Klockringning för fred i Ukraina

6 juni kl. 18:00

Kyrkklockor över hela Gotland ringer gemensamt för Ukraina

På annandag pingst, den 6 juni klockan 18.00, kommer kyrkklockor runtom på hela Gotland att ringa med en uppmaning till bön för, och i solidaritet med, Ukrainas folk.

Den gemensamma klockringningen ska ses som en enande kraft med en vänlig uppmaning att för ett ögonblick stanna upp och be för folket i Ukraina. Att ringa i kyrkklockorna må vara en utåtriktad handling men dess uppmaning den här gången är att samlas inåt och stilla sig för en stund för att rikta sina tankar till situationen och folket i Ukraina.

 

Om du vill kan be en bön eller skicka en god tanke med dessa eller egna ord.

 

Livets Gud, Fredens Gud,

med oro och med smärta inser vi: det är krig i Ukraina. Ett land i vår närhet, ett land som många av oss på Gotland har en relation till.

 

Vi ber för människorna på båda sidor konflikten. 

Vi ber för människorna i de drabbade områden där våldet redan har skördat offer. Vi ber för människorna som svävar i ovisshet och rädsla inför utvecklingen. 

Vi ber för de som tvingats leva med striderna i många år. 

Vi ber för hela Ukrainas folk. 

 

Vi ber för alla som försöker bistå med hjälp, både i landet och runtomkring. 

Vi ber för - och vi ber med - alla som vill lösa konflikten på annat sätt.

 

Men vi ber också för de som nu har valt våldets väg, och för de som kan välja att besvara våld med våld. Vi ber för alla som har makt att stoppa krig och förstörelse. Gud hjälp oss att förhindra än mer lidande! 

 

Bryt igenom rädslans, misstrons och splittringens pansar. Kom med den frid vi inte själva verkar kunna skapa. I Ukraina, i våra samhällen och i våra hjärtan. 

 

Jesus, fridsfursten, du säger ”Min frid jag ger er!” Och du kallar oss att älska bortom skiljelinjerna. Du kallar oss att vara vittnen för fred och försoning. 

 

Lär oss din frid och kom med din fred till Ukraina.

 

Amen.