Levande möten

Levande möten är en samtalsserie i Vikens kyrka som nu är inne på sin sjunde säsong. Tanken med Levande möten är att två personer, med olika eller snarlika infallsvinklar och kompetenser, möts i ett samtal utan moderator där vi som finns i rummet får vara medmötare där och då. Efter eventuella frågor avslutas kvällen senast kl 20.00. Det är fri entré och insläpp en timme innan samtalet börjar. Man kan inte förboka platser.

Vikens kyrka söndagskvällar kl 18.30

#27 Tomas Andersson Wij möte Ludvig Lindelöf
31 oktober 2021

Gud under utveckling - ett samtal om livslångt sökande

Tomas Andersson Wij, TAW, är sångare, låtskrivare och journalist. Tomas har kommit att bli en av våra mesta artister, speciellt efter hans medverkan i ”Så mycket bättre”. Han har en unik förmåga att sätta ord och ton på det svenska vemodet och livets och kärlekens komplexitet. I sin podd ”Hundåren” intervjuar Tomas kända artister, författare och komiker om perioderna som präglats av motsatserna till framgång. Fina samtal om vetekornets lag.

Ludvig Lindelöf är präst i Svenska kyrkan och verksam i Carl Johans församling i Göteborg. Tillsammans med kollegan Pontus Bäckström driver han podden ”Ingen hinner fram”, en podd om ”kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik”. Ludvig anlitas frekvent som skribent i Kyrkans Tidning och medverkar i helgsmål i P1 samt i olika samtal på  biblioteksmässan i Göteborg där han intervjuar olika kulturpersonligheter.

#28 Lydia Sandgren möter Jonas Eek
30 januari 2022 OBSERVERA - samtalet är framflyttat till den 3 april

Kyrkans samlade värk

Lydia Sandgren är psykolog och författare bosatt i Göteborg. 2020 fick Lydia Augustpriset för den skönlitterära debuten Samlade verk som rönte stor uppmärksamhet. Juryn motiverade priset bland annat med att Samlade verk är en kärlekshyllning till litteraturen och bildningens kraft.

Jonas Eek är präst och teologiedoktor i religionspsykologi bosatt i Göteborg. Jonas har bland annat arbetat som stiftsteolog i Göteborgs stift och är idag verksam som opinionschef på Kyrkans tidning med uppgift att initiera debatt och driva förändring.

Samtalets rubrik Kyrkans samlade värk kommer från en ledare i Kyrkans tidning som Jonas skrev efter att ha läst Lydias Samlade verk där han noterat att kyrkan i princip var frånvarande genom hela romanen. Denna reflektion väckte frågor om kyrkans synlighet, närvaro/frånvaro och relevans i samhället. Lydia och Jonas har tillsammans valt att samtala utifrån Kyrkans samlade värk

#29 Matilda Gustavsson möter Eric Schüldt
6 mars 2022

Att förlora sin kyrka, och att finna den