Foto: Anders Gustafsson

Pandemin blev vändpunkten för Thomas

Under pandemin förlorade Thomas alla sina uppdrag. Då växte en längtan fram som inte tidigare varit möjlig. Nu läser Thomas till präst och pluggar grekiska kasusformer och får samtidigt möjlighet att leda gudstjänster i Föllingebygden. – Det är därför jag har sökt mig till yrket, säger Thomas Svedlund.

Det är sen höstdag och alla löven har fallit från träden, det börjar bli kyligt. I Näldens församlingshem får Kyrkbladet ett samtal med Thomas Svedlund. Hade de inte varit för pandemin hade jag fått en stor kram. Thomas sprider värme i sin omgivning och i hans närhet känner jag mig hemma på något sätt.

Vem är Thomas Svedlund?
– Jag är ursprungligen stockholmare, dessutom medelpadda, så jag är kanske jämtens värsta mardröm, säger Thomas med ett leende.
En stuga i Edsåsdalen som Thomas morfar byggt var en av orsakerna till att flyttlasset 2010 drog mot Jämtland.
– Vi flyttade mot strömmen, min fru Helena var läkare och kunde välja. Jag jobbade på Ramirent och kunde också flytta hit upp inom firman, säger Thomas.
En annan orsak till flytten var närheten till natur, tystnaden och luften.
– Taket är så högt i Jämtland, det känns som om varje andetag innehåller så mycket mer syre här. Ljudet tänkte jag inte på då men tänker på det nu varje gång jag åker ner till Stockholm. Vilka ljudföroreningar vi lever i där nere, säger Thomas.
Thomas trivs också med människorna här och har engagerat sig i idrott och kyrkan.

Vägen till Gud?
Under uppväxten kom Thomas mormor och morfar betyda mycket för honom. Thomas och hans bror spenderade mycket tid där när föräldrarna jobbade.
– Mormor var församlingspedagog i Timrå och alltiallo. Jag är uppväxt bland flörtkulor, kräppapper, och allt som ingår i en pedagogs arsenal och var ofta med henne i kyrkan. Jag levde i en miljö där Gud existerade utan att jag reflekterade över det. Det var en väldigt kärleksfull miljö, det bidrog säkert till bilden i min uppväxt att vara sedd och älskad, säger Thomas.

Foto: Anders Gustafsson

Pandemin blev en vändpunkt
Thomas har varit kyrkvärd i Näskotts församling och även deltagit i församlingsrådet.
Där började Thomas samtala med prästen Therese om existentiella frågar som ofta blev många och långa. Intresset att läsa teologi började växa inom Thomas.
– Vår fina kyrkoherde Hanna hade frågat om jag inte skulle bli präst?
Det kändes inte riktigt möjligt för mig, säger Thomas. Sen kom pandemin. Alla vet vad som hände då.
–  Jag förlorade alla mina kunder.  Vad skulle jag göra nu? undrade Thomas.
Ansökningar till universitetet skulle vara inne bara några veckor senare. Då tog Thomas modet till sig och sökte in till kandidatprogrammet teologi, från Umeå universitet som gick på distans.
– Det som inte hade varit möjligt några månader tidigare hade blivit möjligt nu, säger Thomas.

Vem är Jesus för dig?
– Gud…(lång tystnad). Det är det enkla svaret. Jag tror att Jesus är Gud genom Guds ord. Jag tror det ordet var avsett för människan, därför var han tvungen att bli människa. Jag tror att för att det skulle sprida sig var Jesus tvungen att död. Efter hans död, som var en katastrof för hans samtida. Så började ordet att sippra ut och börja letandet in i hjärtat hos människor med hjälp av den Helige Anden, säger Thomas.
– Är det något som är den röda tråden så är det Guds kravlösa kärlek till oss alla.
Det tycker jag är väldigt tydligt i evangelierna, vi är alla lika. Ingen av oss har närmare eller längre till Guds kärlek än någon annan. Det tycker jag är det vackraste som egentligen gör att den här gemenskapen är så inkluderande. Det gör den universell, menar Thomas Svedlund.

Foto: Anders Gustafsson

Tjänst i Föllingebygdens församling
Thomas har blivit erbjuden Venia, som inom Svenska kyrkan ger en lekman rätt att leda en gudstjänst och att predika utan att vara vigd präst. Det ger möjlighet för Thomas att arbeta som så kallat tjänstebiträde i Föllingebygdens församlingar.
– Det är ju därför jag har sökt mig till yrket. Dels för att hamna i ett kyrkligt sammanhang, dels är det mer motiverande när man håller på att traggla antika grekiska kasusformer, säger Thomas.
I Föllinge åker Thomas tillsammans med kantor Ville runt på de 3 äldreboenden i Föllingebygden: Storågården, Hogatsfjärden och Solbacka.
– Andakterna är oerhört uppskattade av de boende och personalen. Jag läser texter, har en betraktelser och framför allt sjunger vi väldigt mycket. Så dricker vi kaffe och pratar, säger Thomas med ett leende.
I det andra åldersspannet får Thomas vara bland ungdomar tillsammans med pedagog Else Marie och arbetet med konfirmander där 11 av 14 har valt att bli konfirmander i Föllinge!
En annan uppgifter är att leda gudstjänster i kyrkor och kapell där han också träffar Lisa, Bengt och Johan som är våra vaktmästare i Föllingebygden.

Gudstjänsten – en resa
Gudstjänsten är viktig för mig och har alltid varit. Jag har ju arbetat som kyrkvärd och deltagit som besökare väldig många gudstjänster men det är skillnad och leda dem, säger Thomas.
Thomas menar att gudstjänsten börjar redan vid förberedelserna. Att tillsammans med kantor och pedagog planera, att prata med kyrkvärdar och vaktmästare och att alla som tjänstgör blir delaktiga.
– Gudstjänsten i sig är en resa, som bygger på att skapa förutsättningar för oss alla att på bästa sätt göra oss öppna för Guds ord, att kunna höra det, säger Thomas Svedlund.
Thomas som också är en musikälskare av stora mått uppskattar musiken i gudstjänsten.
– Guds ord är en gåva att dela till andra, det finns något vacker i att dela kärleken till Gud med andra, det gör vi i musiken och psalmerna, säger Thomas

Tillsammans i jul
Genom vårt samtal har ordet gemenskap förekommit många gånger.
– Gemenskap är något som betyder så mycket för oss människor. Det ger en känsla av trygghet. Vi formar våra identiteter i gemenskapen. Det här att få mötas igen betyder väldigt mycket. Musiken, alla körsångare vet att julen är den stora högtiden. Alla julkonserter. De är oerhört uppskattade. När vi fyller varje kyrkbänk till brädden. Det ser jag framemot, avslutar 

Foto: Anders Nilsson

Thomas Svedlund

Fakta
Ålder: 49 år
Civilstånd, gift, två barn.
Vad är du bra på: Kramas
Intresse: All slags musik
Vad avskyr du: Empatilöshet
Favoriträtt vid julbordet: Köttbullar.