Arkitekt Karl-Erik Jonasson skriver sin namnteckning i regelvirket.
Foto: Thorsten Stjärnered.

Arkitekten om Krokoms kyrka

Arkitekt Karl-Erik Jonasson berättar om sitt uppdrag att rita den nya kyrkan i Krokom. - Dagsljuset ger både ljus och färg till kyrkorummet som får karaktären av skogsglänta där ljuset silar in mellan träden, berättar Karl-Erik

Att få rita en kyrka tillhör de speciella uppdragen. Ett kyrkorum behöver inte vara påkostat men det måste vara medvetet format och förmedla en upplevelse utöver det som mer vanliga rum förmår att förmedla.

Det är några kyrkorum som särskilt funnits med i tankarna, det är arkitekt Rolf Bergs enkla studiokyrka i Sigtuna och en gammal träkyrka i norra Finnland med enkla stockväggar utan en enda målad detalj, men som ändå gav ett stämningsfullt rum som utan åthävor förmedlade en atmosfär av högtidlighet.

Lågenergikyrka

Utgångsläget för arbetet med Krokoms kyrka var att effektivisera ytan för att få ner kostnaden och samtidigt åstadkomma en lågenergibyggnad för de små och medelstora sammankonsterna. Gestaltande tankar omkring exteriören har varit att göra en till synes enkel men karakärsfull byggnad där tillexempel de olika taken med olika höjder förmedlar en känsla av flera huskropparsom står intill varandra. Genom den stora takhöjden i kyrkorummet var det naturligt att låta yttertaket avslutas med en tornspira. Det ingick också i beställningen att ”Man ska kunna se att det är en kyrka”. Den grova järnvitriolbehandlade fasaden med panelens täcklock i olika dimensioner är kanske inspirerad av bilder på det ursprungliga kapellet. De färgglada fönstren med sina röda omfattningar till samlingssal och barn/ ungdom är förutom den rena kulöreffekten till för att förmedla en känsla av att ”glädjen kommer inifrån”.  

Rymd och ljus

Kyrkorummets relativt stora takhöjd bidrar till rumskaraktären men ger också möjlighet att uppe vid taket ta in ljus från alla fyra sidorna. Dagsljuset förmedlas i övrigt genom de olikfärgade nischerna som ger både ljus och färg till ett kyrkorum som får karaktären av skogsglänta där ljuset silar in mellan träden. Det finns också två direkta fönster som sitter ganska lågt för att ge ljus till dopfunten men också för att inbjuda besökaren att sitta ner. En grundidé har varit att man från entrén ska kunna se in genom glasdörrarna mot  dopfunten i sitt hörn av kyrkorummet. Interiören skall i sin enkelhet upplevas som vacker  och stimulerande men ändå rofylld.  

För att klara de varierande funktionskraven kan ytorna i kyrkorum, kyrktorg, samlingssal samnyttjas bland annat genom den flyttbara väggen mot kyrktorget.

Akustiken är viktig och i samarbete med en akustiker som gjort ljudsimuleringar har vi valt intensitet och form på väggarnas vertikala ribbverk.

I rum för barn/ungdom och samlingssal är fönsterbröstningarna låga för att även barn lätt ska kunna se ut men också för att det förmedlar en öppnare rumskaraktär.

Karl-Erik Jonasson, arkitekt SIR/MSA