Foto: Landskapsingenjören i Sverige

Omgestaltningen av Heliga Trefaldighets kyrkogård.

Nu har kyrkogården runt Heliga Trefaldighets kyrka omgestaltats fått en fin miljö förskönad med träd och buskar; en grön oas mitt inne i staden.

[Uppdaterat 3 januari 2020]

Den 15 november genomfördes en slutbesiktning av de utförda markarbetena på Heliga Trefaldighets kyrkogård. Nu återstår endast sluttillverkning och montering av smidesstaketet på granitsockeln till våren innan kyrkogården åter kan tas i bruk. Många har uttryckt sin beundran över resultatet över hur kyrkogården har förfinats och hur kyrkan mer kommer till sin rätt som norra Europas vackraste renässanstempel.

Gångarna i sten som ersatt gångar i grus och många olika sorters cementplattor har blivit både vackra och mer ändamålsenliga för de som förflyttar sig över kyrkogården och besöker kyrkan.

Intresset för den arkeologiska undersökningen har varit stort och många ser fram emot att få ta del av de analyser och rapporter som kommer – att få veta mer om kyrkogårdens och stadens utveckling under århundradena från etablering, krig och sjukdomar fram till i dag.

Den nya grönskan uppskattas redan och när blommorna i gräset och i planteringarna har kommit upp till våren invigs den nya askgravlunden.

Den nya cirkelformade askgravlunden är utformad med en upphöjd granitmur på vilken namnplaketter placeras. I mitten växer ett näsduksträd omgivet av perenner. Intill finns en vattenpump och möjlighet att sätta blommor och ljus i granitstenar
och ljushållare. Sittmöjlighet erbjuds med soffor utmed den inramande häcken. Platsen är belagd med ecoyta vilket är en ekologisk toppbeläggning som är tålig och lättskött.


[Uppdaterat 31 augusti 2019]

Kyrkogården kring Heliga Trefaldighets kyrka håller på att förvandlas till en grön oas mitt inne i staden. Besökarna kommer att erbjudas en lummig plats för stillhet och avkoppling. Kyrkogården kommer också att tas i bruk för gravsättningar i en askgravlund.

Efter mycket förarbete under våren, har arbetet under sommaren inneburit att man nu börjar se hur omfattande förändringen av kyrkogården blir.
Under arbetets gång har en del gamla fungerande ledningsstammar som inte var förtecknade hittats och kommunen har passat på att byta ut dessa till nya ledningar för el och fjärrvärme. Bland annat höll man på att gräva av hela matarledningen som går från ställverket vid Barbacka till gamla sjukhusområdet
och vidare till CSK.

De vackra gångplattorna i granit ligger nu i ett vackert mönster runt kyrkan. Monteringen av en granitsockel för smidesstaketet runt kyrkogården
är nästan klar.

Under arbetet har arkeologer deltagit och gjort många intressanta fynd som kastar nytt ljus över kyrkans historia och stadens invånare. En föreläsning
och guidad visning ägde rum i somras och eventuellt kommer ytterligare tillfälle att erbjudas. Flera gravar påträffades endast ett par decimeter under markytan och vid den södra ingången fann man barngravar. Man har hittat gravgåvor, bl a en spelkula av lera och knappnålar och metalltrådar till svepningens dekoration. Framför entrén påträffades en större grop där kanterna av gropen var markerade med kalk. Sannolikt rör det sig om någon form av massgrav, möjligen efter någon epidemi
med pest eller kolera där kalk använts för att förhindra smittspridning eller en massgrav i samband med något av krigen.

Det som nu återstår är montering av staketet, sådd av gräsytor, montering av belysningsarmaturer, planteringar och placering av bänkar och ljusbärare samt namnplattor till askgravlunden.

Många nyfikna och intresserade åskådare har följt arbetet, pratat med arkeologerna och berömt den fina utvecklingen av den gamla kyrkogården.


[Uppdaterat 5 april 2019]

Nedan kan du i bildspel se en presentation över resultaten från de senaste arkeologiska utgrävningarna vars utgör en viktig del av omgestaltningprojektet.

En lummig plats för stillhet och avkoppling men också för att kunna åter använda kyrkogården för gravsättning. Intresset har varit stort och allt vanligare i våra städer att återuppta begravningsverksamhet med askgravlundar eller askgravplatser på stadskyrkogårdar där de anhöriga inte behöver sköta en gravrätt.

De historiska gravhällarna som ursprungligen låg över gravarna inne i kyrkan och som har prytt kyrkans sockel sedan år 1894 har börjat flyttas och konserveras i de tält som nu rests på Gamla begravningsplatsen vid Skottenborg. De kommer i höst att placeras under nybyggda gravhällstak, där de kommer att bevaras bättre från väder och vind och samtidigt få historiska beskrivningar.

Kyrkogården har aldrig upphört att vara en begravningsplats även om den senaste gravsättningen ägde rum under 1840-talet. Då var den så fullbelagd att den Gamla begravningsplatsen på den Widellska lyckan på söder mellan Skottenborg och dåvarande södra värnet anlades och togs i bruk. Men då omfattande epidemier med dödlig utgång härjade i staden var den redan i slutet av 1870-talet fullbelagd och någon utvidgning inte möjlig. En ny begravningsplats på Östermalm öster om sjukhuset anlades med ett kapell som uppfördes 1885 men som revs sedermera 1953 eftersom ett krematoriekapell tillkommit 1942. Men även här blev begravningsplatsen fullbelagd vad gäller kistgravar och en ny begravningsplats vid Rödaled togs i bruk 1964.

Numera sker åter gravsättning i form av urngravar och i minneslund på Gamla begravningsplatsen och nu skall dessutom Heliga Trefaldighets kyrkogård nästa år åter användas som begravningsplats.  En askgravlund uppförs i det nordöstra hörnet närmast församlingshemmet: en rund yta med ljusbehållare omgiven av buskar i en halvcirkel, sittplatser i form av trädgårdssoffor, smyckningsplatser för blommor, samt plats för tvåhundra urnor i närheten.

Kyrkogården kommer att omgärdas av ett fint staket i svart smidesjärn. Miljön kommer att fräschas upp med nya gångytor i granitmaterial som materialmässigt passar väl till kyrkogårdens kultur-historiska värden och som knyter an till den äldre strukturen. Dessutom kommer det att samspela med miljön på ett bra sätt och det blir en helhet i beläggningen och inte som i dag sandstensplattor och grusgångar blandat. Omgestaltningen erbjuder fler sittplatser i form av soffor där flertalet är placerade i söderläge som inbjuder besökare att slå sig ner. Askgravlunden blir en ny målpunkt som bjuder in fler och nya besökare.

Tillgängligheten till huvudentrén förbättras med handikapparkering samt på- och avstigningsplats i nära anslutning till entrén.

Gräsytorna blir mer sammanhängande än tidigare då gångar tas bort och erbjuder större ytor att slå sig ner på. Vissa träd som idag står i hårdgjordytor får bättre förutsättningar då de kommer att stå i gräsyta omgivna av perennplanteringar, häckar och ny belysning.

Vi hoppas på att få en kyrkogård som blir en grön och lugn oas mitt i staden som välkomnar alla att slå sig ner på gräset och njuta av en medhavd fika eller promenera, betrakta, begrunda eller meditera.  

 

Här kan du se bilder på hur omgestaltninge kommer att se ut.