Fistula 8’
Salicional 8’  trattformig
Salicional-Piffaro 8’  fr c 0
Principal 4’
Spetsflöjt 4’
Waldflöjt 2’ cylindrisk
Cornett II   (2 2/3’ + 1 3/5’)
Oboe 8’
Tremulant

Koppel
I/P, II/P, II/I, II 16’/I

Orgeln har en justerbar bänk och lätt välvd pedal.

Fasaden med P Z Strands originalpipor:
I sidoskåpen står principalpipor till lilla oktaven. En del är blindpipor.
I mitten står pipor till octava 4’ i stora oktaven. En del är blindpipor.
Piporna högst upp är bara prydnad och klingar inte alls.

Lite allmänt
Oboen och trumpeten är av modernare slag än i Strand orglar. De har fått en något mindre mensur och blir inte lika starka som i Strand-orglar. Vi beställde till en Piffaro – svävande stämma – inspiration från orgeln i Ekerö kyrka.

Andragen skulle egentligen behövt sitta ovanför spelbordet, eftersom orgeln är sidospelad, men orgelbyggaren Lennart Olofsgård löste det elegant genom en mekanisk lösning.

En fråga som dök upp var att den nya orgeln skulle bli större och tyngre än den gamla – håller läktaren? Vi fick hjälp från en byggfirma att kolla detta.

Orgeln är inte en Strand - rekonstruktion utan har endast klangidealet från Strand. Varm, sångbar klang med mycket 8’. Ett hörn har kapats av för att det inte ska vara så trångt, en säkerhetsfråga.

 

Kort om sådant som hänt på vägen

Byggmöten i samband med renovering och tillbyggnad av kyrkan för att förbereda för orgeln. Frågor som... Håller läktaren? Var ska elen komma upp? Säkerhetsavstånd till elskåp? Hur många personer får finnas på orgelläktaren?

Det har varit möten och telefonkontakter med Lennart Olofsgård, Ulf Oldaeus och Lisa Oscarsson om frågor som uppstått under tidens gång, från dess offerten godtogs, kontrakt skrevs och under hela processen fram tills orgeln är färdig.

En akustikmätning beställdes 29 augusti 2018 efter oro från Lennart Olofsgård för att orgeln skulle bli för stark. Mätningen som gjordes av företaget Magenta visade att akustiken är utmärkt i kyrkan. Representanter från Ålems Orgelverkstad närvarade. Akustiken är jämn över alla frekvenser.

Resa gjordes till Blomstermåla den 20 maj 2019 med kontrollant Lisa Oscarsson, Eva Mering och Leena-Maija Nee. De fick se orgeln, som byggts i verkstaden och alla trädetaljer och pipor. Det blev också en trevlig fikastund på altanen.

Den 26 juni 2019 sammankallade Leena-Maija Nee till möte med Blomster Byggs,  Lars Almqvist, Claes Hellman, representanter från Ålems orgelverkstad, elektriker Fredrik Landgren, Hans-Cristian Nyström, kyrkoherde och Leena-Maija Nee om hur arbetet skulle läggas upp och vilka resurser som krävdes. Leena-Maija Nee utarbetade ett schema till alla och kontaktuppgifter byttes.