Lyssna

Minnesdag efter häxprocesserna i Torsåker - 350 år sedan händelserna

Lördagen den 24 maj är det 350 år sedan häxprocesserna, vilket kommer att uppmärksammas med gudstjänst och avtäckning av en minnessten samt efterföljande program på Hola folkhögskola.

– Häxprocesserna i Torsåker är en nationell hållpunkt i Sveriges historia och intresserar ständigt nya generationer. Att uppmärksamma att det har gått 350 år sedan händelserna känns både självklart och viktigt, säger HansOlov Furberg, kultur- och bildningschef, Region Västernorrland.

– Det är viktigare nu än någonsin att vi lär oss av historien och att i ljuset av det som hände då får syn på företeelser som händer idag.

Häxprocesserna i Torsåker var en rättsprocess i Torsåkers socken i Ångermanland 1674–1675. Den resulterade i avrättningen av 71 personer för häxeri. Det var den största häxprocessen under häxhysterin 1668–1676 som kallas det stora oväsendet, och den mest omfattande häxprocessen någonsin i Sverige.

Dag med varierat innehåll

Minnesdagen kommer att inledas med en gudstjänst i Torsåkers kyrka där biskop Teresia Boström medverkar. I samband med gudstjänsten kommer minnesstenen vid kyrkan att avtäckas.

På eftermiddagen fortsätter programmet med samtal och föreläsningar på Hola folkhögskola. Medverkar gör bland annat professor Helena Bodin från Stockholms universitet och författaren Kalle Holmqvist som har skrivit boken ”Ondskan i Nordingrå”. Biskop Teresia Boström medverkar också i ett samtal om lokalhistorien.

Arrangörer är Kramfors kommun, Region Västernorrland, Kramfors pastorat, Västernorrlands museum

Anmälan

För vår planering och er säkerhet vill vi att alla besökare föranmäler sitt deltagande via följande anmälningslänk.

https://forms.office.com/e/jztiQ4JkpW (länk till annan webbplats)

Program

11.00 Torsåkers kyrka. Gudstjänst med anledning av 350-årsminnet. Minnesstenen i Torsåker avtäcks. Biskop Teresia Boström, domprost Kent Nordin, kyrkoherde Peter Forsberg och komminister Annica Strindin.

12.10 Möjlighet att äta lunch på Hola folkhögskola.

Programmets föreläsningar sker på Hola folkhögskola.

12.50 Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors kommun, hälsar välkommen.

13.00 Biskop Teresia Boström i samtal med HansOlov Furberg, kultur- och bildningschef, Region Västernorrland.

13.30 Helena Bodin, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet: ”Vad Per i Solum lärde sig läsa i Blåkulla – om barnens roll vid trolldomsprocesserna 1674–75”

14.00 Samtal och tid för frågor.

14.10 Sandra Klingberg och Lina Holst, antikvarier vid Västernorrlands museum: “Hur kan en digital mediaguide och digitala upplevelser förstärka bilden av historien?”

14.25 Kort paus

14.45 Kalle Holmqvist, historiker och författare berättar om sin bok ”Ondskan i Nordingrå”.

15.15 Samtal och tid för frågor.

15.20 Håkan Sjöberg, Håkans historiska vandringar, och Maria Nordlund, Skvätten, ger föredraget: "Personporträtt av några som föll offer i Trolldomsprocesserna i Torsåker".

15.50 Annica Strindin, komminister, och Ninni Mellander, kultur och fritid, Kramfors kommun avslutar dagen.

16.30 Avslutning i tystnad på Häxberget för de som vill. Fritt att lämna en blomma eller på annat sätt visa sin respekt.

Kontakt - Kramfors kommun

Ninni Mellander
Kultur- och fritid, Kramfors kommun
Telefon: 0612-802 52

Vill du nå kontaktpersonen via e-post, använd fornamn.efternamn@kramfors.se