Lyssna

Vision

Visionen och planen för renovering och restaurering av Gustafskyrkans orgel

KORT BAKGRUND:

Kyrkans ursprungliga orgel ansågs på 1940-talet omodern och bristfällig. Genom insamlade medel, arv och gåvor från i synnerhet danska motståndsrörelsen bekostades en ny orgel.

Med en enastående fin fasad ritad av den berömde arkitekten Kaare Klint, godkänd av kyrkans arkitekt T Wåhlin, stod en ny orgel klar till första advent 1947. Orgeln har 31 stämmor fördelade på tre manualer + pedal byggd av Marcussen & sön. De tre manualerna och pedalen motsvaras av huvudverk, ryggpositiv, svällverk samt pedalverk. Orgeln innehar, trots det som nedan påpekas, stora kvaliteter och bär på en mycket spännande historia. Sammantaget är värdet sådant att det är angeläget att bevara och renovera instrumentet.

Efter nära 80 år är instrumentet i stort behov av renovering. Det gäller såväl funktion (mekanik, luftförsörjning, överföring) som klang. Instrumentets överordnade kvalitet är negativt präglat av begränsade utrymmesförhållanden i kombination med en övervikt på små stämmor och bristande bärighet i klangen. I fasaden fanns inte plats för de sex största piporna i Principal 8 (orgelns kanske viktigaste stämma) - man fick nöja sig med en transmission från Rörflöjt 8. Man kan i orgelbyggaren P.G Andersen bok mellan raderna förstå att han också var missnöjd med möjligheterna för svällverk och pedal att klangligt fungera väl med placeringen bakom Huvudverket. Vidare är utrymmet för organisten framför spelbordet är ytterst begränsad.

 

VISION Orgel 2027:

En arbetsgrupp bestående av professor Hans-Ola Ericson, orgelbyggare Carsten Lund samt organisten Lars Beckman, har 2023-2024 arbetat fram förslag för renovering av orgeln. Kortfattad beskrivning:

Alla delar renoveras och justeras och skadade delar byts ut. Klangligt intoneras piporna för ökad fyllighet och bärighet. Ljudabsorberade material tas bort.

Fasad, spelbord, huvudverk och ryggpositiv behålls i sin nuvarande utformning med den förändringen att ryggpositivt flyttas 15 cm ut mot kyrkorummet för att ge en rimligare arbetsmiljö/ utrymme för organisten. De sex pipor som ”fattas” i huvudverket nybyggs och placeras i anslutning till svällverket. 

Svällverket och pedalverket, i dag inrymt i det vita skåpet bakom övriga orgeln, görs om till två nya skåp i furu för att klinga ut bättre i kyrkan. Pedalverket inryms i valvet närmast predikstolen med ett avstånd på nära 1 meter till läktarskranket där tex sångare ska kunna stå. Gaveln på pedalverket ut mot kyrkorummet görs i ek och utformas i övrigt för att överensstämma med Kåre Klints stil. En viss omdisponering i svällverk och pedalverk för att få en mer bärig och balanserad klang genomförs - registraturen ändras till elektrisk. En positiv sidoeffekt av förändringarna blir att ett fönster som varit dolt sedan orgelns tillkomst 1947 nu åter blir synligt.