I fjol påbörjades konserveringen av Ytterlännäs gamla kyrka. I sommar är Elin tillbaka för att slutföra arbetet. Hon är konservator, specialiserad på muralmåleri och puts
– Det är inte bara att komma in och börja konservera. Allt vi gör är tillståndspliktigt och sker i dialog med Länsstyrelsen – arbetet föregås alltid av noggrann planering och godkända åtgärdsförslag.
Bompartier, kalkbruk och respekt för det som är
I fjol, under två månader, rengjordes väggar och fasta inventarier varsamt. Skador lagades, lösa färgflagor och lös puts återfästes, och vissa partier retuscherades där det behövdes.
Eftersom kyrkorummet inte värms upp vintertid har ytorna klarat sig ovanligt bra – sot och smuts avsätts inte lika lätt när luften har samma temperatur som väggarna.
– Vi har gjort en lätt rengöring av alla ytor. Sedan knackar vi på väggarna för att hitta bompartier – alltså ställen där putsen har släppt från underlaget. De lagas med vanligt kalkbruk eller med flytande kalkbruk som sprutas in bakom lösa partier. Efter det retuscherar vi försiktigt lagningar och skador, men alltid med respekt för det ursprungliga.
Ett yrke med bredd och djup
Hon har fem års universitetsutbildning bakom sig och över femton års erfarenhet av att arbeta med liknande objekt. Att bli konservator med inriktning på muralmåleri är inget man bara "blir". Det kräver gedigna studier, hantverksskicklighet, konstförståelse, materialkunskap – och goda kunskaper i kemi.
I dag är det få som arbetar med konservering, vilket gör att Elin och hennes kollegor reser över hela Sverige till olika uppdrag.
I dag driver hon egen verksamhet – och för henne är det mer än ett yrke.
– Det har blivit en livsstil.
Elin skrattar när hon berättar att hon aldrig blir stressad av de pilliga momenten.
– Ju mer detaljarbete, desto fortare går tiden. Det är inte ett problem – snarare en drivkraft.
Att få vara en del av bevarandet av Ytterlännäs kyrka, med dess sekel av historia, är ett uppdrag hon bär med ödmjukhet.
– Det här är ett levande kulturarv. Och mitt jobb är att se till att det får fortsätta vara det – även för dem som kommer efter oss.
Och visst har Ytterlännäs gamla kyrka viskat sina hemligheter. Under fjolårets arbete hittades små lappar gömda i golvspringor och kyrkbänkar. Nu har de fått nytt liv i en liten utställning.